Coastwatch - Waddenplastic
Jaarlijks terugkerende onderdelen zijn Coastwatch en Waddenplastic. Doorgaans vinden ze in de maanden april, mei en in september/oktober plaats. In het voorjaar van 2020 was alles ineens anders. We hebben goede hoop, dat we in het voorjaar van 2022 de programma's weer op kunnen starten en weer op pad te kunnen gaan. Op kleinere schaal zijn we overigens nog wel aan de slag geweest. Ook dichter bij school was er nog volop werk aan de winkel. Dat werk blijven we uiteraard ook doen, evenals onze inzet voor lokale activiteiten als de 'Himmeldei' op verschillende plaatsen in de provincie, maar ook voor de World Clean-Up Day.
Deze is dit jaar op zaterdag 17 september.
Deze is dit jaar op zaterdag 17 september.
Coastwatch - Waddenplastic 2019
Coastwatch-Waddenplastic 2019. Leerlingen uit leerjaar 1 werken in april en oktober in het dijkvak tussen De Westhoek en Zwarte Haan aan de Friese Waddenkust. De eerste werkdag van 2019 was dit voorjaar op vrijdag 12 april 2019. In week 42 is er weer een 'gewone' Coastwatch, al zullen we dan nog wel gericht naar de HDPE-korrels ( Hoge Dichtheid Poly Etheen) gaan zoeken.
In verband met de containerramp veroorzaakt door de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019, zoeken we in april in een geselecteerd dijkvak speciaal naar klein plastic (afval) materiaal. Dit doen we voor Waddenplastic.nl, onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de RuG. Hier op deze pagina vind je alle onderzoeksresultaten van Coastwatch 2019.
|
Elke HDPE-korrel in het onderzoeksvak van 40 bij 40 cm wordt geteld in een bakje verzameld. Zwarte Haan, 12 april 2019.
|
Vanaf de brug boven de uitlaat van het gemaal Zwarte Haan, wordt om de 10 meter een vak van 40x40 cm in het vloedmerk onderzocht op plastic korrels. De exacte positie en de gegevens worden meteen ingevoerd in de ArcGIS web-app. Ondertussen blijft ook de verrekijker paraat, want ook de vogels moeten nog geïnventariseerd en geteld !
Luchtfoto van het onderzochte gebied bij het gemaal van Zwarte Haan. Om de 10 meter is over een afstand van 300 meter gezocht naar plastic korrels. Daarnaast is op een drietal plekken (A, B en C) een monster van gemiddeld 80 gram uit aangespoeld materiaal genomen. Op plaats A (78 gram) werden 19 korrels aangetroffen, op plaats B (80 gram): 13 korrels en op plaats C (79 gram): 4 korrels. Foto: Google Earth.
Klik hier voor de fotoreportage, gemaakt door mevrouw Jorissen.
Meer over....
Waddenplastic.nl
Via de website Waddenplastic.nl vraagt de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hulp bij het in kaart brengen van de plasticvervuiling in het Waddengebied: niet alleen op de Waddeneilanden, maar ook op de Friese kust. Daaronder vallen ook de dijkvakken in ons jaarlijkse Coastwatch-onderzoek.
Het onderzoek richt zich speciaal op de HDPE-korrels, kleine bolletjes, de grondstof voor veel plastic producten. (HDPE is de afkorting van Hoge Dichtheid Poly Etheen) Een klein deel van de gevonden plastic korrels in een bakje. Naarmate ze langer op het strand of in het water liggen, groeien er algen op. Vogels zien de korrels dan vaak voor voedsel aan.
|
Coastwatch
Coastwatch is een langlopend internationaal project voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, van Denemarken tot aan België en de overkant van de Noordzee. Daarnaast doen er ook anderen mee, zoals bijvoorbeeld natuurverenigingen. Eigenlijk iedereen, die mee wil helpen aan een een schone, maar vooral gezonde zee. Of dat nu de Waddenzee, de Noordzee of een andere zee of een meer is.... Waarom Coastwatch ?
