Van zwerfafval naar microplastics
Het probleem van afval is niet nieuw, maar het lijkt wel alsof we steeds meer last krijgen van de grote berg afval die we met z'n allen maken. Gelukkig komt een deel terecht op de plaats waar het hoort: bij de afvalverwerking of recycling.
Jammer genoeg hebben we nog veel last én overlast van zwerfafval. Niet alleen wij, maar vooral ook de dieren en planten in de natuur. |
Veel zeevogels en zeedieren raken verstrikt in achtergebleven visnetten. Elders is de concentratie aan plastics in de wereldzeeën alarmerend hoog.
Links: Dit soort foto's laten ons het probleem van plasticvervuiling van de zee zien. We moeten zelf actie ondernemen. Bron: New Zealand Herald. Foto: 123RF.
|
Van Fryslân tot Spitsbergen tot Rakiura (Stewart Island) in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland.... Allemaal de handen uit de mouw en opruimen die rotzooi. Vergeet echter de inhoud van Les 1 ook niet: Breng de troep waar het hoort: in de afvalbak.
Volgens velen het Paradijs op Aarde: Bali. Nagenoeg iedere dag spoelt het weggegooide afval, dat het massatoerisme daar met zich meebrengt, weer aan op het strand. Foto: EPA.
Waddeneilanden en Waddenzee bezaaid met rotzooi
Door een storm sloegen vanaf nieuwjaarsdag 2019 bijna 300 containers van het schip MSC Zoe. Een groot aantal containers raakte zo beschadigd, dat de inhoud vrijkwam en zich door de wind en de zeestroming verspreidde. De stranden van de Waddeneilanden, van Vlieland tot en met Borkum raakte zowat bedolven over een onafzienbare hoop rommel, waaronder tonnen aan plastics, variërend van verpakkingsmaterialen tot speelgoed. Duizenden vrijwilligers kwamen er aan te pas om de troep op te ruimen. Het grotere materiaal is grotendeels van de stranden en de zandplaten gehaald. Een aantal containers bevatte plastickorrels, die als grondstof dienden voor de fabricage van producten. Het is bijna onmogelijk deze kleinere plastics op te ruimen.
De grote hoeveelheid plastic en andere spullen in de zee bieden ook nog iets positiefs: zo kopten een aantal Nederlandse kranten: "Ramp met rotzooi is buitenkans voor oceanografen". Toch blijft de allerbelangrijkste zaak het schoonhouden van de zeeën en oceanen.
De Jut Fabriek
Sinds enige tijd is er aan de Nieuwe Dijk in West-Terschelling de Jut Fabriek in bedrijf. Zwerfplastic van de Terschellinger stranden wordt er verwerkt in nieuwe producten. Iedereen kan helpen met het inzamelen van het plastic zwerfafval. Kijk hier voor meer.
Doe eens Wad
"Handen uit de mouwen en opruimen die rotzooi!". Dat is de boodschap van Nienke Dijkstra. Niet alleen voor het Wad, maar voor de wereld om ons heen. Kijk hier voor Doe eens Wad.
Neem bij elke (strand)wandeling even een afvalzak (en grijper) mee. Op alle eilanden staan er op de stranden voldoende bakken om je opgeraapte afval in te deponeren. Wil je ook nog extra reclame maken voor het goede doel, bestel dan zo'n hippe jute-tas bij Doe eens Wad. Ze zijn er ook in grotere maten. |
"Afvaldetective op Griend"
Dat is de titel van het artikel in de Leeuwarder Courant van 2 september 2020. Het vertelt het verhaal van onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de vrijwilligers van Natuurmonumenten, die in augustus 2019 op het eiland Griend een grote schoonmaak hielden. Onlangs zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. De conclusie van de onderzoekers: .... driekwart van het afval op het Wad komt uit eigen land!
Klik hier voor het gehele artikel.
Litter Intelligence Nieuw-Zeeland
Vergelijkbaar met bijvoorbeeld het afval onderzoek op Griend, het AWI -onderzoek in de wateren rond Spitsbergen en ons eigen Coastwatch is in Nieuw-Zeeland het project Litter Intelligence. Zelfs in een schoon land als Nieuw-Zeeland doet men er alles aan het probleem van zwerfafval in kaart te brengen en het onder de ogen van de vervuilers te schuiven. Lees meer over het werk van de mensen van Litter Intelligence.
Zelfs de allerkleinste plasticdeeltjes worden onderzocht en verdwijnen uiteindelijk in de afvalzakken van de honderden vrijwilligers, zoals hier op Point Chevalier Beach bij Auckland. Bron: TV1 News New Zealand. Lees hier het hele artikel.
Lees hier het verhaal van Yasmin Schepens, die in British Columbia zwerfafval opruimt en andere mensen inspireert haar voorbeeld te volgen.
World Clean Up Day en Coastwatch 2023
In week 28 is zwerfafval het onderwerp van de projectweek voor de eerste 3 leerjaren. En natuurlijk hebben we Coastwatch (in week 42) en doen we mee aan World Clean Up Day. Deze was dit jaar op 17 september 2022. De volgende is op 16 september 2023.
Bronnen en media
Titelfoto: De Amelander kunstenares Mariëlle Buckinx maakt dieren van materialen, die ze op het strand vindt.