Plants & Animals
In Plants & Animals vind je thema's over de planten- en dierenwereld. Je ziet, dat dieren en planten echt niet alleen het domein van de biologie zijn. We kijken er hier alleen met 'aardrijkskundige ogen' naar. Aan de andere kant vind je hier ook de onderwerpen, die in het teken staan van de bescherming van de flora en fauna van onze planeet.
Vogel van de Eeuw
Onlangs is er in Nieuw-Zeeland 'De Vogel van de Eeuw'-verkiezing geweest, deze keer na een overweldigende mediacampagne werd de Puteketeke tot winnaar van de titel gekroond. Deze Fuut (Podiceps cristatus australis) komt in de binnenwateren, en in mindere mate langs de kust, van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voor. Op het Noordereiland is de vogel heel zelden te zien. De Puteketeke behoort tot de groep vogels, waarvan het bestaan zeer bedreigd is, evenals dat van de Takahe.
Dit is de grootste nog in leven zijnde niet-vliegende vogel van Nieuw-Zeeland. Lange tijd werd aangenomen, dat de Takahe (Notornis mantelli) was uitgestorven, totdat er in 1948 weer vogels in levende lijve werden gespot. De beschermde soort komt nu weer voor op het Zuidereiland in de Murchison Range en verder naar het zuiden bij Te Anau. In deze plaats is een opvangcentrum, waar zieke en gewonde dieren, ook de Takahe, worden verzorgd. De Takahe op de foto is een opgezette vogel, te zien in het Te Papa Tongarewa, het Nationale Museum van Nieuw-Zeeland in de hoofdstad Wellington.
Takahe in het Te Papa Tongarewa, Wellington (VRS0343).
|
Vogels tellen
In het weekend van 26, 27 en 28 januari 2024 is weer de Nationale Tuinvogeltelling. Heb je deze keer ook weer meegeteld? Het is belangrijk een goed beeld van de vogels bij ons in de buurt te hebben. In onze eigen sciencetuin hebben we sinds vorig jaar te maken met een afname van o.a. de mus en de vink. Dat kan te maken hebben met de bouw van de nieuwe tuinkas, of is er een andere oorzaak? Hoe is dat bij jou in de tuin? Kijk hoe je mee kunt doen... de Nationale Tuinvogeltelling |
Een ransuil zul je overdag niet snel in je tuin zien, want ze is vooral in de nacht actief.
|
Wildlife Photographer of the Year 2023
Fotografie maakt een belangrijk deel uit van deze website. Niet alleen voor de 'mooiigheid', maar vooral voor de boodschap. Ieder jaar leveren natuurfotografen uit de hele wereld de prachtigste foto's aan voor de jury van Wildlife Photographer of the Year. Deze competitie wordt al meer dan 30 jaar georganiseerd door het Natural History Museum* in Londen. Dit museum is één van de toonaangevende musea in de wereld op het gebied van natuureducatie en bescherming. Op 13 oktober 2023 opende het museum de deuren voor de editie van WPY-2023. Meer vind je op Natuurfotografie.
De Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stirton maakte deze foto van een zwarte neushoorn. Het dier werd in het Hluhluwe Imfolozi Park door stropers gedood vanwege de ivoren hoorn. Een groot deel van het ivoor wordt voor veel geld verhandeld en uitgevoerd naar landen in zuidoost Azië. Daar wordt het o.a. verwerkt in 'medicijnen'. Door deze foto, deel uitmakend van een portfolio, werd Brent in oktober 2017 in het National History Museum in London uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year 2017. Ook viel hij met deze foto in de prijzen van World Press Photo.
Foto: Brent Stirton.
Foto: Brent Stirton.
*) Het Natural History Museum (NHM) in Londen heeft al jarenlang een vaste plaats in het GeoGraphixs excursieprogramma Stedenreis Londen. Dat geldt overigens ook voor het Science Museum.
Met alle respect voor fotograaf Yongqing Bao uit China, die de Grand Title Winner van 2019 werd, plaatsen we hier zijn winnende foto. Brent Stirton's foto blijft hierboven staan, net zo lang dat nodig mag zijn. Er zal toch wel eens iemand gaan nadenken.....
Wildlife Photographer of the Year 2023 opende op 13 oktober 2023.
|
Bedreigde dieren
Het leefgebied van de Hoiho beperkt zich tot het zuidoostelijke kustgebied van het Zuidereiland tot en met het Banks schiereiland. Voorts nog op Rakiura (Stewart Island) en de kleinere in de zuidelijke oceaan gelegen eilanden als Whenua Hou (Codfish Island), de Auckland - en de Campbell eilanden.
Fotograaf Joel Sartore is al meer dan 30 jaar bezig alle bedreigde diersoorten te fotograferen voordat ze voorgoed van de aarde verdwijnen. Klik hier voor The Photo Ark. |
In het jaar 2000 werd het aantal hoiho's, de Maori-naam voor de Geeloog-pinguïn, op 6000 tot 7000 dieren geschat. Het aantal broedparen is nu nog maar ongeveer 1700, het laagste aantal sinds 27 jaar.
