Geo Nieuws
Op deze pagina het laatste nieuws, nieuwe apps of toepassingen, kaarten, atlassen en foto's... Nieuwe websites en interessante artikelen van rond de hele wereld.
1953 - 1 februari - 2023
30 januari 2023 - Op 1 februari is het 70 jaar geleden, dat zuidwest Nederland werd getroffen door een zware zuidwesterstorm. Op verschillende plaatsen braken dijken door en raakten grote delen van het land, dorpen en steden, onderwater. Meer dan 1800 mensen lieten het leven. De NPO heeft een grote collectie aan historisch foto- en filmmateriaal bij elkaar gebracht in "Watersnood: onze strijd tegen het water". Op de foto hiernaast: In "Overspoeld" bracht het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen in 2016 de rampspoed terug op onze netvliezen.
|
Wereld in ijs
1 januari 2023 - Reis de hele wereld rond in Zwolle. Nog tot en met 5 maart kun je er genieten van de werken van talloze ijskunstenaars.... van de Maori in Nieuw-Zeeland tot en met de Sami en de rendieren in het hoge noorden. Kijk hier voor meer.
|
Sterven in Schoonheid
18 december 2022 - De recente uitbarstingen van de Semeru en de Mauna Loa doen ons beseffen, dat we met vulkaangeweld zullen moeten leren leven. In het Drents Museum wordt de tijd teruggedraaid naar 24 oktober van het jaar 79. Op die dag kwam de Vesuvius tot uitbarsting. De steden Herculaneum en Pompeï werden grotendeels verwoest. Honderden mensen kwamen om het leven. Kijk hier voor meer over de tentoonstelling in Assen, die nog tot 26 maart 2023 te zien is. De fotoreportage op vind je op Noarderljocht.com. Meer over Vesuvius.
|
Wintertje
15 december 2022 - Op de foto niet een nieuwe ontdekking van de James Webb Spacetelescope maar de aankondiging van de eerste winterdag in Nederland. Ook al doet de temperatuur de komende dagen het energieverbruik aanzienlijk stijgen, het zijn vooral de stijgende temperaturen, die een groter probleem voor ons zullen gaan worden. Lees meer in Smeltende Schoonheid of kijk op Our Footprint wat je zelf kunt doen om de schade te verminderen.
|
Kijk op de Waddenzee
5 december 2022 - sinds enige tijd bieden twee Copernicus-Sentinel satellieten van de ESA een schat aan data over onze Waddenzee. Apparatuur aan boord verzamelt gegevens over o.a. stroming, waterdiepten, aanwezigheid van chlorofyl, verplaatsing en sedimentatie van zand en slib. Rijkswaterstaat maakt gebruik van de data in haar programma Basismonitoring Waddenzee. Wij kunnen gebruik maken van (een deel van) de data in de Waddenviewer van OpenEarth.nl.
|
Vulkaangeweld
4 december 2022 - Met de uitbarsting van de Semeru op het Indonesische eiland Java en de Mauna Loa op Hawaï's Big Island worden we weer eens met de neus op de feiten gedrukt, dat het gevaar van vulkanen nog steeds voor een grotendeels onberekenbaar is. Meer op Bewegende Wereld.
Fissure 3 op de noordoostelijke flank van de Mauna Loa. Foto: K. Mulliken / USGS. Bron: ABC News, 2 december 2022.
|
Sutton Hoo
1 december 2022 - Vandaag is de reportage over Sutton Hoo op Noarderljocht gepubliceerd. Sinds de ontdekking van het Vroeg-middeleeuwse complex van grafheuvels aan de oever van de River Deben in het Oost-Engelse graafschap Sussex hebben we kennis kunnen maken met deze adembenemende, en tot dan toe grotenteels verborgen wereld.
Kijk op Noarderljocht voor Sutton Hoo. |
Hunga Tonga - de grootste in de laatste 100 jaar
21 november 2022 - Al is het onderzoek nog vol in gang, het Nieuw-Zeelandse instituut voor zee- en atmosferisch onderzoek NIWA, durft met een gerust hart te concluderen, dat de uitbarsting van de Hunga Tonga Hunga Ha'apai (HT-HH) de grootste in de afgelopen 100 jaar is geweest.
De HT-HH barstte op 15 januari 2022 uit. Kijk hier voor meer. Hiernaast: 3D bathymetrische kaart van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Photo: NIWA-Nippon Foundation TESMaP.
|
Artemis -het begin van een nieuw tijdperk?
16 november 2022 - Het heeft even gedurende, maar vanmorgen is de allereerste Artemis missie vanaf het Kennedy Space Center van start gegaan. In de nabije toekomst zal de Artemis mensen naar de maan brengen. Kijk voor meer over de lancering en het Artemis-programma op NASA Artemis I.
De lancering van de Artemis-1, gefotografeerd door John Raoux, AP en gepubliceerd door NBCNews, 16 november, 2022.
In de afgelopen dagen hebben de optische navigatiecamera's van de Orion honderden foto's van de maan én de aarde gemaakt. Kijk hier voor meer.
|
Deze foto van de aarde werd op 17 november 2022, de tweede dag van de Artemis I ruimtevlucht, gemaakt. Foto: NASA.
8 Miljard
15 november 2022 - De geboortedag van de acht miljardste aardbewoner.
Hiernaast: De gestage groei van de wereldbevolking vanaf 1700 tot en met 2022. Leeuwarder Courant, 15 november 2022; Bron: UN Population Division 2022.
|
De gletsjers verdwijnen
3 november 2022 - In een vandaag verschenen UNESCO-rapport wordt, in de aanloop naar de COP27 klimaatconferentie in Egypte, nogmaals de aandacht gevestigd op de dramatische afname van de hoeveelheid ijs op aarde. Als de huidige trend doorzet, is er in 2050 op het Afrikaanse continent helemaal geen ijs meer. Ook de omvang van het Europese ijsoppervlak neemt af, zoals bijvoorbeeld in de Italiaanse Dolomieten (foto hiernaast).
Lees hier het artikel van BBC News Science&Environment van 3 november 2022. Kort daarvoor verscheen het bericht van Iain Cameron uit Schotland, waarin hij meldde, dat zijn land voor de vierde keer in de laatste 6 jaar compleet ijs- en sneeuwvrij was.
|
Kaarten: NAVIGEREN en MANIPULEREN
19 0ktober 2022 - De tentoonstelling Kaarten: navigeren en manipuleren is vanaf 21 oktober te zien in Museum Volkenkunde in Leiden en toont de variatie van kaarten van over de hele wereld. Het werk van hedendaagse kunstenaars werpt toegevoegde perspectieven op de thema's in de tentoonstelling. Deze tentoonstelling wil de bezoeker kritischer naar de kaarten laten kijken. Zijn kaarten wel zo waarheidsgetrouw of zit er soms een andere boodschap achter dan je in eerste instantie waarneemt? Ter gelegenheid van Leiden European City of Science 2022 is deze tentoonstelling samengesteld door Museum Volkenkunde en de Universitaire Bibliotheken Leiden.
