GeoDesign
Inleiding
Geodesign zou je kort gezegd de verbinding tussen de geowetenschappelijke- en de creatieve wereld kunnen noemen. Met behulp van de modernste computer-gegenereerde ruimtelijke modellen worden (landschaps)architecten, planners, ontwerpers, geografen in staat gesteld hun ideeën vorm te geven en hun ontwerpen te presenteren. Kern is, dat al deze mensen vanuit hun verschillende achtergronden samenwerken, waarbij je het eindproduct een 'collaborative design' zou kunnen noemen én in het geval van ons vakgebied: een gezamenlijk geodesign. Een gezamenlijk ontwerp en een plan van aanpak is meer dan ooit nodig. Klimaatverandering en een toenemende wereldbevolking zijn slechts twee onderwerpen die echt een gezamenlijke aanpak vereisen, op mondiaal gebied, maar ook voor ons land. De verwachte zeespiegelstijging als gevolg van een opwarmende aarde dwingt ons tot nadenken over hoe we ons straks kunnen beschermen tegen het stijgende water.
Bouwen aan de steden van de toekomst
De grote steden van de wereld groeien in een snel tempo. De verwachting is, dat in de nabije toekomst de omvang van de stedelijke bevolking nog sneller zal gaan groeien. De meeste steden barsten nu echter al uit hun voegen. Wat kan Geodesign voor de ontwikkeling van steden betekenen ? Zo kunnen steden er in de toekomst uit kunnen zien...: 'This is what the future's sustainable cities could look like'.
De skyline van Sydney. Is hoogbouw de oplossing voor de toenemende stedelijke bevolking ? Gebouwen werden hoger en dichter op elkaar gebouwd nadat rond 1850 de lift was uitgevonden. De stad kon zich daardoor ook in de hoogte uitbreiden. In de animatie van The Atlas of Urban Expansion is de groei van Sydney tot 2014 weergegeven. Bron: Atlas of Urban Expansion.
In het oog springende architectuur, zoals hier de wereldberoemde kubuswoningen in Rotterdam, maken een stad tot een aantrekkelijke ruimte om te wonen, te werken en te recreëren.
In de Rotterdamse Markthal zijn diverse functies gecombineerd. Boven de restaurants, winkels en marktkramen bevinden zich appartementen. Op loopafstand van het gebouw is een metrostation.
|
Titelfoto: LIDAR oblique beeld van het CBD van Auckland, Nieuw-Zeeland. Foto: OpenTopography New Zealand