People & Places
Rond de 7 miljard mensen bevolken onze aarde. In 2050 zijn dat er naar verwachting 9 miljard. We hebben allemaal een klein stukje van de planeet nodig om op te wonen. Daarnaast is er nog een stukje nodig voor ons eten en drinken. We doen dat bijna allemaal op ons eigen manier. Onze huizen zien er anders uit, dan in het hoge noorden van Finland of in het Amazonegebied. We eten hier andere dingen, dan de gemiddelde Japanner. In onze vrije tijd doen we aan andere sporten dan in Kazachstan. Dat alles maakt onze aarde tot een zeer kleurrijk geheel. In People&Places gaan we op zoek naar bijzondere mensen en bijzondere plekken.
|
Sutton Hoo
Wat in 1939 bedoeld was als niets meer dan een gewone archeologische opgraving, veranderde al vrij snel in een adembenemende gebeurtenis. Al na enkele uren werk werden de eerste sporen van wat later zou blijken een Vroeg-middeleeuws grafcomplex te zijn. Vanaf dat moment stond de voorheen zo vredige linkeroever van de rivier Deben in de belangstelling. Anno 2022 komen er jaarlijks duizenden mensen naar het bezoekerscentrum van de National Trust. Belangrijkste vraag blijft echter: wie ligt er eigenlijk in het Grote Scheepsgrag begragen. Zou dit Koning Rædwald zijn geweest? Deze koning regeerde East Anglia in de eerste jaren van de 7e eeuw.
Lees meer in de Noarderljocht reportage Sutton Hoo. Zou dit de helm van Koning Rædwald zijn geweest?
|
Sami - Volk van de zon en de wind
In de zomer van 2019 was GeoGraphixs te gast bij de Sami in het noorden van Noorwegen. Het nomadische volk, dat nog ongeveer 70.000 mensen telt is overgeleverd aan de grillen van maar liefst vier nationale regeringen, die van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Nu ook nog eens grote delen van hun grondgebied in handen vallen van grote mijnbouw- en bosbouwbedrijven, vreze ze voor hun toekomst.
|
Klik hier voor de reportage op Noarderljocht.com.
|
Grenzenloos
'De meeste Nederlanders hebben een grenzeloos vertrouwen in een grenzenloos Europa.'
We staan er nauwelijks bij stil, dat ons Nederlandse paspoort ons de mogelijkheid biedt naar bijna alle andere landen van de wereld te reizen. Met een gewone ID-kaart kunnen we zelfs zonder enig gedoe in alle Europese landen terecht. Wanneer we binnen de Europese Unie reizen, merken we niet eens meer of we een landsgrens passeren. In 'Grenzenloos - een wereld zonder grenzen' maken we kennis met mensen, voor wie dat iets anders ligt.
|
Op naar het onbekende
Wij Nederlanders reizen heel wat af, het zit ons blijkbaar in het bloed. We volgen in deze module de voetsporen van beroemde en minder bekende Nederlandse wereldreizigers en 'ontdekkers van de wereld'. We reizen naar het 'Onbekende Zuidland' en naar het Hoge Noorden.
Wereldsteden
Niet alleen groeit het aantal wereldbewoners in een redelijk snel tempo, ook het aantal mensen, dat in steden woont neemt jaarlijks fors toe, vooral in landen als China en India, als ook in Afrikaanse landen. De groei van stedelijke gebieden in Europa en Noord-Amerika verloopt minder snel. In Wereldsteden kijken we naar de groei van de stedelijke bevolking.
Vanaf de Galatatoren in Istanbul heb je een prachtig uitzicht over deze wereldstad. In 2000 woonden 8.7 miljoen mensen in de stad. In 2016 waren dat er al 14.4 miljoen. Jaarlijks groeit de bevolking van de stad met 3.1%.
|
In de Atlas of Urban Expansion zie je hoe Istanbul zich in de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld.
De wereld wordt een grote stad
Over niet al te lange tijd wonen we allemaal in de stad, we werken er en brengen er onze vrije tijd door. Voor veel mensen, vooral mensen op het platteland is dat een schrikbeeld. Wonen we dan echt allemaal bovenop elkaar en hebben we een klein balkon in plaats van een tuin ? In Geodesign werken we onze ideeën voor de stad van de toekomst uit.
Moderne architectuur maken de stad tot een aantrekkelijke plaats waar mensen wonen, werken en recreëren. De Markthal in Rotterdam is een gebouw, waar meerdere functies zijn gebundeld. De hal is een landmark van de stad geworden.
Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk
Van 705 tot 612 voor het begin van onze jaartelling was Nineveh de hoofdstad van het Assyrische Rijk. In 612 kwam daar abrupt een eind aan, toen de stad door de Meden en Babyloniërs nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. In de eeuwen die volgden, groeide de Mosul, een stadje op de linkeroever van de Tigris, uit tot een miljoenenstad. Grote delen van het oude Nineveh werden opnieuw bebouwd. Op een aantal plaatsen bleven delen van de stadsmuur en stadspoorten bewaard. In maart 2015 vernielden strijders van de zogenaamde Islamitische Staat vervolgens een aantal historische bouwwerken.
Meer over Nineveh.
Op de kaart is in groen de plaats van de historische stadsmuur van Nineveh weergegeven. De stad wordt doorsneden door de bedding van de Khawsar (Khosr) rivier. Links onder op de foto stroomt de Tigris. Deze foto maakt deel uit van de tentoonstelling 'Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
|
First Nations
First Nations-volken in Canada en de Verenigde Staten. De oorspronkelijke bevolking en hun leefgebieden staan onder grote druk. Moet alles en iedereen wijken voor de eisen van de moderne wereld ?
|
Istanbul - stad van twee werelden
De miljoenstad Istanbul ligt op twee continenten. De Bosporus scheidt het Aziatische deel van het Europese deel (voorgrond).
|
Toerist op de wereld
Op een plein in Sydney klinkt een diggeredoo en vermaakt een 'Indigenous Australian' de toeristen. Ze gebruiken zelf de eerdere naam 'Aboriginal' bij voorkeur niet meer.
|
Oude beschavingen
We kennen allemaal de grote pyramides van Gizeh in Egypte. Op het eiland Tenerife vind je de pyramides van Güímar. Zowel in Egypte als op Tenerife zijn de bouwwerken met de nodige mystiek omgeven.
|
Sieraden en kleding
Kleding en sieraden zijn zo oud als de mensheid zelf. Naast dat kleding ons beschermt tegen hitte koude, harde wind of sneeuw, hebben ze ook nog een andere functie: ze laten zien wie we zijn. Dat doen we ook met de sieraden die we dragen.
In veel culturen neemt het sieraad een belangrijke plaats in.
|
Leven op de rand van de aarde
In Nederland zijn we zo'n beetje van alle gemakken voorzien. Winkels, scholen en sportvoorzieningen zijn altijd dicht in de buurt. Ook al klagen we soms over het slechte weer, doorgaans is er hier prima te leven. Er zijn plekken op de aarde, waar het dagelijkse leven iets anders gaat. In Living on the Edge gaan we op onderzoek uit.
Ijsberen in Longyearbyen. Door de klimaatverandering komen de dieren steeds vaker voor in bewoonde gebieden.
|
Titelfoto: In de fishmarket van Sydney kun je iedere dag verse vis kopen én eten. Hier liggen vissoorten in de koeltoonbanken, die we hier in Nederland niet vinden.