Kaarten: navigeren en manipuleren is te zien van 21 oktober 2022 t/m 29 oktober 2023. |
Wildlife Photographer of the Year 2022
12 0ktober 2022 - In het Natural History Museum in South Kensington zijn de winnaars van de jaarlijkse fotocompetitie bekend gemaakt. De foto van Karine Aigner is uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year 2022. Haar opmerkelijke foto, een close-up, toont een kluwen van zoemende cactusbijen die ronddraait over het hete zand op een ranch in Texas. De foto moet nogmaals de boodschap onderstrepen, dat de meeste bijensoorten worden ze bedreigd door verlies van leefgebied, pesticiden en klimaatverandering, evenals landbouwpraktijken die hun broedgebied verstoren. Binnenkort is de fototentoonstelling ook weer in Nederland te bewonderen.
|
DART treft doel
12 oktober 2022 - Deze foto, gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop werd vannacht door de NASA gepubliceerd. Deze toont het spoor van puin, ontstaan na de botsing van de DART met Dimorphos. Kijk hier voor meer.
|
27 september 2022 - Afgelopen nacht heeft de ruimtesonde DART een geslaagde botsing gemaakt met Dimorphos. DART (Double Asteroid Redirection Test) werd in november 2021 gelanceerd. Met een snelheid van zo'n 20.000 kilometer per uur sloeg de DART op de asteroïde te pletter. Kijk voor meer op de NOS nieuwssite, BBC Science&Environment en de NASA DART site.
Hiernaast: Impressie van de naderende botsing. Tekening: NASA/JHU-APL Bron: Reuters.
|
Nebra - de ontdekking van de hemel
27 augustus 2022 - Tot en met 18 september 2022 is in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling gewijd aan de Nebraschijf te zien. De met goud ingelegde hemelschijf werd in 1999 gevonden in Nebra, in de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt. De schijf is bijna 3800 jaar oud en toont de eerste realistische weergave van de nachtelijke hemel aan het Noordelijk Halfrond. Ze werd omstreeks 1600 jaar voor het begin van onze jaartelling als offer begraven.
Binnenkort kun je op AstroGraphix meer over deze prachtige schijf zien. Wil je de schijf in het echt zien, dan is een reis naar Assen meer dan de moeite waard. Meer informatie vind je op de website van het Drents Museum. Hiernaast: de (echte) Hemelschijf zoals deze te zien is op de tentoonstelling. voorts is er een replica van de schijf in de staat waarin de echte in 1999 in Nebra werd aangetroffen (RDV8044).
|
Steeds vaker zuchten, puffen en hijgen....
|
20 juli 2022 - Een tijdje geleden maakte Mark SubbRao van NASA's Scientific Visualization Studio deze animatie van de maandelijkse variatie in temperatuur van de jaren 1882 tot en met 2021. Deze NASA website heeft honderden animaties, video's en graphics over uiteenlopende onderwerpen, niet alleen over het klimaat op aarde.
Opvallend en tevens zorgwekkend is de ontwikkeling van de temperatuur van de jaren vanaf 1985... De hittegolf die in juli 2022 grote delen van Europa teistert, maakt de bezorgdheid nog eens extra duidelijk. Kijk ook: 'Heet-heter-heetst. vooral in de steden Hoe moet dat in de toekomst' op NOS.nl, gepubliceerd op 20 juli 2022.
|
Om nog even bij het klimaat te blijven: diezelde Scientific Visualization Studio maakte een animatie van de ijsbedekking van de beide polen tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2021. De animatie werd gemaakt door Trent L. Schindler van de SVS en gepubliceerd op 22 april 2022.
Op dit moment is er een Nederlandse wetenschappelijke expeditie naar Oost-Spitsbergen, o.a. voor onderzoek naar de luchtkwaliteit en de opwarming van het gebied. Kijk hier voor de reportages van Heleen Ekker op NOS.nl.
|
James Webb
13 juli 2022 - De NASA heeft de eerste foto's van de James Webb Space Telescope gepubliceerd. De foto hiernaast werd op 11 juli tijdens een speciale bijeenkomst door President Biden op het Witte huis onthuld. Op de voorgrond een aantal sterren uit ons eigen melkwegstelsel. Door de lange opname is daarnaast veel verder te kijken, tot 13 miljard jaar terug in de tijd. Het sterrenstelselcluster op de voorgrond, SMACS 0723, is op de lang belichte opname gedetailleerd scherp in beeld gebracht. Te zien is hoe het cluster van sterrenstelsels er 4,6 miljard jaar geleden uitzag. Kijk op AstroGraphics voor meer foto's en James Webb nieuws.
|
It Fryske Lânskip
30 juni 2022 - Fryslân is eeuwenlang een boerenland geweest, ook nu nog. Het ziet er sterk uit, dat daar een einde aan dreigt te komen. We verzuipen in de meren drijfmest en stikken in de stof. De kenmerkende kop-hals-romp boerderijen zijn vervangen door mega biofabrieken. Het roer moet nu hoognodig om. De omschakeling naar een duurzaam gebruik van het kostbare land vraagt inzet van ons allemaal. Een drastische vermindering van de consumptie van vlees en zuivel is een daarin een onvermijdelijke stap.
In het honderdste jaar* van kunstschilder Jentsje Popma wijden o.a. het Fries Museum en de Grote Kerk in Leeuwarden een tentoonstelling aan zijn werk en visie. Met zijn kleurrijke werken wordt hij ook wel 'de vrolijke onheilsprofeet' genoemd. Hij waarschuwt voor de vernieling van de natuur en het landschap. * Jentsje Popma overleed op 28 september 2022. |
Nationale Archeologiedagen 2022
16 juni 2022 - De Nationale Archeologiedagen staan weer voor de deur! In het hele land vinden er op 17, 18 en 19 juni 2022 tal van bijzondere activiteiten plaats. Kijk voor het complete overzicht op Archeologiedagen.nl. In iedere provincie vind je wel een interessante activiteit, zoals het beklimmen van de hoogste terp van Nederland in Hegebeintum en een bezoek aan de bewoners van de Tsjitsmaterp in Winaam.
16 juni 2022 - In aansluiting op het bovenstaande, willen we je ook nog even wijzen op de online Paleografische Kaart van Nederland-Atlas van Nederland in het Holloceen, gepubliceerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zie ook bij GeoGraphixs Kaart.
|
Boven: Replica van een kamhelm in het Kennis- en Informatie centrum Hegebeintum (RDV3819).
Hiernaast: Friesland aan het begin van de terpentijd, zo'n 500 jaar voor het begin van onze jaartelling. Paleografische kaart RCE. |
Op knollenjacht
15 april 2022 - Het onderwerp is weliswaar niet nieuw, maar nu in deze geopolitieke onzekere tijd, waarin de prijzen van energie en grondstoffen sterk stijgen, wordt er op diverse fronten aandacht gevraagd voor de winning van polymetaal knollen (polymetallic nodules) uit de diepzee. Er rijst echter de vraag of dat wel verstandig is. De New Zealand Geographic wijdt er een kritisch artikel aan: 'Minerals in the Deep'. Er zitten behoorlijke risico's aan, die grote gevolgen kunnen hebben voor o.a. de eilandgemeenschappen in de Grote Oceaan.
