|
|
Europa
Bijna alle Europese landen bieden gratis online kartografische diensten aan. De kwaliteit verschilt echter van land tot land. Daarnaast zijn er een stuk of wat websites met goed (thematisch) kaartmateriaal. Een voorbeeld daarvan is topographic-map.com. Naast de Nederlandse versie kun je een selectie maken uit andere Europese landen. De reliëf kaarten zijn niet zo gedetailleerd als die van onze eigen AHN-kaart, maar wel goed bruikbaar.
|
Alvorens met het overzicht van een selectie van cartografische diensten in Europa te beginnen, willen we jullie wijzen op de kaartcollectie van de McMaster Universiteit in Hamilton, Ontario, Canada. De universiteitsbibliotheek beschikt over een grote collectie topografische kaarten daterend uit de Tweede Wereldoorlog en de na-oorlogse periode. Klik hier voor hun overzicht van beschikbare kaarten.
Europeana is er voor eenieder, professionals, docenten, onderzoekers en studenten, die zich bezighouden met cultureel erfgoed, digitale toegang tot materiaal over Europees cultureel erfgoed, waaronder dus ook een grote hoeveelheid aardrijkskundige kaarten en afbeeldingen. Europeana heeft materiaal uit meer dan 3.700 instellingen, galerieën, musea en archieven digitaal ontsloten. Klik hier voor meer over Europeana.
Om je een idee te geven, kun je hier eens kijkje nemen:
Om je een idee te geven, kun je hier eens kijkje nemen:
Topografische Dienst Kadaster - Stichting ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Netherlands - CC BY-NC.
|
Een selectie van Europese cartografische diensten:
België
Cartesius heeft een grote hoeveelheid kaarten beschikbaar van België en Nederland, maar ook van Centraal Afrika, waar het land ooit koloniën bezat.
|
De TopoMapViewer van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) biedt nagenoeg dezelfde faciliteiten als die van de Nederlandse tegenhanger, met uiteraard landsdekkende luchtfoto's.
|
Duitsland
De satelliet- en luchtfoto's in DOP-Viewer van het Bundesamt für Kartographie und Geodäsie beslaan het gehele grondgebied van de Bondsrepubliek.
Topografische kaarten van de Bondsrepubliek Duitsland vind je onder andere in de WebAtlasDE. en op opentopomap.org. Het voordeel van deze laatste is, dat het kaartwerk goed verzorgd is en niet alleen het Duitse grondgebied beslaat.
In Open Data op de website van het BKG vind je kaart- en fotomateriaal van een groot aantal verschillende thema's.
|
Der Spiegel heeft twee archieven online met belangwekkende luchtfoto's, gemaakt gedurende het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Naast foto's van vooral door bombardementen aangerichte verwoestingen in Duitsland, zijn er ook foto's in opgenomen van werkkampen, concentratie- en vernietigingskampen, waaronder Bergen-Belsen en Auschwitz. Deze zijn te vinden in Internet-Archiv: Der Zweite Weltkrieg aus der Luft (12 foto's) en Internet-Archiv: Luftaufklärung 1945: Ansichten der Zerstörung (31 foto's).
Het Herder Institut heeft een grote verzameling topografische kaarten en luchtfoto's online beschikbaar gesteld, niet alleen van Duitsland, maar ook van Oost- en Midden Europa.
|
De Britse RCAMHS National Collection of Aerial Photographs bezit meer dan 5 miljoen luchtfoto's, waarvan het overgrote deel gedurende de Tweede Wereldoorlog werd gemaakt. Onder de foto's bevinden zich duizenden, die gemaakt zijn boven het Europese vasteland, waaronder Nederland en Duitsland. Klik hier voor de folder, die de NCAP voor de beschikbare foto's van Duitsland heeft samengesteld.
|
Van 7 t/m 12 mei 1945 voerde de 392nd Bomb Group Amerikaanse luchtmacht de 'Trolley Mission' uit, waarbij vanaf lage hoogte luchtfoto's van Duitse steden, industriegebieden en infrastructuur gemaakt. Op de website Trolley Mission is een groot aantal van de foto's gepubliceerd, veelal vergezeld van een foto van de huidige situatie. Op deze website is per dag een overzicht gemaakt van de uitgevoerde vluchten.
Op deze website vind je tal van historische kaarten van Hamburg en omgeving, waaronder kaarten van Helgoland. Ze zijn beschikbaar in hoge resolutie.
Frankrijk
Géoportail biedt een schat aan kartografische informatie. Binnenkort is de omschakeling naar het nieuwe en nog veel betere Géoplateforme geheel gereed. Eén van de opties is 'Remonter le Temps', .....terug in de tijd op kaart en luchtfoto.
We hebben dan ook onze nieuwe handleiding beschikbaar. Op 6 juni 2024 is het 80 jaar geleden, dat de Geallieerde legers op de stranden van Normandië aan land kwamen en zo de bevrijding van Europa inluidden. Kijk op onze D-Day 80 pagina voor meer over deze grootste militaire invasie vanaf zee ooit.
|
Groenland
NunaGis is hét adres voor gedetailleerde satelliet- en luchtfoto's en topografische kaarten van het grootste eiland van de wereld.
