Coastwatch 2024
Jaarlijks terugkerende onderdelen in het GeoGraphixs veldwerkprogramma zijn Coastwatch en Waddenplastic. Doorgaans vonden ze in de maanden april, mei en in september/oktober plaats. In het voorjaar van 2020 was alles ineens anders. We hadden goede hoop, dat we in het voorjaar van 2021 de programma's weer op konden starten en weer op pad te gaan. Op kleinere schaal zijn we overigens nog wel aan de slag geweest. Ook dichter bij school was er nog volop werk aan de winkel. Dat werk blijven we uiteraard ook doen, evenals onze inzet voor lokale activiteiten als de 'Himmeldei' op verschillende plaatsen in de provincie, maar ook voor de World Clean-Up Day, onlangs op zaterdag 16 september.
Nieuwe opzet Coastwatch 2024
Dit jaar zullen we voor het eerst met een nieuwe opzet van Coastwatch aan de slag. Niet alleen is de lengte van het project verlengd, ook ons werkterrein is vergroot én ditmaal voor het eerst: aan de andere kant van de Waddenzee. In de maand november 2023 werken we zowel aan de Waddenkust van het eiland als op het Noordzeestrand. Bovendien staat de deelname nu ook open voor scholen, die niet eerder aan het GeoGraphixs Coastwatch programma hebben meegedaan én staat deze ook open voor ouders, pakes en beppes en andere belangstellenden. Scholen met belangstelling voor deelname kunnen zich nog tot 20 oktober 2024 opgeven. Er is nog ruimte voor de dijkvakken tussen Nes en Kooiplaats (Waddenkant) en tussen Paal 15 (bij het Standhuys) tot en met Paal 21 (Spijkerpad) aan de Noordzeekant van Ameland. Kom je als individuele deelnemer, of met een klein groepje, dan kun je je vast en zeker ook aansluiten bij een werkgroep in de al ingevulde vakken. Ook dan graag even van te voren laten weten dat je komt, in verband met het reserveren van de afvalgrijpers e.d.
In het voorjaar is een aantal steekproeven uitgevoerd aan de zuidwestkust van het eiland. In het vloedmerk van enkele willekeurig gekozen meetpunten werd een hoge concentratie aan HDPE-korrels aangetroffen. In één proefvak van 40 bij 40 cm en 10 centimeter diep werden maar liefst 361 van deze korrels aangetroffen (foto rechts onder), samen met een groot aantal plastic (-achtige) deeltjes en voorwerpen. Vandaar, dat we tijdens deze editie van Coastwatch, dit stuk kust, tussen de Reeweg en het Tjettepad, intensief zullen onderzoeken en het gevonden afval na inventarisatie af te voeren.
Het vloedmerk tegen de zeedijk, tussen de Reeweg en het Tjettepad, achter het strand, bevat op plaatsen een grote hoeveelheid HDPE-korrels. Verderop ligt Hollum met links op de foto het Hollumerbos. Foto gemaakt op 29 mei 2023 (RDV6500).
Binnenkort wordt de indeling van de onderzoeksvakken bekend gemaakt.
Zó was Coastwatch voor het uitbreken van de Corona-pandemie:
Coastwatch - Waddenplastic 2019
Coastwatch-Waddenplastic 2019. Leerlingen uit leerjaar 1 werkten in april en oktober in het dijkvak tussen De Westhoek en Zwarte Haan aan de Friese Waddenkust. De eerste werkdag van 2019 was dit voorjaar op vrijdag 12 april 2019. Deze stond vooral in het teken van het onderzoek naar aangespoeld afval van de MSC Zoe. In week 42 was er weer een 'gewone' Coastwatch, maar ook hier de nadruk op het zoeken van HDPE-korrels ( Hoge Dichtheid Poly Etheen) in het vloedmerk.
In verband met de containerramp, veroorzaakt door de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019, hebben we in april in een geselecteerd dijkvak speciaal naar klein plastic (afval) materiaal. Dit deden we voor het Waddenplastic.nl, onderzoek, dat werd uitgevoerd door de RuG. |
Elke HDPE-korrel in het onderzoeksvak van 40 bij 40 cm wordt geteld in een bakje verzameld. Zwarte Haan, 12 april 2019.
|
Hier op deze pagina vind je alle onderzoeksresultaten van Coastwatch 2019.
Vanaf de brug boven de uitlaat van het gemaal Zwarte Haan, wordt om de 10 meter een vak van 40x40 cm in het vloedmerk onderzocht op plastic korrels. De exacte positie en de gegevens worden meteen ingevoerd in de ArcGIS web-app. Ondertussen blijft ook de verrekijker paraat, want ook de vogels moeten nog geïnventariseerd en geteld !
Luchtfoto van het onderzochte gebied bij het gemaal van Zwarte Haan. Om de 10 meter is over een afstand van 300 meter gezocht naar plastic korrels. Daarnaast is op een drietal plekken (A, B en C) een monster van gemiddeld 80 gram uit aangespoeld materiaal genomen. Op plaats A (78 gram) werden 19 korrels aangetroffen, op plaats B (80 gram): 13 korrels en op plaats C (79 gram): 4 korrels. Foto: Google Earth.
Klik hier voor de fotoreportage, gemaakt door mevrouw Jorissen.
Waarom Coastwatch?
Deze korte video maakt het eigenlijk wel duidelijk......