Hiernaast: Polymetaal knollen op de diepzeebodem. Foto: Utah Geological Survey. Bron: Deep Sea Mining Observer.
|
Hoop voor Koraalriffen?
14 april 2022 - Op dit moment wordt er in het Caribbisch gebied onderzoek uitgevoerd naar de overlevingskansen van koraal in het opwarmende water. Naar schatting zal slechts 10 à 15% van het koraal bij een verhoging van de zeewater temperatuur tot 1,5° C overleven. Volgens onderzoek van The Nature Conservancy bieden de wateren langs de noordkust van Cuba de grootste kans op overleving. Het onderzoek is gepubliceerd in Global Change Biology. Lees hier het nieuwsbericht Scientists map Caribbean coral reefs to tackle climate change, BBC News Science&Environment.
Hiernaast: Fossiel koraal in het Natural History Museum, South Kensington, Londen (VRS5588).
|
World Press Photo 2022
24 maart 2022 - Amber Bracken maakte deze foto als onderdeel van een serie bij de Kamloops Indian School in British Columbia, Canada. Daar bij de school werden 215 anonieme graven van kinderen ontdekt. Op de school, opgericht in 1890 volgden honderden Secwépemc en kinderen van andere First Nations volken 'onderwijs'. Op z'n minst 4100 kinderen overleefden hun tijd op dit soort Canadese scholen niet.
Deze foto van Amber Bracken werd verkozen tot World Press Photo 2022. Zie ook: AmberBracken.com. Lees ook het verhaal van de Nuxálk First Nations op Noarderljocht.com. |
Geo Vizualization
14 maart 2022 - Op GeoAwesomeness vind je een selectie van (nieuwe) tools, die je kunt gebruiken voor je eigen geo-presentaties of website. Eén van de toepassingen is Earth Wind, een visualisatie van windstromingen op aarde (in real-time), gemaakt met software uit de D3.js bibliotheek.
|
Nederland Schoon
14 maart 2022 - Aanstaande zaterdag 19 maart kun je weer in actie: de landelijke opschoondag. We gaan samen aan de slag om de rotzooi op te ruimen, die we de afgelopen tijd hebben veroorzaakt. Door het hele land heen zijn er tal van activiteiten. Er is dus vast ook eentje bij jou in de buurt, zoals bijvoorbeeld in de Friese Trynwâlden (Skjinne Trynwâlden: CHALLENGE ID: 9476). Met behulp van de Litterati app wordt daar sinds 1 januari al het opgeraapte zwerfafval in kaart gebracht. Ook voor de landelijke opschoondag wordt daarvan veelvuldig gebruik gemaakt, alsook voor World Cleanup Day.
|
Endurance is gevonden!
9 maart 2022 - Na al die jaren is het gelukt het wrak van de Endurance, het schip van Sir Ernest Shackleton, op de bodem van de Weddell Zee terug te vinden. Het schip zonk in 1915, nadat het door het zee ijs was gekraakt. De expeditieleden van Endurance22 spraken enkele weken al de hoop uit, het wrak te vinden. Kijk op Endurance22 voor het persbericht en de eerste foto's. Klik hier voor de BBC reportage of lees het bericht op NOS.nl.
Rechtsboven: Eén van de eerste foto's van Endurance op de bodem van de Weddell Zee. Foto: © Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic.
|
Ukraïne
7 maart 2022 - De Russische invasie en de daar op volgende oorlog* richten grote verwoestingen aan en het menselijk leed is niet te overzien. In dit overzicht hebben we enkele websites opgenomen, die kaartmateriaal, historisch en recent bieden. De kaart hiernaast maakt deel uit van een aantal kaarten in de Map Explainer Ukraïne, gemaakt door Visual Capitalist.
Op Liveuamap.com vind je een actueel overzicht van de situatie in het land. Meer kaarten vind je op de website van GISGeography en BBC News of NOS.nl. Onder: De kaart van Ukraïne werd in 2021 gemaakt door Miguel Valenzuela, Maps on the Web.
|
* Notice to our viewers within the Russian Federation
As required by your government, GeoGraphixs, is (although not directly funded by the Government of the Netherlands) classed as being a website published by a Foreign Agent. Some articles on of the GeoGraphixs website contravene your Government's directives. These primarily concern our pages on Ukraine Geography. Not intended to cause unnecessary grief to our viewers in the Russian Federation and Belarus, the 'Special Operation' of Russian Armed Forces in Ukraine is referred to on this website as 'invasion' and 'war'.
As required by your government, GeoGraphixs, is (although not directly funded by the Government of the Netherlands) classed as being a website published by a Foreign Agent. Some articles on of the GeoGraphixs website contravene your Government's directives. These primarily concern our pages on Ukraine Geography. Not intended to cause unnecessary grief to our viewers in the Russian Federation and Belarus, the 'Special Operation' of Russian Armed Forces in Ukraine is referred to on this website as 'invasion' and 'war'.
Schatten van Doggerland
19 februari 2022 - Vanaf vandaag tot en met 4 september is in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden 'Schatten van Doggerland' te zien. De tentoonstelling is gebaseerd op 'Doggerland' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en toont een groot aantal archeologische vondsten uit het Doggerland, waaronder resten van een Neanderthaler man. Op basis van een schedelfragment is een reconstructie gemaakt van het hoofd van deze man. Naast gereedschappen van been en gewei vuurstenen werktuigen is er een goed overzicht van de dieren, die ooit in dit nu onder de golven van de Noordzee verdwenen land hebben geleefd.
Kijk op Doggerland voor meer... |
Op zoek naar de Endurance
13 februari 2022 - Er bestaat een grote kans, dat er in de komende weken meer licht komt over waar in de Weddell Zee zich het wrak van de Endurance bevindt. Mogelijk wordt zelfs het wrak zelf gevonden. Het expeditieschip van de Britse Transantarctic Expedition (1914-1917), onder leiding van Ernest Shackleton, werd op 27 oktober 1915, na bijna tien maanden vast in het ijs te hebben gezeten, door het ijs gekraakt.
|
De eerste van James Webb
12 februari 2022 - De foto hiernaast is de eerste door de nieuwe James Webb Ruimtetelescoop gemaakte foto, die de NASA heeft vrijgegeven. Het is een compositiefoto van 18 door iedere spiegel gemaakte opname ster HD-84406. Deze ster wordt gebruikt om de spiegels zo te kunnen afstellen en uit te lijnen, dat er binnenkort samengestelde foto's gemaakt kunnen worden. Meer over de James Webb in AstroGraphixs.
Foto rechts: 18-maal ster HD-84406. Foto: NASA/ESA/CSA/University of Arizona. Bron: BBC News 12 februari 2022.
|
Plastic Soep
8 februari 2022 - Eigenlijk zou dit bericht elke dag weer opnieuw op de voorpagina's van de kranten moeten staan. Talloze organisaties als de Plastic Soup Foundation en het WereldNatuurFonds zetten zich onophoudelijk in om onze regeringen tot actie te bewegen. Maar jij kunt zelf ook al een hoop doen. Er zijn in jouw buurt en school vast initiatieven. Zijn ze er niet? Begin dan gewoon zelf! Kijk voor tips op Our Footprint.
