Wereld Bodem Museum
world soil museum
In 2014 opende het Wereld Bodem Museum op de Campus Wageningen haar deuren. In het fraaie gebouw zijn zo'n honderd monolieten uit de hele wereld tentoongesteld. Al in 1966 werd op initiatief van de in Wageningen geboren hoogleraar bodemkunde aan de Universiteit van Utrecht Van Balen het Internationaal Bodemkundig Museum (International Soil Museum, ISM) opgericht. Het museum was in eerste instantie ondergebracht bij de Vakgroep Bodemkunde en Geologie van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1977 verhuisde het museum naar een nieuw gebouw naast de vakgroep bodemkunde van de Landbouwhogeschool Wageningen (nu Wageningen University & Research, WUR), en nu, sinds 2014 aan de Droevendaalsesteeg, Gaia, gebouw 101.
Van de collectie van meer dan duizend bodemmonolieten, speciaal geprepareerde ongestoorde bodemprofielen, uit meer dan 80 landen, zijn er ongeveer honderd tentoongesteld. |
Het gebouw van het Wereld Bodem Museum (RDV3788).
ISRIC WereldbodemMuseum, Gaia, Gebouw 101, Droevendaalsesteeg 3 , 36708 PB, Wageningen |
Bodems in alle soorten en kleuren uit alle windstreken
De monolieten in het Wereld Bodem Museum zijn in thema's tentoongesteld. Uiteraard ruime aandacht voor de kenmerkende bodems van Nederland, de invloed van de mens op de bodem. Een aantal monolieten toont de factoren die een rol spelen bij bodemvorming, zoals klimaat, reliëf, moedermateriaal, organismen in de bodems en de factor tijd.
Andere thema's zijn 'bodems en landgebruik' en 'bodems en kleur'.
Andere thema's zijn 'bodems en landgebruik' en 'bodems en kleur'.
Bodems en klimaat: een selectie van enkele woestijnbodems en bodems uit de subtropen en de gematigde streken. Bij elke monoliet is uitgebreide informatie (in het Engels) beschikbaar, die middels het scannen van de bijbehorende QR-code opgevraagd kan worden. Op diverse schermen krijg je aanvullende informatie over de betreffende bodems.
NL-029 Haplic Podzol, een voorbeeld van een Haarpodzolbodem uit de buurt van Roozendaal, Provincie Gelderland.
|
In 1906 ontwikkelde Albert Munsell een systeem om bodemkleuren te beschrijven en te classificeren. Dit is zijn 'kleurenboom'.
In de Munsell Soil Color Charts worden 322 verschillende bodemkleuren onderscheiden.
Gereedschappen van een bodemkundige.
|
De collectie van het Wereld Bodem Museum bestaat in totaal uit zo’n 1200 bodemprofielen uit 80 landen en van alle belangrijke bodemtypen ter wereld. In het museum zijn er zo'n honderd als monoliet te bewonderen.
International Soil Reference and Information Centre
Het Wereldbodeminstituut, het International Soil Reference and Information Centre (ISRIC) is een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie. Het instituut werd in 1966 op aanbeveling van International Soil Science Society (ISSS) en United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) opgericht. Het ISRIC heeft een unieke collectie bodemprofielen uit heel de wereld. Topstukken uit de collectie worden getoond in het wereldbodemmuseum op de Wageningen Campus.
Excursie Wereld Bodem Museum
Voor het nieuwe schooljaar staat bij GeoGraphixs een nieuwe excursie op het menu. Je kunt een keuze maken uit verschillende opdrachten. Binnenkort meer informatie.
Boden des Jahres 2020
Sinds 2005 zet de Duitse Bodemkundige Vereniging (Deutsche Bodenkundliche Gesellschaft, DBG) ieder jaar een bodem in de schijnwerpers. In 2020 is dit de bodem van de Waddenzee en vergelijkbare jonge bodems in een getijdengebied in ondiepe wateren aan de rand van een continent, alsmede de bodems van rivieren, die in die wateren uitmonden.
Boden des Jahres 2020 - Wattboden Het Centrum für Naturkunde (CENAK) van de Universiteit van Hamburg maakte een speciale folder over de bodem van de Waddenzee:
|
Titelfoto: bodemprofiel in de veenterp Blitsaerd bij Leeuwarden. De foto werd gemaakt tijdens archeologisch onderzoek, op 27 juni 2015.