Daarom dus... Ben je nog niet helemaal overtuigd, kijk dan nog even naar de plastic soep:
|
Wat doen we voor Waddenplastic ?
Op een aantal geselecteerde punten in ons dijkvak tussen Zwarte Haan en Westhoek zoeken we in vakken van 40 bij 40 centimeter naar niet-natuurlijke materialen en tellen daarin de hoeveelheid HDPE-korrels. De locatie, de hoeveelheid korrels voeren we in ter plaatse in op de app.
Om de 10 meter aan de vloedlijn voeren we deze telling uit. In het instructiefilmpje zie je hoe dat in z'n werk gaat. De gegevens gaan naar Waddenplastic/RuG. We voeren ze in op de ArcGIS web-app. Ze zijn direct online beschikbaar en zichtbaar op ArcGIS Waddenplastic:
De ArcGIS website waarop alle tot nu toe onderzochte locaties zijn aangegeven. Dit is de stand per 10 maart 2019. In april worden onze gegevens toegevoegd.
Waar is Waddenplastic ?
We werken voor Waddenplastic in hetzelfde onderzoeksgebied als dat van Coastwatch. Daardoor is het goed mogelijk om gegevens te combineren. Op het kaartje hiernaast zie je ons gehele Coastwatch-gebied.
|
Wat doen wij voor Coastwatch ?
We de volgende werkzaamheden: 1. We brengen de in ons kustvak aanwezige planten- en diersoorten aan de voet van de zeedijk in kaart. Dit doen we met de strandscanner app. Die kun je hieronder downloaden: 2. We brengen alle dingen, materialen, die eigenlijk niet in zee of op het strand thuishoren in kaart. Ook dit doen we met de strandscanner app.
3. Alles wat niet op het strand thuishoort doen we in afvalzakken en voeren we af*. * We kunnen/mogen niet alles meenemen: geen dode dieren, maar ook geen dingen, die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Daar maken we een foto van en waarschuwen de experts van Coastwatch. 4. We zoeken speciaal naar mogelijke resten van de verloren lading van de MSC Zoe op 1 januari 2019. Dit is een vervolg op het onderzoek van Waddenplastic op 12 april 2019. 5. Op school sorteren we het gevonden afval naar soort en herkomst. 6. We voeren alle gegevens in Survey123 in. Waar is Coastwatch ?
Wij werken in de kuststrook van Zwarte Haan tot aan de Westhoek. In totaal gaat het om een lengte van 6,5 kilometer. De onderzoeksstrook wordt gerekend vanaf de kruin (top) van de zeedijk tot aan de waterlijn. Voor het inventariseren van de vogels en andere dieren rekenen we daar nog een strook van 100 meter zee bij. Ter oriëntatie: de strekdammen langs de kust van dit gebied hebben ongeveer deze lengte. Iedere werkgroep krijgt een dijkvak van 500 meter lengte. Klik hier voor het overzicht. Op de foto hieronder zie je ons complete werkterrein. We werken van rechts naar links op de foto, dus van Zwarte Haan tot aan De Westhoek. |
Waddenplastic - programma 12 april 2019
Bekijk hier het dagprogramma voor vrijdag 12 april a.s.
Klontjes paraffine (links) en HDPE-korrels. Foto: WUR Wageningen
|
Coastwatch
oktober 2019 In week 42 van oktober 2019 gaan we weer met het reguliere Coastwatch programma aan de slag, in de dijkvakken tussen Zwarte Haan en de Westhoek, zoals dat in voorgaande jaren gebeurde. Wel zullen enkele werkgroepen nog een HDPE-inventarisatie uitvoeren.
Hier vind je het dagprogramma, met daarbij nog even kort het lijstje met zaken, die mee moet brengen. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt. Wat heb je nodig voor Coastwatch ?
