Microplastics
Onderzoekers van het Helmholz-Zentrum für Polar- und Meeresforschung, doen al een aantal jaren onderzoek naar aangespoeld afval op onder meer de kust van Spitsbergen. Men richt zich daarbij met name op de zogenaamde 'microplastics'. Eén van de stukken strand, die jaarlijks systematisch op plastic afval wordt onderzocht ligt in Sørvika in het Murchison Fjord.
Al het gevonden materiaal wordt geclassificeerd en gewogen en vervolgens afgevoerd. Het afval wordt in Longyearbyen verwerkt. De gegevens gaan naar het Alfred Wegener Institut (AWI) in Bremerhaven. GeoGraphixs droeg in augustus 2017 een steentje bij op het kiezelstrand van Sørvika. |
De baai van Sørvika ligt in het Murchisonfjord.
|
Jetske en Corina (rechts) speuren naar microplastics tussen de kiezels. Het is bijna onvoorstelbaar, dat op zo'n klein stukje strand aan de rand van de wereld zo veel afval wordt aangetroffen. Op de achtergrond de Antigua, waarmee in augustus 2017 een rondreis om Svalbard werd gemaakt. Kijk voor reportages en foto's van Svalbard op Noarderljocht.com. Bekijk ook de National Geographic reportage over Henderson Island.
In het Murchisonfjord liggen talrijke eilandjes. Voor het onderzoek naar microplastics is op Spitsbergen onder andere een stuk strand met een lengte van 150 meter bij Sørvika (groen gemarkeerd op de de kaart) geslecteerd.
Elk stukje plastic of kunststof, voor zover met het blote oog te zien, wordt meegenomen en elders op het strand gesorteerd, geclassificeerd en gewogen. Daarna wordt het aan boord van de Antigua gebracht.
|
Ook al gaat de meeste aandacht uit naar de stukjes plastic, er moet constant worden gelet op nieuwsgierige ijsberen. Hier houdt Maarten, kapitein van de Antigua, een oogje in het zeil.
|
Stukje voor stukje, draadje voor draadje wordt het plastic en kunststof gesorteerd. Het merendeel van de plastics verbrokkelt op het moment, dat het wordt opgepakt. Uiteindelijk valt het uiteen in voor het oog onzichtbare deeltjes.
Birgit Lutz (links) maakt jaarlijks een aantal reizen naar het poolgebied. Voor het AWI werkt ze onder andere mee aan het Citizen's Science Projekt Microplastics. Lees meer op haar blog en op haar website. Als schrijver en journalist heeft ze tal van publicaties op haar naam, niet alleen over dit onderwerp, maar ook over haar reizen, te voet én op ski's, naar de Noordpool.
Plastics, in alle soorten en maten, waarbij vooral de hele kleine stukjes een bedreiging vormen voor vogels en zeedieren. Zij zien het veelal felgekleurde spul aan voor voedsel. Daarnaast komen veel dieren om het leven, nadat ze in visnetten en draden verstrikt zijn geraakt.
In de twee bakjes hierboven een klein deel van de oogst van onze Coastwatchdag (12 april 2019). In het bakje links bijna 100 HDPE-korrels, waarschijnlijk afkomstig uit de containers van de MSC Zoe, die kort na nieuwjaar van boord sloegen en in de Noordzee belandden. In het rechterbakje een voorbeeld van het afval, dat we ook in voorgaande jaren in ons dijkvak aantroffen. Kijk hier voor meer Coastwatch 2019.
Plastic in de zee, een wereldwijd probleem
Van de wateren rond Spitsbergen tot die rond de eilanden van Nieuw-Zeeland.... overal bevinden zich plastics in het water, in veel gevallen in alarmerende hoeveelheden. In de New Zealand Geographic van juli-augustus 2022 staat het artikel 'SEABIRDS BRING NUTRIENTS FROM THE OCEAN TO THE LAND. NOW THEY’RE BRINGING PLASTIC, TOO' van Kate Evans. Uit het artikel wordt duidelijk, dat in de maaginhoud van veel zeevogels in de Nieuw-Zeelandse wateren micro- en nanoplastics worden aangetroffen.
Ongeveer tegelijkertijd publiceerde GEO een artikel, waarin bericht wordt gedaan van onderzoek van de aanwezigheid van nanoplastics in varkens- en rundvlees: 'Erstmals Mikroplastik im Fleisch von Kühen und Schweinen nachgewiesen', Peter Carstens in GEO, gepubliceerd op 12 juli 2022. In een artikel op de NOS Nieuwssite een bericht met eenzelfde conclusie: 'Plastic in Vlees, bloed en melk van boerderijdieren', NOS 8 juli 2022.
Ongeveer tegelijkertijd publiceerde GEO een artikel, waarin bericht wordt gedaan van onderzoek van de aanwezigheid van nanoplastics in varkens- en rundvlees: 'Erstmals Mikroplastik im Fleisch von Kühen und Schweinen nachgewiesen', Peter Carstens in GEO, gepubliceerd op 12 juli 2022. In een artikel op de NOS Nieuwssite een bericht met eenzelfde conclusie: 'Plastic in Vlees, bloed en melk van boerderijdieren', NOS 8 juli 2022.
Hoe plastic onze wereld veranderde
Deze twee video's laten zien hoe plastic onze wereld in relatief korte tijd heeft veranderd. Pas in de Tweede Wereldoorlog kwam de productie op gang. Tegenwoordig is plastic niet meer weg te denken.
Sterker nog: steeds vaker ondervinden we de negatieve gevolgen van onze 'liefde' voor plastics. Bron: National Geographic. |
|
Ons plastic probleem
In de Leeuwarder Courant van 7 september 2020 staat een paginagrote infographic over al het plastic, dat we gebruiken en (daarna) weggooien. Een grote hoeveelheid plastic belandt jaarlijks in zee. Je vindt deze infographic ook in de mediatheek onder de titel: LC070920 Ons plastic probleem.
Bron: Leeuwarder Courant, 7 september 2020.
|
In het artikel 'Glass or Plastic' wordt de impact van beide verpakkingswijzen vergeleken. Het artikel van Claudia Lee op BBC Future werd op 28 april 2023 gepubliceerd.
Bronnen en Media
High microplastic concentration found on ocean floor
(BBC Science&Environment, 1 mei 2020) Waarom de Noordpool meer plastics bevat...
(National Geographic, 1 november 2019) Microplastic Pollution worser...
(artikel in New Zealand Herald, 13 maart 2018) Aufräumen ! - Birgit Lutz
(artikel in Süddeutsche Zeitung, 13 november 2014) Coral reefs entangled with plastics
(BBC Science&Environment, 26 januari 2018) Ons plastic probleem - Leeuwarder Courant 7 september 2020
(zie hiernaast) |
Bekijk ook Planeet Plastic in het juni 2018-nummer van National Geographic (in de GeoGraphixs mediatheek).
Onder: Mandy Barker fotografeert al jaren lang plastic afval en andere troep, die ze op het strand en in het water van de oceanen en zeeën aantreft. BBC News maakte over haar werk een reportage: Plastic Pollution Art.
|
Meer over het Alfred Wegener Institut