Foto links: Een 'strand' bij de Fillipijnse hoofdstad Manilla. Bron: Plastic Soup Foundation.
|
Our World in Data
28 januari 2022 - Ourworldindata.org is een organisatie van wetenschappers en onderzoeksjournalisten in het Verenigd Koninkrijk. In samenwerking met duizenden journalisten en onderzoekers uit de hele wereld wordt data verzameld over onderwerpen als armoede, klimaatverandering, ongelijkheid. Dagelijks verschijnen er nieuwe publicaties, zoals (hiernaast) over de dodelijkste aardbevingen in de menselijke geschiednis. Meer over deze organisatie vind je hier.
|
James Webb is in de ruimte
25 december 2021 - Vanaf Kourou is om 13.20 uur Nederlandse tijd de James Webb ruimtetelescoop gelanceerd. Over enkele weken zullen we naar alle waarschijnlijkheid de eerste prachtige beelden kunnen aanschouwen. Naar verwachting nog veel mooier dan die van z'n voorganger de Hubble. Meer over James Webb en Hubble in AstroGraphixs.
|
Walk in Paradise
20 december 2021 - Deze foto 'sierde' deze week menige nieuwssite, zoals NOS Nieuws. Door zoveel toeristen bestempeld als het paradijs, verzucht te lokale bevolking zich onder de last van de tonnen rotzooi, die het massatoerisme met zich meebrengt. Iedere dag spoelt een deel van de weggegooide troep weer in het paradijs aan. Kijk wat jij kunt doen om het paradijs, dicht bij huis, weer een echt paradijs te laten zijn.
Op de foto: Het strand bij Canggu op Bali. Foto: EPA. |
NASA Worldview Snapshots
18 december 2021 - Deze foto werd gemaakt door de NOAA-20, één van de vijf satellieten van het Joint Polar Satellite System (JPSS) en toont een niet alledaags plaatje van Schotland. Door temperatuurinversie is de lucht in de lagere delen van het land lager dan in de hoger gelegen delen. Daardoor is o.a. de gehele Great Glen gevuld met bewolking.
Maak kennis met NASA Worldview Snapshots. |
Verwoestende tornado's
11- december 2021 - In de nacht van 10 op 11 december heeft een serie van minstens dertig tornado's een verwoestend spoor door de staat Kentucky getrokken. Het stadje Mayfield werd bijna volledig van de kaart geveegd. Kijk hier voor meer...
Het centrum van Mayfield, Kentucky is vrijwel volledig verwoest. Foto: Reuters.
|
Noorderlicht
31 oktober 2021 - Toeval of niet, maar tijdens de Nacht van de Nacht was voor het eerst in deze herfst het Noorderlicht in Noord-Nederland te zien. Nog niet heel uitbundig maar toch. Sytse Schoustra van Terschelling twitterde deze foto, die hij vannacht maakte. Dat deed ook Steve Burnett. Hij woont iets noordelijker, namelijk op Orkney.
Kijk op Aurora voor meer informatie over dit prachtige verschijnsel. Hier kun je ook ontdekken wanneer je kans maakt het natuurwonder met eigen ogen te zien. |
Val van de Muur 1989 - 2021
31 oktober 2021 - Op 9 november 1989 kwam er een eind aan het bestaan van de Berlijnse Muur. In de loop van die avond bleek de roep om vrijheid van de Oost-Berlijnse bevolking groter dan de autoriteit van de grensbewaking. Kijk met ons mee naar die gedenkwaardige avond.
Naar verwachting kunnen we in mei/juni 2022 ons Berlijn-excursieprogramma een vervolg geven. Onze lessenserie 32 Jahre Mauerfall laat je alvast kennismaken met de recente geschiedenis van deze boeiende stad. Helena Merriman tekende in haar reportage 'The Story of Tunnel 29' het levensverhaal op van Joachim Rudolph, die in 1961 de DDR ontvluchtte om daarna later via een tunnel weer terug te gaan... Deze reportage werd op 1 november 2019 op de BBC Newssite gepubliceerd.
|
Trabant door de Muur, in 1990 gemaakt door Birgit Kinder. Het kunstwerk op de East Side Galley werd in juli 2009 door haar hersteld.
|
Copernicus Sentinel 5P
14 0ktober 2021 - De Copernicus satellieten cirkelen al enige tijd rond onze aarde, maar wist je dat ook, dat veel data bijna realtime beschikbaar is. Op het kaartje hiernaast zie je de verhoogde SO2 concentraties in de atmosfeer ten gevolge van de uitbarsting van de Cumbre Vieja. Copernicus is het aardobservatieprogramma van de Europese Unie, dat kijkt naar onze planeet en het milieu ten behoeve van alle Europese burgers. Klik hier voor meer over Copernicus. Of hier voor het Copernicus Mapping portal.
|
Het Wonderhuis van La Palma
23 september 2021 - Deze foto van Alfonso Escalero ging de hele wereld over. "Het Wonder Huis" op de flank van de Cumbre Vieja bleef als een wonder gespaard, terwijl het van alle kanten werd omgeven door de gloeiend hete lavastroom. Uiteindelijk werd het vakantiehuis door een latere lavastroom verzwolgen.
In geen van de bronnen wordt echter vermeld, waar het huis zich precies bevond. Dat is de taak in onze nieuwste luchtfoto opdracht. |
Cumbre Vieja
21- september 2021 - Sinds de uitbarsting op 19 september 2021 is de omvang van de verwoestingen ten gevolge van lavastromen uit de Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma alleen maar toegenomen. Aan de andere kant blijft een vulkaanuitbarsting een onvoorstelbaar indrukwekkend natuurverschijnsel. Eduardo Robaina maakte deze foto in de avond van 20 september. (Eduardo Robaina, CC BY-SA 3.0). Meer in Bewegende Wereld.
Op 30 september 2021 stond er in de Leeuwarder Courant een artikel met de titel 'Dode vulkaan kan Bolsward verwarmen'. De Zuidwalvulkaan als leverancier van aardwarmte, Kijk hier voor meer over onze vulkanen. |
Terp Hegebeintum
10 augustus 2021 - Sinds vandaag heeft het terpdorp Hegebeintum een splinternieuw bezoekerscentrum. Het toont de geschiedenis van Frieslands hoogste terp en de ontwikkeling van het terpengebied. Kijk hier voor meer over de terp. In Hegebeintum doorboord kun je door bijna 2000 jaar terpgeschiedenis scrollen.
|
Blauwe Tranen
4 juli 2021 - Het fenomeen doet zich voor in de nachten rondom de langste dag van het jaar en komt op meerdere plekken van onze aarde voor: zeevonk. Onlangs konden we het in het water van de Waddenzee met eigen ogen bekijken. Gareth Mon Jones uit Llangefni, Wales maakte er foto's en een video van. Meer foto's vind je in de reportage van Zara Morgan, BBC News.
|
|
Vlak na zonsondergang begon het water blauw op te lichten, alsof het van onderen met lampen werd beschenen. Op zich een prachtig gezicht, maar de oorzaak is minder. In het artikel van Peter Carsten in de Geo lees je er meer over in het artikel "Dieses traumschöne Naturphänomen ist in Wirklichkeit ein Warnsignal des Meeres".