Een groot deel van het land, met name de kuststrook, is ook beschikbaar in 3D: NunaGis 3D. De detaillering van de modellen zijn opmerkelijk, zoals de onderstaande vergeleijkende foto toont. De foto werd op 13 maart gemaakt vanaf een hoogte van ongeveer 11 kilometer, tijdens een vlucht van Amsterdam naar Los Angeles. Op de foto het Kangerlussuaq Fjord, met daaronder een screenshot van ongeveer het zelfde gebied. Screenshot NunaGis 3D kaart van Groenland.
|
Ijsland
De Ijslandse topografische dienst heeft sinds kort IS50 online. Deze is naast de Ijslandse versie ook in het engels beschikbaar, met meerdere kaartlagen, waaronder de mogelijkheid historische kaarten te selecteren. Van het hele land zijn er satellietfoto's beschikbaar, alsmede een digitaal hoogte modellen (DEM) van het land. Deze kun je selecteren in het tabblad Basemap.
Op de (engelstalige) website van het Ijslandse Instituut van Natuurlijke Historie (Náttúrufræðistofnun Íslands) vind je tal van kaarten over verschillende onderwerpen: geologie, vulkanische activiteit, flora en fauna en zo meer. De kaarten zijn in speciale viewers te raadplegen. Voor meer informatie klik je hier. Als voorbeeld vind je hier de link naar de geologische kaart van Ijsland.
|
Luxemburg
Het Geoportail Luxembourg heeft LIDAR-data van het hele land online. Verschillende data-lagen, zoals vegetatie en bebouwing zijn te selecteren. Daarnaast is op het Géoportail National een groot scala aan onderwerpen beschikbaar. De informatie is naast het Luxemburgs, ook beschikbaar in het Duits, Engels en Frans.
|
Noorwegen
Kartverket Norge biedt je satelliet- en luchtfoto's van het hele land. Voor de eilanden in de Noordelijke Ijszee, zoals Jan Mayen en Svalbard (Spitsbergen) ga je naar de website van het Norsk Polar Institutt. Op onze eigen website vind je een uitgebreide handleiding voor het gebruik van de kaarten en luchtfoto's in AG Map Svalbard.
|
Oostenrijk
Austrian MapOnline van het Bundesamt für Eich- und Vermessungswesen. De kaarten zijn van schaal 1: 50.000 tot 1: 500.000 beschikbaar.
|
Verenigd Koninkrijk
Ben je op zoek naar informatie en archeologische kaarten van het Verenigd Koninkrijk, dan ben je op ARCHI UK op het goede adres. Met behulp van historische topografische kaarten tot en met de meest recente LIDAR data, foto's en tekeningen krijg je een goed beeld van alle bekende archeologische sites op de Britse Eilanden.
Rechts: een kaart van Angel-Saksisch Londen.
|
OS Maps brengt het hele land in kaart. Ook de optie van satelliet en luchtfoto's is (kostenloos) beschikbaar.
|
Historic Environment Scotland (voorheen: Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland, RCAHMS) heeft een grote collectie aan luchtfoto's van de Britse eilanden. Daaronder ook een groot aantal foto's gemaakt in en voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. In de GeoGraphixs mediatheek vind je de 3 catalogi van deze periode. In Volume 1 een overzicht van de door de Duitse Luftwaffe gemaakte foto's boven Schotland. De foto's zijn ondergebracht in de National Collection of Aerial Photographs (NCAP).
|
Lucht- en satellietfoto's van Schotland, een overvloed aan thematische kaarten van Schotland zijn binnen een paar klikken toegankelijk via de website van de nationale bobliotheek, de National Library of Scotland.
|
Meer dan 95.000 foto's, gemaakt tussen 1919 en 1953 zijn inmiddels gedigitaliseerd en online beschikbaar.
|
Zwitserland
Swisstopo, de topografische dienst van Zwitserland, heeft een wereld aan (historische) luchtfoto's en kaarten van het land. Ze zijn beschikbaar via de Swisstopo app.
Klik hier voor hun Maps of Switzerland. Zeer de moeite waard op hun website is het project waar historische luchtfoto's, in 1946 gemaakt door de Amerikaanse luchtmacht, worden vergeleken met recent gemaakte foto's. Door middel van de slider is het goed mogelijk een vergelijk met 1946 te maken.
|
Screenshot van de Swisstopo website waarin je de foto's van 1946 goed kunt vergelijken met de huidige situatie. Swissfoto.
Een andere applicatie, die online voor iedereen beschikbaar is, is de LUBIS-viewer. Het Luftbild-InformationsSysteem (LUBIS) bevat honderden luchtfoto's van het land, die in redelijk hoge resolutie kunnen worden gedownload.
|