Op slechts enkele plaatsen aan de zuidoostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland kunnen de dieren nog een plekje vinden om te broeden. Het Department of Conservation (DoC) zet, samen net andere natuur organisaties en tal van vrijwilligers alles op alles om deze soort voor uitsterven te behoeden. Meer over de Hoiho. |
Tot en met 10 juni 2018 zijn de foto's van Joel Sartore te zien in het Museon in Den Haag. Klik hier voor meer informatie over The Photo Ark - Joel Sartore.
Afnemende biodiversiteit
De verscheidenheid aan dieren, planten en micro-organismen noemen we biodiversiteit. De grote variatie aan levensvormen is het resultaat van miljoenen jaren evolutie. Tot nu toe zijn er ongeveer 1,75 miljoen soorten wetenschappelijk beschreven, maar de totale omvang van de biodiversiteit is veel groter. Op het eerste gezicht niets aan de hand.....
Toch neemt het aantal soorten planten en dieren in een alarmerend tempo af. Net zoals bij het veranderende wereldklimaat is ook hier de rol van de mens een vrij belangrijke. De laatste eeuwen zijn er door menselijk handelen honderden diersoorten uitgeroeid en het eind lijkt nog lang niet in zicht.
Toch neemt het aantal soorten planten en dieren in een alarmerend tempo af. Net zoals bij het veranderende wereldklimaat is ook hier de rol van de mens een vrij belangrijke. De laatste eeuwen zijn er door menselijk handelen honderden diersoorten uitgeroeid en het eind lijkt nog lang niet in zicht.
Ook nog wel eens goed nieuws
Diverse media meldden begin maart 2018 de 'ontdekking' van een enorme kolonie Adelie pinguïns op Danger Island in Antarctica. Naast de 300.000 dieren, die al eerder op satelliet- en luchtfoto's was waargenomen, zijn er nog eens 1,3 miljoen dieren van deze soort gevonden. Lees hier het artikel in de Volkskrant en op nature.com.
|
Adelie pinguïns. Bron: Volkskrant. Foto: Woods Hole Oceanographic Institution.
|
2018 - het Jaar van de Vogel
Het doen en laten van ons als mensen heeft grote gevolgen voor onze vogels, wereldwijd. Ook al komt er steeds meer aandacht, duidelijk is, dat we alles op alles moeten zetten, de vogels tegen ons handelen te beschermen. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. National Geographic besteedt dit jaar iedere maand aandacht aan vogels. In het maart-nummer van 2018 staat de Grutto centraal: de jaarlijkse trek van duizenden rosse grutto's van hun broedgebied in Alaska naar het overwinteringsgebied in Nieuw-Zeeland. Een reis van 11.500 kilometer, die ze, zonder tussenstop, in zo'n 8 à 9 dagen hebben gemaakt... Lees hier meer over het Jaar van de Vogel. Meer over de reis van de rosse grutto vind je in de National Geographic (maart 2018 p.70 t.m 86)... deze ligt voor je klaar in de mediatheek.
De jan van genten op de Bass Rock, in de monding van de Forth rivier in Schotland, maken dagelijks vluchten van tientallen kilometers om zichzelf en hun jonge kuikens van voedsel te voorzien. Meer over de vogels op de Bass Rock. Deze foto werd gemaakt in augustus 2012 tijdens een dagexcursie van GeoGraphixs/Noarderljocht naar de beroemde vogelrots.
De Britse fotograaf Stephen Wilkes bezocht de vogels op de Bass Rock. In 28 uren tijd maakte hij bijna 1200 afzonderlijke foto's, die hij uiteindelijk in 1 foto verwerkte. De foto maakt deel uit van zijn fotoreportage "The Journeys of Migratory Birds".
Klik hier voor zijn bijzondere foto's. |
'Where the Seabirds Go' is een reportage van Bill Morris en fotograaf Richard Robinson op New Zealand Geographic. Ze beschrijven daar de ongelovelijke afstanden die de vogels ieder jaar tijdens hun trektocht afleggen.
Kening fan 'e Greide - Koning van de Weide
Onze nationale vogel, de skries/grutto, is weer in het land. Volg de jaarlijkse tocht van de vogels van de Afrikaanse westkust terug naar Nederland. Eén van hen, Amalia, kwam op zaterdag 24 maart 2018 in Friesland aan. Hij zocht z'n plekje in de weilanden van Britswerd op.
Klik hier voor meer.... |
In Skries. Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân.
|
Veroordeeld tot Levenslange Gevangenisstraf
Misschien beseffen we het ons niet, maar het feit blijft, dat we dieren, waarvan we zeggen te houden, opsluiten in kooien en hokken. Of het nu deze vogeltjes zijn, de cavia's bij jou thuis, die ene goudvis in een kleine kom, of het schattige hondje, dat achteraf toch eigenlijk alleen maar leuk was voor bij de kerstboom.
Dieren horen niet in een kooi, hok of de hele dag aan een ketting of een stuk touw. Denk na en stop deze waanzin! |
Wekelijkse vogelenmarkt in Antwerpen.
|