Blauwe tranen in de zee voorde kust van Taiwan. Foto: Yu-Xian Yang en gepubliceerd op 19 juni 2019 in het artikel van Peter Carstens.
Ruimtepracht
30 juni 2021 - Sinds een aantal jaren schrijft de Royal Observatory in Greenwich een wedstrijd uit voor fotografen, amateurs en professionals, op zoek naar de mooiste foto's van de wereld buiten onze eigen planeet. Dit jaar was dat voor de dertiende keer. Hier is de shortlist, die de BBC publiceerde. Deze foto werd gemaakt door Bernard Miller uit de VS van het spiraalvormige sterrenstelsel NG3981. Kijk ook op de website van het Royal Observatory of natuurlijk op Astrographixs.
|
Plasticpracht
30 juni 2021 - Van een afstandje lijken de foto's van Mandy Barker op de ruimtefoto's die werden ingezonden voor de fotowedstrijd van het Royal Observatory, maar de pracht van haar composities heeft een hele andere oorsprong. Al een jaar of tien fotografeert zij plastics en andere troep uit de oceanen, zeeën en stranden. Met haar Plastic Pollution Art hoopt ze onze ogen te openen om de wateren van onze planeet te vrijwaren van onze weggegooide rotzooi. Meer foto's vind je hier en op haar website. Kijk ook op Microplastics.
|
Waddenzee Doodle
30 juni 2021 - Google eert de Waddenzee met een doodle. Onze Waddenzee is een uniek natuurgebied en één van de belangrijkste in Noordwest-Europa. Ze staat ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is een enorm voorrecht om zo dicht bij de Waddenzee te mogen wonen, maar het schept ook een belangrijke verplichting: onze zorg voor dit natuurgebied moet onophoudelijk zijn.
|
Onlangs werd ook de Landschapsbiografie Wadden gepubliceerd. Klik hier om deze te raadplegen.
Doggerland
14 mei 2021 - Het is helaas nog even wachten, maar hopelijk gaat op 8 juni de tentoonstelling Doggerland in Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden toch echt voor het publiek open. De tentoonstelling geeft ons een beeld van het land, dat na de laatste ijstijd onder het water van de Noordzee verdween. Af en toe geeft de zee één van haar geheimen prijs.
De tentoonstelling in Leiden is tot 31 oktober 2021 en is een zeer goede inleiding op ons thema "De eerste mensen" en onze lessenserie over Doggerland. Klik hier voor meer informatie over de RMO tentoonstelling Doggerland. |
Ruimteschroot
26 april 2021 - Er wordt al een paar jaar door Dr Moriba Jah en zijn team van de Universiteit van Texas en Austin (UT Austin Center for Space Research) aan de Astriagraph gewerkt, de eerste 3D real-time satelliet-tracker, waarmee ook ruimteschroot, zoals afgedankte satellieten en raketonderdelen, in kaart wordt gebracht. De satelliet-tracker is nu voor iedereen online beschikbaar.
Klik hier voor de Astriagraph. Meer informatie vind je ook op onze AstroGraphixs pagina. |
Vrije en onafhankelijke pers onder druk - ook in Nederland
25 april 2021 - Reporters without Borders/Reporters sans Frontières (RSF) hebben de nieuwe wereldranglijst van persvrijheid gepubliceerd, waarop met teleurstelling valt te constateren, dat de situatie in Nederland is verslechterd. Ons land zakt van de vijfde naar de zesde positie, een trend, die al een paar jaar gaande is. Dat is voldoende reden om ons daar druk over te maken, waarbij we vooral moeten nagaan, hoe we zelf ons steentje kunnen bijdragen, de situatie van journalisten en media hier én elders op de wereld te verbeteren. Lees hier het hele RSF-verslag.
|
Oudste '3D-kaart' opnieuw gevonden
7 april 2021 - Misschien een ietwat aparte kop boven dit nieuwsitem, maar als je even verder leest zul je zien wat er aan de hand is. Wetenschappers hebben in een schuur in het Franse Leuhan een meer dan een ton wegend stuk schist terug gevonden, waarvan vrijwel zeker vast staat, dat het een reliëfkaart van een deel van de vallei van de rivier Odet in Bretagne betreft. De steen werd al in 1900 bij een tumulus-opgraving gevonden, maar werd in 2014 herontdekt. Lees hier meer.
|
Het rommelt weer in Europa
20 maart 2021 - Eerst was het de Etna op Sicilië, die weer even liet weten, dat het menens was. Spectaculaire beelden, vooral die bij nacht, van een vuur en lava spuwende vulkaan. Sinds een paar dagen is ook de Fargadalfjall op het Reykjanes Schiereiland ten zuiden van de luchthaven Keflavik op Ijsland actief. Klik hier voor meer...
|
Klimaatadaptatieweek Groningen - 19 t/m 25 januari 2021
13 januari 2021 - Nog een paar dagen en dan barst de klimaatadaptatieweek in Groningen los. Je hoeft er niet voor de deur uit, want het programma is online te volgen. Kijk hier voor alle evenementen.
|
Wie bewaart, heeft wat....
29 december 2020 - We sluiten dit jaar niet met nieuws af, maar kijken even terug in de tijd. Op zolder vonden we één van de eerste eigen aardrijkskunde schriftjes. Even terug in de banken van de basisschool.... even terug denken aan een fijne schooltijd. Wat zou het mooi zijn, dat iedereen op zo'n mooie tijd op school terug kan zien.
Bewaar je dierbare schoolspulletjes, er komt ooit een moment, dat ze je heel veel plezier schenken. We wensen jullie allen een gezond en leerzaam 2021! |
61 Eilanden in de Waddenzee - een ontdekkingsreis
18 december 2020 - Nieuw in de GeoGraphixs mediatheek is dit dikke boek, waarin Evert Jan Prins alle 61 eilanden, bewoond en onbewoond, in de Waddenzee bezoekt. Vanaf de noordkant van de Waddenzee bij de Deense stad Esbjerg tot aan Den Helder. Naast boeiende beschrijvingen zijn vooral de foto's een lust voor het oog.
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Noordboek in Gorredijk en zal in de betere boekenzaken verkrijgbaar zijn. Een aanrader! |
Nieuw-Zeeland Vogel van het jaar 2020: de Kakapo
20 november 2020 - De Kakapo is een niet vliegende papagaai-achtige vogel, die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland. Er zijn nog maar een beperkt aantal broedparen, waardoor de vogel zwaar beschermd moet worden.
Kijk hier voor meer op de website van Forest&Bird New Zealand. |
Zeg waar het op staat - weet wat je zegt!