-Fiets -Mobiel met de strandscanner app -Fototoestel (camera op mobiel kan ook) -pen/potlood (+ eventueel reserve) + schrijfpapier -Passende kleding: hou rekening met de verwachte, maar ook onverwachte weersomstandigheden -Iets te eten en te drinken (lunchpakket) |
Claudine, Vianney en Loes werken bij de 'uitkijktafel' op de zeedijk bij de Slachte hun gegevens bij. Dit doen we nu met de strandscanner app.
Resultaten Coastwatch
De resultaten van de Coastwatch 2017 vind je hier. De resultaten van de Coastwatch 2018 vind je hier. De resultaten van de Coastwatch 2019 vind je hier. In 2020 hebben we geen Coastwatch-onderzoek uitgevoerd. We gaan ervan uit, dat we in het voorjaar van 2022 weer (beperkt) aan de slag kunnen. |
Meer informatie en links
|
Coastwatch aan de rand van de wereld: Spitsbergen
Eind augustus 2017 was GeoGraphixs op Spitsbergen. Over een lengte van 500 meter werd op het strand van Kinnvika werd voor AWI-Litterbase gezocht naar microplastics. Al het plastic afval werd voor nader onderzoek meegenomen. Hier speuren Jetske (links) en Corina naar kleine stukjes plastic tussen het grind. Op de achtergrond ligt de Antigua afgemeerd in de baai.
Meer over Litterbase.
|
Restanten van kunststof touw aan de houten palen van de strekdam bij Wierum. Het materiaal wordt door vogels gebruikt om er een nest van te bouwen. Helaas raken vele jonge kuikens, nadat ze uit het ei zijn gekropen verstrikt in de sterke draden vinden dan zo de dood. Kleinere stukjes plastic worden vaak voor voedsel aangezien, zeker als daarop algen zijn aangegroeid.....
|
Kom in actie....
We zullen op de zeedijk met eigen ogen zien, dat een dag Coastwatch niet voldoende is alle zwerfafval weg te krijgen. Het is een kleine moeite op andere momenten zwerfafval op te rapen. Uiteraard helpt het een stuk als we er voor zorgen, dat er niet van dit soort afval ligt. Het is toch een kleine moeite het lege blikje of pakje in een afvalemmer te gooien...... Niemand zit toch te wachten op plaatjes zoals hiernaast ?
|
Kraanwater overal vervuild met plastic
Rotterdam, donderdag 7 september 2017 - We drinken steeds meer microplastic. Kraanwater bevat steeds meer piepkleine deeltjes die er niet kunnen worden uitgefilterd. Een wereldwijd onderzoek wijst dat uit, meldt de Britse krant The Guardian. Alleen al in de stad New York bleek liefst 94 procent van het geteste kraanwater plastics te bevatten. Het drinkwater in Europa is het schoonst, al is in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland 72 procent van het onderzochte kraanwater vervuild. De deeltjes zitten ook in suiker en honing, in bier en zelfs in de lucht. Een Franse studie toonde aan dat het in Parijs bijvoorbeeld jaarlijks 10 ton aan microplastics ‘regent’. Onderzoekers van State University of New York, maken zich grote zorgen. Het is bekend dat dieren door plastic in het water kampen met gezondheidsproblemen. Oesters bijvoorbeeld bleken minder en kleinere nakomelingen te krijgen. De onderzoekers denken dat de mens ook gevaar loopt. Bron: NRC en The Guardian (originele artikel) |
In grote delen van de wereld komt drinkwater niet uit de kraan, zoals bij ons, maar koop je het water verpakt in plastic flessen. De lege flessen worden veelal weggegooid en belanden zo uiteindelijk zelf in het drinkwater.
|
Het internationale project Coastwatch loopt al een fors aantal jaren.... Niet alleen in Nederland, maar ook in de andere landen rond de Noordzee en Oostzee. Het project is een initiatief van Stichting De Noordzee.
|