Energie uit Water
Als je wel eens over de Afsluitdijk naar Friesland rijdt ziet bij Breezanddijk, aan de Ijsselmeerkant, een grote installatie van RedStack staan. Buizen over de snelweg voeren water vanuit de Waddenzee naar de installatie. In deze proefcentrale wordt elektriciteit opgewekt van de energie die vrijkomt uit osmose, het verschil in zoutconcentratie tussen het zoute water van de Waddenzee en het zoete (brakke) water in het IJsselmeer. Deze vorm van energie opwekking wordt hier 'Blauwe Energie' genoemd.
Opwekking van elektriciteit door stroming van water, bijvoorbeeld als gevolg van getijverschillen, golfslag de 'botsing' tussen zout en zoet water, zijn en worden de onderwerpen van onderzoek in o.a. het Waddengebied.
Rechts: Er worden op dit moment door de Dutch Eneregy from Water proeven uitgevoerd met een onderwatervlieger in het Borndiep bij Ameland. Foto: Waddenfonds.
Hieronder: Het Borndiep tussen Ameland en Terschelling is op het oog een geschikte locatie voor de opwekking van elektriciteit door middel van stroming van water. Iedere zes uur, bij de wisseling van eb en vloed, stroomt er een grote hoeveelheid water vanuit en naar de Waddenzee.
|
Foto: Borndiep en de Boschplaat. GeoGraphixs, 29 mei 2023 (RDV6823).
Bronnen en media
Titelfoto: Impressie van een onderwatervlieger, daarmee elektriciteit kan worden opgewekt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van stroming en verschil in eb en vloed. Tekening: Waddenfonds.