16 0ktober 2020 - Frankrijk is vandaag opgeschrikt door de laffe moord op leraar Samuel Paty.... naar aanleiding van een les over de vrijheid van meningsuiting. Net als in Frankrijk is vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed. Jou mening is belangrijk, maar het is net zo belangrijk, dat je weet waarover je spreekt. Een onafhankelijke vrije pers is hierbij van levensbelang. Met rede én argumenten kun je dit soort lieden, die wellicht nog te onnozel zijn hun eigen naam te schrijven, om de oren slaan, figuurlijk wel te verstaan.
|
Vlieland, Massachusetts, USA
16 oktober 2020 - Onlangs zette de British Library in Londen deze kaart van de Zuyder Zee, Texel en Vlieland in de online kaartcollectie (zie ook op hun Flickr foto's). Het gaat hier echter niet om ons eigen Vlieland, maar om het eiland voor de kust van Massachusetts, Verenigde Staten. Het fragment (hiernaast) is afkomstig uit het zesde deel van de Atlas Maior, uitgegeven door de Gebroeders Ottens in Amsterdam tussen 1725 en 1750. Deze atlas maakt overigens ook deel uit van de collectie van Teylers Museum in Haarlem.
|
Op reis naar Antarctica
14 september 2020 - National Geographic heeft onder de titel Antarctica Travel Guide de mooiste reisreportages naar dit onmetelijke en betoverende continent samengebracht. De reportages zijn voorzien van prachtige foto's.
Meer over Antarctica vind je bij ons op GeoGraphixs in Smeltende Schoonheid.
Hiernaast: Een spectaculaire zonsondergang werpt een rode gloed op het Lemairekanaal, voor de westkust van het Antarctisch Schiereiland. Bron: NG juli 2017: Foto: Camille Seaman.
|
Bodemdaling in Nederland
8 september 2020 - De nieuwe Bodemdalingskaart 2.0 staat sinds vandaag online. De kaart, die het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) samen met SkyGeo en de TU Delft heeft vervaardigd, toont de beweging van miljarden meetpunten over het hele land. De gegevens zijn veel gedetailleerder dan de eerdere 1.0 versie van de kaart. In de eerste versie werden de satellietgegevens sterk gemiddeld: tot vakjes van vier vierkante kilometer. In de nieuwe versie wordt elk individueel meetpunt getoond: meer dan 40 miljard meetpunten in totaal.
|
TopoSvalbard
5 september 2020 - Voor onze workshop 'Advanced Map Reading' hebben we een uitvoerige gebruikershandleiding voor TopoSvalbard toegevoegd, zodat je nog gemakkelijker de vele toepassingen kunt gebruiken.
|
Hittegolf
12 augustus 2020 - Niet alleen grote delen van Europa gaan gebukt onder een stevige hittegolf. Ook meer naar het noorden zucht en kraakt het ijs onder de voortdurende opwarming. De grote Milne ijsplaat is in stukken gebroken. Lees meer in Smeltende Schoonheid.
Gisteren gaf Planet Earth nieuwe satelliet foto's vrij, waarop te zien is hoe de grote ijsplaat in stukken breekt. Jonathan Amos van BBC Science&Environment maakte deze reportage: Milne Ice Shelf: Satellites capture Arctic ice split. |
30 jaar Hubble
Rewind the Red Planet
31 juli 2020 - Rewind the Red Planet is de titel van de nieuwe presentatie van National Geographic over de onstaansgeschiedenis van Mars in de afgelopen 3 miljard jaar.
Klik hier voor Rewind the Red Planet. |
De Robles Atlas
3 juli 2020 - De Bayerische Staatsbibliothek in München heeft sinds enige tijd een groot aantal kaarten uit de zogenaamde 'De Robles Atlas' online gezet. Onder de kaarten bevinden zich ook plattegronden van een aantal Friese plaatsen, zoals Bellechon (nu Berltsum/Berlikum), Leeuwarden, Harlingen en Hindeloopen. Kijk hier voor meer informatie en de link naar de website van de Bayerische Staatsbibliothek.
|
Earth Day 2021
15 mei 2020 - Earth Day 2020 activiteiten konden wereldwijd vanwege de covid-19 pandemie niet doorgaan, maar de noodzaak om onze aarde te beschermen is er niet minder om.
Aandacht voor de meest kwetsbare gebieden op aarde: van de Hudson Baai tot aan het Amazone-gebied. Wat moet er gebeuren? Het thema van Earth Day 2021 is 'Herstel onze Aarde'. In deze presentatie zie waar de nood het hoogst is. |
Een nieuwe oude vulkaan
9 mei 2020 - De Geologische Dienst Nederland (GDN) heeft bij onderzoek in de Noordzee een oude vulkaan ontdekt. In 1985 werd de Zuidwalvulkaan ontdekt, deze nieuwe, die van z'n ontdekkers de naam Mulciber heeft meegegekregen, ligt ten noordwesten van Terschelling. Lees het artikel van Geert-Jan Vis op wetenschap.nu.
Meer over vulkanen in Nederland vind je in Bewegende wereld. De nieuwe vulkaan Mulciber in de Noordzee. Bron: TNO.
|
New Zealand Geographic
2 mei 2020 - New Zealand Geographic heeft weer enkele nieuwe documentaires toegevoegd: The Banks Peninsula, het vulkanische schiereiland ten oosten van de stad Christchurch en iets verder de Grote Oceaan op: de Chatham Eilanden.
|
Fryslân fan Boppen
|
17 april 2020 - Van 15 t/m 24 april maken de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân met een drone luchtopnamen van de provincie. Op 15 april werd de 'Bevrijdingsroute' gevlogen, de route die onze Canadese bevrijders in april 1945 aflegden. Klik hier voor het complete overzicht en alle routes.
|
Corona in Kaart
28 maart 2020 - De John Hopkins University in Baltimore (VS) geeft in bijna real-time de laatste data, kartografie en infographics over de verspreiding en de gevolgen van het Corona/Covid-19 virus.
31 december 2020 - Nieuwe data en presentatie door het Visual and Data Journalism Team in "Tracking the global coronavirus outbreak", BBC News.
|
NASA Visible Earth
19 maart 2020 - De NASA heeft door de jaren heen een collectie van duizenden foto's van onze aarde, maan en andere planeten opgebouwd. Ze zijn voor een ieder beschikbaar. Klik hier voor de catalogus: NASA Visible Earth.
|
Geologie van de Maan
10 maart 2020 - De Amerikaanse geologische dienst (USGS) heeft onlangs deze digitale geologische kaart van de maan gepubliceerd.
|
Duurzame energie in Nederland
5 maart 2020 - Op de website energieopwek.nl zie je in real-time de hoeveelheid duurzame energie die op dit moment in Nederland wordt opgewekt. De data zijn per bron en per regio (provincie) te selecteren.
