Nieuwe Energie
We moeten zo snel als mogelijk op zoek naar nieuwe energiebronnen. niet alleen omdat de beschikbare bronnen binnen niet al te lange tijd zijn uitgeput, maar vooral vanwege de negatieve gevolgen, die het gebruik van 'oude' fossiele energiebronnen voor onze aarde, onze leefomgeving heeft.
Naast de zeer nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit en het klimaat, is daar sinds enkele jaren een nieuwe reden aan toegevoegd: aardbevingen als gevolg van delfstofwinning. Met name in Groningen weet men daar alles van. Om verdere schade te beperken wordt de winning van de hoeveelheid aardgas verminderd en in de loop van 2024 daar geheel beëindigd.
|
|
Energie uit het getij
Op plaatsen waar er een groot verschil in waterhoogte optreedt ten gevolge van de werking van het getij, is het mogelijk energie in de vorm van elektriciteit te winnen. Dat gebeurt door gebruik te maken van de waterstroming die ontstaat tussen het wisselen van het getij. Op open zee en oceaan is het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed gering, maar wereldwijd is er een aantal plaatsen, waar er een verschil is van enkele meters. Een bekend voorbeeld is de grote trechtervormige monding van de Garonne aan de Franse westkust. Aan de Nederlandse kust zijn er minder grote verschillen tussen hoog en laag water, maar ook deze bieden mogelijkheden tot energieopwekking. Getijdenenergie is altijd beschikbaar en de hoeveelheid op te wekken energie laat zich beter voorspellen dan zonne- en windenergie. Eén van de initiatieven aan de Nederlandse kust betreft de TidalKite van SeaCurrent. De benodigde infrastructuur wordt op dit moment (zomer 2024) gereedgemaakt. Deze bestaat o.a. uit de verankering op de bodem van het Borndiep met daaraan gekoppeld de Power Take-Off (PTO) die de door het getij opgewekte kinetische energie omzet in elektriciteit.
Na de zomer van 2024 beginnen de proeven met de TidalKite van het bedrijf SeaQuerrent in het Borndiep tussen Ameland en Terschelling. De blauwe stip geeft de positie van de onderwatervlieger aan. Kaartbron: TopoTijdreis.nl
De foto hiernaast werd op 22 juli 2024 gemaakt (RDV7732). De oranje TidalKite ligt hier op het achterdek van het ponton en bestaat uit acht 'vleugels'. |
Energie uit golfbeweging
Overal in de wereld is men naarstig op zoek naar nieuwe manieren om in onze groeiende energiebehoefte te voorzien. Dichtbij huis, aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RuG) wordt gewerkt aan de 'Ocean Grazer', een installatie, die energie uit golven opwekt. Voor de Noord-Schotse kust loopt een ander project voor opwekking van elektriciteit uit golfbeweging.
In de constructie onder de waterlijn is een aantal grote zuigers gebouwd, die bij golfbeweging op en neer gaan. De bij deze beweging vrijkomende energie wordt omgezet in elektriciteit. Het principe wordt in de onderstaande tekening verduidelijkt. Foto: Oceangrazer.com.
Tekening: Oceangrazer.com.
|
De Ocean Grazer ziet er uit als een gewoon platform in zee. Dit platform kan nog worden voorzien van zonnepanelen en windturbines. De constructie waar het echt om gaat bevindt zich onder de waterspiegel. Foto: Oceangrazer.com.
Meer informatie: Oceangrazer.com
|
Hieronder: Opgewekte elektriciteit uitgesplitst naar de herkomst van de energiebron. Bron: Leeuwarder Courant 11 december 2023. In de infographic wordt aangegeven, dat kernenergie aan populariteit wint en het aannemelijk is dat het aandeel van deze energiebron groter zal worden.
Dit extra katern bij de National Geographic van december 2017 gaat over nieuwe energie in de provincie Groningen.