De maan in 2021
In de eerste maanden van 2020 stond de maan relatief dichtbij de aarde, zodat we op in maart en april kunnen genieten van een 'supermaan'.
Omdat de maan dichter bij de aarde staat dan bij een gemiddelde volle maan, lijkt hij ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. De volgende supermaan is op 27 april 2021. |
huidige maanfase:
Op dit model van de maan in het Verkehrshaus der Schweiz in Luzern staan de maanlanders van het Apolloprogramma in het zonnetje.
|
Apollo 11 op de maan
Terug naar de maan?
|
Nu naar de maan.....
|
Het zou zo maar kunnen, dat er opnieuw bemande ruimtevluchten naar de maan zullen worden gemaakt. Op dit model in het Verkehrshaus der Schweiz in Luzern staan de maanlanders van het Apollo-programma op de plek waar ze in begin '70-er jaren landden. In het videofragment zie je de eerste stappen van Neil Armstrong op de maan. Natuurlijk kun je ook zelf even naar de maan: met Google Moon.
"Terug naar de Maan" is ook de titel van het artikel in de National Geographic van juli 2019, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag. Je vindt de NG in de GeoGraphixs mediatheek Op de NGwebsite staat het artikel in het Engels "Countdown to a New Era".
|
Nog meer aan de hemel...
In de eerste paar nachten hebben we de Quadrantiden voorbij zien komen, maar er komen nog meer sterrenregens:
Op 13 augustus kunnen we de Perseïden zien, gevolgd door de Draconiden (op 8 oktober), de Leoniden (18 november) en de Geminiden (14 december).
Op 13 augustus kunnen we de Perseïden zien, gevolgd door de Draconiden (op 8 oktober), de Leoniden (18 november) en de Geminiden (14 december).
In 2019 zijn er ook nog 3 zonsverduisteringen, maar die zijn niet vanuit Nederland te zien. Er is een totale eclips op 2 juli. De andere twee gedeeltelijke verduisteringen zijn op 6 januari en 26 december, en ook niet vanuit Nederland te zien.