Meer over duurzame energie vind je in Our Footprint. |
GeoReferencing
2 maart 2020 - In dit jaar, waarin Nederland de 75e verjaardag van haar bevrijding viert, maken we een aantal nieuwe workshops rond het thema oorlog-vrede en bevrijding. De eerste twee in samenhang met de workshops GeoReferencing en Map Warper zijn Map Warper Noarderleech en Noarderleech in de Tweede Wereldoorlog.
|
Midden in een zandstorm
23 februari 2020 - Het dagelijkse leven op de Canarische eilanden, waaronder Gran Canaria en Tenerife, is gisteren en vandaag geheel in de ban van een flinke zandstorm. Met snelheden van meer dan 120 kilometer per uur blaast de wind grote hoeveelheden Saharazand over de eilanden. Het vliegverkeer ligt stil. Worldview laat je de zandstorm van boven zien. NASA levert je iedere dag verse satellietbeelden. Handig is ook de slider waarmee je eerder gemaakte beelden met de nieuwste kunt vergelijken. Bekijk ook de NASA presentatie 'Dust in the Wind'.
|
Wereld Bodem Museum
12 februari 2020 - Vanaf september 2020 wordt er een splinternieuwe GeoGraphixs excursie aan het programma toegevoegd en wel die naar het Wereld Bodem Museum in Wageningen. In het museum zijn meer dan honderd bodemprofielen (monolieten) uit alle delen van de wereld tentoongesteld. De excursie is bedoeld als verdieping voor leerlingen met interesse in fysische aardrijkskunde/bodemkunde. Kijk hier voor meer.
|
Gletsjers
29 januari 2020 - We hebben de gletsjerpagina's geheel vernieuwd en aangevuld met nieuwe media, met nieuwe foto's uit Ijsland, Noorwegen en Spitsbergen. Ook is het aantal keuze-opdrachten uitgebreid.
De Monacobreen op Spitsbergen (Svalbard).
|
De eerste mensen
28 januari 2020 - Naar aanleiding van de tentoonstelling 'de vroege mens' in het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center in Leiden hebben we een nieuwe module gemaakt: 'De eerste mensen' vertelt de geschiedenis van de mens op aarde, met uiteraard speciale aandacht voor de (vroege) bewoningsgeschiedenis van ons land.
Op de foto een model van een vrouwelijke Homo erectus, de rechtoplopende mens in Naturalis.
|
Alles over de zon
25 januari 2020 - Thesuntoday is de website van C. Alex Young, met een schat aan informatie, foto's en kaarten over onze zon. Daarnaast vind je er ook gegevens over aanverwante onderwerpen als ruimteweer, het aurora, de planeten van ons zonnestelsel...
|
CO2-productie berekenen
Landschapsbiografie Súdwesthoeke
29 oktober 2019 - Vandaag gaat de nieuwe ArcGIS website Landschapsbiografie Súdwesthoeke online. In opdracht van Mar en Klif, De Fryske Marren en Súdwest Fryslân heeft Cultuurland Advies het landschap en het ontstaan van het zuidwestelijke deel van de provincie Fryslân is de afgelopen maanden tot in detail in beeld gebracht.
Klik hier voor de website.
Het 'mergelboskje' bij het Oudemirdumer Klif.
|
Digital Elevation Model
25 september 2019 - Een tip van Keir Clark: Met de DEM Net Elevation API maak je in luttele seconden je eigen 3D terrein model van zowat iedere plek op de aarde. Het enige wat je hoeft te doen is het gebied te selecteren. Daarna kijk je welke model instelling voor jouw gebied het meest geschikt is. Doorgaans is dat het model, dat de hoogste resolutie biedt. Als alles is aangeklikt heb je binnen enkele seconden jouw digitale terrein model.
klik hier voor de DEM Net Elevation API. |
Groeiende dorpen en steden
20 augustus 2019 - Het Britse bedrijf Parallel Mapping heeft, in samenwerking met de TU Delft een nieuwe aanklikbare kaart gemaakt, waarop de bouwdatum van zo goed als alle gebouwen in Nederland zijn ingevoerd. De data biedt de mogelijkheid de ontwikkeling en groei van jouw woonplaats in kaart te brengen. Deze kaarten kun je uitstekend gebruiken bij het aardrijkskundig onderzoek/veldwerk in jouw woonplaats. Kijk ook op de stad groeit.
Meer op: Parallel Mapping. |
MAAN
20 augustus 2019 - Na de viering van de 50ste verjaardag van de eerste maanlanding is er in het FotoMuseum (FOMU) Antwerpen een fotoexpositie over de geschiedenis van de maanfoto. Van het eerste wazige plaatje in 1842 tot en met de supergedetaileerde foto's die vandaag de dag gemaakt worden. Ben je in de buurt, dan is een bezoek zeker aan te raden. In de mediatheek vind je het bij deze tentoonstelling horende boek.
|
Het wordt hier warmer
Het BBC Visual and Data Journalism team publiceerde op 31 juli 2019 deze presentatie, waarin de temperatuursontwikkeling van 1000 steden op aarde in beeld wordt gebracht. Bekijk de gevolgen voor steden als New York en Djakarta. Naast de opwarmende steden laten ze ook zien, wat een stijgende temperatuur doet met het zeeijs in het Noordpoolgebied.
Bron: BBC Visual and Data Journalism team, BBC 31 juli 2019
|
Groenmonitor
Drie maal per week maken de satellieten van de Disaster Monitoring Constellation foto's van het Nederlandse grondgebied. Met de verkregen data stelt Alterra WageningenUR de zogenaamde groenindex (NDVI = Normalised Difference Vegetation Index) op. Deze index geeft aan hoe groen het oppervlak is. Het is mogelijk twee verschillende punten met elkaar te vergelijken; dat kan ook in de tijd. De data is vanaf het jaar 2012 beschikbaar.
|
Verschillende soorten groen rond Ferwert. Met de groenindex kun je de begroeiing vergelijken met voorgaande jaren. Koppel je deze gegevens aan die de website van Boer&Bunder.nl, dan zie je ook welke landbouwgewassen op de velden worden verbouwd. De foto werd gemaakt op 1 juni 2019.
|
50 jaar na de eerste maanlanding
Op 20 juli aanstaande vieren we de 50ste verjaardag van de eerste landing op de maan. Op 20 juli 1969 zette de bemanning van de Apollo-11 hun maanlander neer op de maan. Kort daarna maakten Neil Armstrong en Edwin Aldrin een eerste maanwandeling. Ter gelegenheid van de verjaardag heeft National Geographic een prachtige (Engelstalige) presentatie gemaakt. De Nederlandse versie lees je in het julinummer van de NG (in de mediatheek). Heb je iets met mode, dan is deze presentatie wel aardig.
|
Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de eerste maanlanding heeft de Britse topografische dienst, Ordnance Survey, een kaart gemaakt van de landingsplaats van de Apollo 11, Tranquility Base. Op de OS-website zie je hoe de kaart tot stand is gekomen.
De OS-kaart van het gebied rond Tranquility Base, de landingsplaats van Apollo 11, in juli 1969. Klik hier voor meer informatie.
|
Eet smakelijk!
|
Uit onderzoek bij zeevogels wisten we al, dat microplastics in organen van de dieren werden aangetroffen. Een studie in opdracht van het Wereld Natuur Fonds laat zien, dat wij zelf ook microplastics binnenkrijgen. Gemiddeld genomen zou het gaan om 5 gram per week, het gewicht van jouw pinpas. Lees eerst het artikel van Peter Carstens in de Geo"So viel Mikroplastik nehmen wir jede Woche zu uns". En dan aan tafel.....
Meer over microplastics |
De oceaan over
14 juni 2019 - "Into the Unknown" is de titel van de reportage, die Dan Box voor de BBC maakte over de transatlantische vlucht van de Britten Alcock & Brown in 1919. Het is nu, 100 jaar later, onvoorstelbaar, dat vliegen toen nog zo bijzonder was. Klik hier voor de reportage, die goed als verdiepingstof bij de module Vliegtuig en Globalisering kan worden gebruikt.
