De maan in 2021
In de eerste maanden van 2020 stond de maan relatief dichtbij de aarde, zodat we op in maart en april kunnen genieten van een 'supermaan'. Voor de liefhebbers van aardbeien: op de BBC Nieuwspagina zijn een stuk of wat mooie foto's van de 'aardbei-maan' verzameld: de laatste supermaan van 2021.
Omdat de maan dichter bij de aarde staat dan bij een gemiddelde volle maan, lijkt hij ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Klik hier voor meer over supermaan.
Op 26 april 2021, in de vroege morgen werd de maan vlak voor het ondergaan, om 05.59 uur in Mûnein gefotografeerd.
|
huidige maanfase:
Op dit model van de maan in het Verkehrshaus der Schweiz in Luzern staan de maanlanders van het Apolloprogramma in het zonnetje.
|
Apollo 11 op de maan
Terug naar de maan?
|
Nu naar de maan.....
|
Het zou zo maar kunnen, dat er opnieuw bemande ruimtevluchten naar de maan zullen worden gemaakt. Op dit model in het Verkehrshaus der Schweiz in Luzern staan de maanlanders van het Apollo-programma op de plek waar ze in begin '70-er jaren landden. In het videofragment zie je de eerste stappen van Neil Armstrong op de maan. Natuurlijk kun je ook zelf even naar de maan: met Google Moon.
"Terug naar de Maan" is ook de titel van het artikel in de National Geographic van juli 2019, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag. Je vindt de NG in de GeoGraphixs mediatheek Op de NGwebsite staat het artikel in het Engels "Countdown to a New Era".
|
Maan in Nederland
Sinds 2018 kun je in de André Kuiperszaal van het Museon een stukje maansteen bewonderen. De steen is in december 1972 tijdens de laatste Apollo maanmissie (Apollo 17: van 7 tot 19 december 1972) meegenomen. De Apollo 17 landde op 11 december in het Taurus-Littrow-dal op de maan aan de rand van de Zee der Sereniteit (Mare Serenitatis). Astronauten Harrison 'Jack' Schmitt en Eugene Cernan brachten hier vandaan meer dan 740 individuele steen- en grondmonsters mee. De steen die door NASA aan de stad Den Haag in bruikleen is gegeven, is 3,8 miljard jaar oud en weegt 25 gram.
Het stukje maanbasalt is fijnkorrelig en donkergrijs/zwart gekleurd. Het is rijk is aan ijzer, magnesium en plagioklaas veldspaat. Dit mineraal komt ook veel op aarde voor. Net als veel andere basalten op de maan bevat de steen meer titanium dan normale basalten. De steen in de André Kuiperszaal zit in een speciale open container en kan worden aangeraakt. (RDV7076).
|
Deze foto werd door Ronald E. Evans, commandant van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) gemaakt, terwijl zijn twee collega-astronauten zich op het maanoppervlak bevonden. De sporen van de LRV zijn goed zichtbaar, evenals de maanauto zelf. Foto: NASA/ https://www.nasa.gov/images/content/584392main_M168000580LR_ap17_area.jpg
|
Gene Cernan maakte deze foto van de Lunar Roving Vehicle na de laatste rit. Op de achtergrond staat de maanlander. Foto: NASA.(Photo AS17-143-21933) http://www.hq.nasa.gov/alsj/a17/images17.html.
|
Nog meer aan de hemel...
In de eerste paar nachten hebben we de Quadrantiden voorbij zien komen, maar er komen nog meer sterrenregens:
Op 13 augustus kunnen we de Perseïden zien, gevolgd door de Draconiden (op 8 oktober), de Leoniden (18 november) en de Geminiden (14 december).
Op 13 augustus kunnen we de Perseïden zien, gevolgd door de Draconiden (op 8 oktober), de Leoniden (18 november) en de Geminiden (14 december).