Daarom dus... Ben je nog niet helemaal overtuigd, kijk dan nog even naar:
|
Kraanwater overal vervuild met plastic
Rotterdam, donderdag 7 september 2017 - We drinken steeds meer microplastic. Kraanwater bevat steeds meer piepkleine deeltjes die er niet kunnen worden uitgefilterd. Een wereldwijd onderzoek wijst dat uit, meldt de Britse krant The Guardian. Alleen al in de stad New York bleek liefst 94 procent van het geteste kraanwater plastics te bevatten. Het drinkwater in Europa is het schoonst, al is in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland 72 procent van het onderzochte kraanwater vervuild. De deeltjes zitten ook in suiker en honing, in bier en zelfs in de lucht. Een Franse studie toonde aan dat het in Parijs bijvoorbeeld jaarlijks 10 ton aan microplastics ‘regent’. Onderzoekers van State University of New York, maken zich grote zorgen. Het is bekend dat dieren door plastic in het water kampen met gezondheidsproblemen. Oesters bijvoorbeeld bleken minder en kleinere nakomelingen te krijgen. De onderzoekers denken dat de mens ook gevaar loopt. Bron: NRC en The Guardian (originele artikel) |
De ramp met het grote containerschip MSC Zoe, vlak na nieuwjaarsdag 2019 maakt nog eens duidelijk, hoe kwetsbaar onze Waddenzee en de eilanden zijn. Het was helemaal schrikken, toen we ook aan de waddenkust van het (Friese) vasteland een onvoorstelbaar grote hoeveelheid troep vonden. Daarom hebben we toen ons project uitgebreid met hulp aan Waddenplastic.nl.
Coastwatch
Coastwatch is een langlopend internationaal project voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, van Denemarken tot aan België en de overkant van de Noordzee. Daarnaast doen er ook anderen mee, zoals bijvoorbeeld natuurverenigingen. Eigenlijk iedereen, die mee wil helpen aan een een schone, maar vooral gezonde zee. Of dat nu de Waddenzee, de Noordzee of een andere zee of een meer is.... |
Waddenplastic.nl
Via de website Waddenplastic.nl vraagt de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hulp bij het in kaart brengen van de plasticvervuiling in het Waddengebied: niet alleen op de Waddeneilanden, maar ook op de Friese kust. Daaronder vallen ook de dijkvakken in ons jaarlijkse Coastwatch-onderzoek.
Het onderzoek richt zich speciaal op de HDPE-korrels, kleine bolletjes, de grondstof voor veel plastic producten. (HDPE is de afkorting van Hoge Dichtheid Poly Etheen) |
Een klein deel van de gevonden plastic korrels in een bakje. Naarmate ze langer op het strand of in het water liggen, groeien er algen op. Vogels zien de korrels dan vaak voor voedsel aan.
Direct na de ramp met de MSC Zoe werd op een groot aantal plaatsen in het Waddengebied, in telvakken van 40 bij 40 centimeter, het aantal aangetroffen HDPE-korrels geteld. De verzamelde gegevens kunnen weliswaar niet worden aangemerkt als erkende indicator voor de plasticvervuiling, maar kunnen, bij gebrek aan andere gegevens toch van betekenis zijn. Op het strand van Schiermonnikoog werden er gemiddeld 268 korrels per vierkante meter aangetroffen, langs de Groninger waddenkust waren dit er gemiddeld 253 per vierkante meter. Beide kaartjes: Rijksuniversiteit Groningen. Bron: Wadden in Beeld 2019, p.48.
Meer informatie en links
In grote delen van de wereld komt drinkwater niet uit de kraan, zoals bij ons, maar koop je het water verpakt in plastic flessen. De lege flessen worden veelal weggegooid en belanden zo uiteindelijk zelf in het drinkwater.
|
Coastwatch aan de rand van de wereld: Spitsbergen
Eind augustus 2017 was GeoGraphixs op Spitsbergen. Over een lengte van 500 meter werd op het strand van Kinnvika werd voor AWI-Litterbase gezocht naar microplastics. Al het plastic afval werd voor nader onderzoek meegenomen. Hier speuren Jetske (links) en Corina naar kleine stukjes plastic tussen het grind. Op de achtergrond ligt de Antigua afgemeerd in de baai.
Meer over Litterbase.
|
Restanten van kunststof touw aan de houten palen van de strekdam bij Wierum. Het materiaal wordt door vogels gebruikt om er een nest van te bouwen. Helaas raken vele jonge kuikens, nadat ze uit het ei zijn gekropen verstrikt in de sterke draden vinden dan zo de dood. Kleinere stukjes plastic worden vaak voor voedsel aangezien, zeker als daarop algen zijn aangegroeid.....
|
Kom ook in actie....
We zullen op de zeedijk met eigen ogen zien, dat een dag Coastwatch niet voldoende is alle zwerfafval weg te krijgen. Het is een kleine moeite om ook op andere momenten zwerfafval op te rapen. Uiteraard helpt het een stuk als we er voor zorgen, dat er niet van dit soort afval ligt. Het is toch een kleine moeite het lege blikje of pakje in een afvalemmer te gooien...... Niemand zit toch te wachten op plaatjes zoals hiernaast ?
zaterdag 20 september 2025
|
Het internationale project Coastwatch loopt al een fors aantal jaren.... Niet alleen in Nederland, maar ook in de andere landen rond de Noordzee en Oostzee. Het project is een initiatief van Stichting De Noordzee.
|