In de Aeroplane van juli 2019 het verhaal van George Flynn uit Coventry. Hij vloog 85 jaar geleden met Imperial Airways van Londen naar Bangkok. De reis begon op 17 november 1934, om zeven dagen later in de Thaise hoofdstad te eindigen! De Aeroplane ligt in de mediatheek. |
Wind op Zee
10 juni 2019 - Het Britse bedrijf 4COffshore publiceert deze kaart, waarop wereldwijd windenergieparken op zee worden weergegeven. Daarbij wordt aangegeven, of het gaat om een eerste planvorming, uitvoering van de bouw of wanneer de bouw voltooid is en het windpark in productie is.
Deze bron is goed te gebruiken bij de module Bronnen van Energie. Meer over 4COffshore. |
Arctische Landschappen - Siemen Dijkstra
10 juni 2019 - Nieuw in de GeoGraphixs mediatheek is het boek "Arctische Landschappen" van Siemen Dijkstra. In houtdrukken, tekeningen en schetsen beschrijft hij de landschappen van Groenland, Spitsbergen, Ijsland en het noorden van Noorwegen en Zweden.
Meer op de website van Siemen Dijkstra. |
Dagelijks nieuwe NASA satellietfoto's
Op Zoom.Earth krijg je dagelijks nieuwe satellietfoto's binnen. Plaatjes zoals de mooie krul van het lagedrukgebied ten westen van Schotland, gemaakt op 2 maart 2019, worden iedere dag vernieuwd. Inzoomen naar iedere gewenste plek op de aarde kan, maar dan is de keuze uit beschikbare beelden minder groot, of niet op het gewenste schaalniveau beschikbaar.
|
Be Ready to Change
Onlangs lanceerde de Europese Commissie de website Be Ready to Change, waarop ons duidelijk wordt gemaakt, wat we kunnen doen om de grote hoeveelheid aan plastic en kunststofafval kunnen verminderen. Jaarlijks gooien we, vaak slechts na eenmalig gebruik, een gigantische berg verpakkingsmateriaal weg. Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld, dus ..... aan de slag ! Jij bent er toch wel klaar voor ?
|
Bali - Welcome to Paradise
Dit is de titel van de tentoonstelling in Museum Volkenkunde in Leiden. Het kleine eiland Bali is in de afgelopen jaren populair geweest bij toeristen uit de hele wereld. Zo populair, dat het eiland die grote stroom nauwelijks aan kon, of eigenlijk helemaal niet aan kon.
Was tot 26 mei 2019 te zien in Volkenkunde Leiden. |
Socialistische Bouwkunst
Nieuw is deze website niet, maar naar ons idee wel interessant in de voorbereiding op de komende Berlijn excursie.
Op SocialistModernism.com wordt er gewerkt aan een inventarisatie van markante bouwwerken uit (met name) de na-oorlogse socialistische-/communistische wereld. Klik hier voor SocialistModernism.com |
Iconen van de Fotografie in kleur
Deze foto zou vandaag gemaakt kunnen zijn.... De originele plaat van de allereerste gemotoriseerde vlucht van de Flyer van de Gebroeders Wright werd op 17 december 1903 in de duinen van Kitty Hawk in North Carolina gemaakt.
Deze foto maakt deel uit van een groot aantal iconische foto's in de de geschiedenis van de fotografie. De foto's werden bewerkt door Marina Amaral. Lees hier meer. |
De mooiste ruimtevaartfoto's van 2018 - National Geographic
30 december 2018 - De wolken op het noorderlijk halfrond van Jupiter draaien rond in de mooiste vormen en patronen. De foto's voor deze fraaie compositie werden gemaakt de de Juno ruimtesonde van NASA en bewerkt door Kevin Gill (NASA). Bekijk hier de 22 mooiste foto's van 2018.
Geology.com
Een grote verscheidenheid aan onderwerpen uit de geologie en aardwetenschappen, maar ook wetenswaardigheden als waar op aarde je het diepste meer vindt en de gevaarlijkste vulkaan beklimt.
Ga naar: geology.com |
European Geoparks
Op dit moment zijn er in Europa maar liefst 73 Geoparken, verdeeld over 24 landen. Een geopark toont de unieke geologische- en geomorfologische kenmerken van het betreffende gebied. Of het nu gaat om de zandsteenformaties van de Dörenther Klippen in het Teutoburger Wald of het vulkanische landschap van de Katla in Ijsland.
European Geoparks |
De 100 beste foto's van 2018 - National Geographic
Bekijk de allermooiste National Geographic foto's van 2018. De foto hiernaast is gemaakt door Brian Skerry aan de noordkust van Baffin Island, Canada.
Meer prijswinnende NG foto's. De mooiste dierenfoto's van 2018 voor jou verzameld door National Geographic. |
Foto: Brian Skerry.
|
Het Drama van de Grienden - New Zealand Geographic
Meer dan 100 grienden zwemmen hun dood tegemoet. Op Stewart Island en op de Chatham eilanden zijn de afgelopen tijd meer dan 100 grienden op de stranden aangespoeld. Slechts een enkel dier kon worden gered. De New Zealand Geographic probeert een verklaring te zoeken voor het drama. Klik hier voor het artikel: The Puzzle of the Pilot Whales.
Lees ook de berichtgeving in de New Zealand Herald. |
Tientallen grienden op het strand bij Farewell Spit op 10 februari 2017. Foto: New Zealand Herald.
|
Friese Klimaatatlas
Vandaag, 26 november 2018, werd de Friese Klimaatatlas online geplaatst. De data en kaarten in de digitale atlas brengen de klimaatverandering in beeld en tonen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. De atlas zelf geeft de oplossingen niet: de atlas signaleert alleen. Het waterschap, de gemeenten en de provincie moeten aan de slag, samen met de inwoners.
|
OpenQuake
|
Wereldwijd zijn alle bekende actieve breuken in kaart gebracht en is hun actuele status weergegeven. Bron: OpenQuake.org.
|
Mapmerizer
Een handige website om twee steden met elkaar te vergelijken is Mapmerizer. De twee te vergelijken steden worden op dezelfde schaal naast elkaar geplaatst. Je kunt wisselen van kaart naar satelliet.
|
GEO.de Nieuwsbrief
Iedere week het laatste nieuws van GEO.de
|
Giphy.com
Leestekens van het Landschap
Op deze website vind je tal van foto's met uitleg van tal van natuurlijke elementen en inrichtingselementen in diverse Nederlandse landschappen: Leestekens van het Landschap.
|
Hoe zeg je ...?
Nationaal GeoRegister
Op de website van het Nationaal GeoRegister is informatie over tientallen onderwerpen beschikbaar.
|
Websites en meer
Tegenhanger van de beroemde NG met accent op onderwerpen uit Oceanie
|
website (engelstalig) met vooral op Noord-Amerika gericht materiaal
|
alles over aardrijkskunde, maar dan in het Duits
Een andere Duitstalige website met nadruk op moderne (digitale) technologie
|