Archeologie
op zoek naar sporen uit het verleden
In dit onderdeel van GeoGraphixs maak je kennis met de boeiende wereld van de archeologie. We gaan op zoek naar sporen uit het verleden, niet alleen van de bewoningsgeschiedenis van ons land, maar ook van gebieden ver daarbuiten. Onderzoek de boeiende rijkdommen van de Koninginnen van de Nijl...
|
Onderzoek aan de terpzool van Sotterum, tussen Bolsward en Sneek.
|
Archeologie is altijd dichtbij
Op veel plaatsen in Nederland kun je nader kennismaken met archeologie. Of het nu gaat om sporen uit een heel ver verleden of van een wat dichterbij gelegen periode. Voor leerlingen in Noord-Nederland heeft GeoGraphixs een aantal archeologieveldwerkworkshops en excursies in Gaasterland, Borger en het stroomdal van de Drentse Aa, maar ook worden de archeologische opgravingen op de voet gevolgd. Recent bezochten we onder andere de terpafgravingen van Blitsaerd (bij Leeuwarden) en Sotterum (tussen Bolsward en Sneek).
Kijk op Archeologie op de Kaart voor interessante vondsten bij jou in de buurt.
Klimaat en Archeologie
De zomer van 2018 gaat de boeken in als een van de warmste in meer dan 300 jaar. In grote delen van Europa was sprake van extreme droogte. Dat bracht een aantal bijzondere archeologische zaken aan het licht. In de BBC-video zie je enkel opzienbarende vondsten, die vanuit een vliegtuig werden gedaan. Nooit eerder waren de sporen uit een ver verleden zo goed zichtbaar gemaakt..... dankzij de droogte van de afgelopen maanden.
|
|
Archeologie Actueel....
Bij het Utrechtse Leusden zijn de resten van 160 bomen ontdekt. De bomen zouden zo’n 13.000 jaar geleden zijn omgewaaid. (5 maart 2017)
Onderzoekers ontdekten de resten van het bos tijdens graafwerkzaamheden op landgoed Den Treek-Henschoten. De resten zijn teruggevonden in een gebied dat ongeveer een kwart hectare groot is. De meeste bomen zijn dennen, maar er zijn ook resten van een dwergberk gevonden, een struik die we vandaag de dag in Scandinavië aantreffen. De bomen zouden tussen de 50 en 80 jaar hebben geleefd. Maar er is ook een boom gevonden die zo’n 167 jaar oud is geworden. Bron: Scientias.nl. Lees ook het artikel met foto's in: De Gelderlander. Meer op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. |
Het fossiele bos bij Leusden. Foto: Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed, gepubliceerd in De Gelderlander.
|
Archeologie op de kaart
Op meerdere plaatsen in ons land kun je zelf meedoen. Zo vraagt Erfgoed Gelderland vrijwilligers, die mee willen helpen het (archeologisch) in de provincie in kaart te brengen. Kijk daarvoor op hun website: Erfgoed Gelderland of op de Zooniverse website hoe je mee kunt doen.
Sporen van akkerbouw op raatakkers (Celtic Fields) uit een ver verleden, kunnen door middel van nieuwe technieken zoals LIDAR worden opgespoord. Foto hierboven: een model van een raatakkersysteem in het Hunebedcentrum in Borger. Hiernaast: Met behulp van LIDAR speurden vrijwilligers van Erfgoed Gelderland naar de verborgen patronen. Niet alleen werden nieuw raatakkers ontdekt, maar ook tal van grafheuvels (tumuli). Bron: Erfgoed gezocht - Zooniverse.
|
Tip
Neem ook eens een kijkje op archeohotspots.nl |
Elders in de wereld....
Het fossiele bos van Curio Bay.
Aan de zuidkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is een vergelijkbaar bos te bewonderen: het fossiele bos van Curio Bay. In de zomer van 2010 maakte Noarderljocht.com hier een reportage. |
Gefossiliseerde boomstronken aan de kust bij Curio Bay.
|
Sporen uit het verleden
Veel minder oud dan de fossiele bomen hierboven, zijn de oude spoorbanen, die her en der in het Nederlandse landschap te vinden. In de glorietijd van de Spoorwegen in Nederland, was ons land voorzien van een dicht spoorwegnet. Niet alleen de grote plaatsen waren door middel van een spoorlijn met elkaar verbonden, maar ook kleinere plaatsen waren per spoor, met trein of tram, bereikbaar.
In 'Sporen uit het Verleden' gaan we opzoek naar de oude spoorbanen en malen zo een reconstructie van het Nederlandse spoorwegnet.
In 'Sporen uit het Verleden' gaan we opzoek naar de oude spoorbanen en malen zo een reconstructie van het Nederlandse spoorwegnet.