|
Rest van de Wereld
Antarctica
Sinds kort heeft het Polar Geospatial Center van de Universiteit van Minnesota het Reference Elevation Model Antarctica online. Het REMA biedt een schat aan informatie.
Antarctic Logistics & Expeditions (ALE) heeft een serie topografische kaarten (op papier en digitaal) van het Ellsworth gebergte gepubliceerd.
|
USGS Antarctic Research Atlas
Deze atlas van de US Geological Survey (USGS) biedt onder andere informatie over topografie, hydrografie en toponymie van Antarctica. Diverse lagen kunnen geselecteerd worden. Satelliet- en luchtfoto's en LIDAR-beelden van tal van locaties zijn beschikbaar, soms tot in hoge resolutie. Afhankelijk van de gewenste resolutie kan het laden van de informatie iets langer duren. De USGS heeft in het US Antarctic Research Centre een catalogus van online beschikbare luchtfoto's en kaarten.
|
Bekijk hier de Geologische kaart van Dronning Maud Land. Verschillende informatielagen zijn aanklikbaar.
|
Karte der Antarktis. Maßstab [ca. 1:40,000,000]. farbig, 34 × 41 cm von Petermann, A.; Habenicht, H.; Böhmer, C. In: Handatlas, 9. von Grund aus neubearbeitete und neugestochene Aufl. 8. berichtigter Abdruck. Verlag J. Perthes, Gotha, 1912. Dit bestand is beschikbaar in de Geography & Map Division van de Library of Congress via digitaal ID g9800.ct000774.
|
Op GISGeography staat een selectie Antarctica kaarten, beschikbaar voor download. Deze kaart is daar een voorbeeld van.
|
Land Information New Zealand (LINZ) heeft een assortiment Topo50 kaarten van Antarctica beschikbaar in TIFF-formaat. Ze zijn vrij te downloaden. Kijk hier voor meer informatie en beschikbare titels. Sommige bestanden zijn vrij groot en nemen enige tijd in beslag voor ze zijn gedownload.
|
Australië
De Australische topografische dienst, Geoscience Australia, publiceert een groot aantal verschillende kaarten. Van een deel van het land zijn er kaarten in de schaal 1:50.000. De diensten in de afzonderlijke staten bieden ook kaarten in de schaal 1: 25.000. Het aanbod verschilt. Klik hier voor het overzicht of klik hieronder op de link van de betreffende staat:
|
De Asia-Pacific Kaart collectie van de ANU omvat zo'n 35000 topografische-, kadestrale- en thematische kaarten van de regio en ver daar buiten. Zo zitten er ook tal van (historische) luchtvaartkaarten en bathymetrische kaarten in het archief.
Kustprofielen Tasmanië
Op Tasman375.groningen.nl vind je een overzicht van een groot aantal kustprofielen en kaarten uit de Journaals van Tasman. Deze worden bewaard in het Nationaal Archief in en Den Haag en de Mitchell Library, Sydney, Australië. Niet alleen de (west)kust van Nieuw-Zeeland, maar ook van Mauritius, Tasmanië en Tonga zijn kustprofielen bewaard gebleven. Online heeft de Mitchell Library een selectie van kaarten beschikbaar. Hier een voorbeeld.
|
Canada
Forêt Ouvert is een website van de provincie Quebec. Er zijn kaarten en satellietfoto's beschikbaar over tal van thema's, waaronder LIDAR reliëfkaarten, al zijn die niet altijd in de gewenste resolutie verkrijgbaar. Daarvoor moet eerst een account worden aangemaakt. Een video met handleiding maakt het gebruik van de website wat gemakkelijker.
|
LIDAR opname van drie Monteregian Hills ten oosten van Montreal, Quebec. Screenshot van ForêtOuvert. Meer over deze heuvels vind je hier.
|
Japan
De 'Japan cartographic viewer' van geamap.com biedt een goed bruikbare tool voor een overzicht van de topografie van Japan.
Bekijk ook 'de kaarten van Philip Franz von Siebold' op Noarderljocht. Von Siebold verzamelde gedurende zijn verblijf een groot aantal kaarten van Japan. Ze maken nu deel uit van de collectie van het Sieboldhuis in Leiden. Op de tentoonstelling 'Cartografie en Curiosa' in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam waren enkele van de eerste kaarten van Japan te bewonderen.
Een aanrader is ook: Japan Cartography (bycartography.com).
|
Laos en Noord-Vietnam
De Amerikaanse veteraan Jim Henthorn heeft op zijn website een overzicht van al zijn verzamelde topografische kaarten van deze twee landen. De kaarten zijn afkomstig van het Amerikaanse Department of Defense en gepubliceerd door het Aeronautical Chart Information Center, USAF, in St. Louis, Missouri. De kaarten op schaal 1:250.000 stammen uit het eind van de jaren '60.
Klik hier voor de kaarten van Laos. Klik hier voor de kaarten van Noord-Vietnam. |
Nieuw-Zeeland
Alle topografische kaarten van Nieuw-Zeeland. In de map chooser vind je de kaart, die je nodig hebt.
Op de New Zealand History website vind je een lijst met topografische namen in Te Reo Maori met daarbij de vertaling/uitleg in het Engels.
De Te Reo Maori Map van The Map Kiwi is tevens een goede bron voor de oorspronkelijke naamgeving van plaatsen en andere topografische elementen.
De New Zealand Topographic Map - NZ Topo Map is een uitstekend hulpmiddel bij het bestuderen van de topografie van het land. Alle kaarten uit de Topo50 en Topo250 serie zijn beschikbaar en gemakkelijk te raadplegen.
GeoNet is een samenwerking van de Earthquake Commission en GNS Science (Institute of Geological and Nuclear Sciences). Er is actuele informatie beschikbaar over aardbevingen en vulkanische activiteit in en rond Nieuw-Zeeland.
De nieuwe geologische kaart van de GNS is gepubliceerd: Geology 2.0. en Geology 2.0.0. Wil je meer weten over de olie-, gas- en kolenvoorraden van het land of zoek je naar geothermische bronnen of naar goud of zilver (en andere mineralen): https://data.gns.cri.nz/minmap/map.html.
Bovendien is een kijkje op de Urban Geological Maps ook zeer de moeite waard... Het GNS heeft online een groot aantal ingescande historische kaarten van grote delen van het land beschikbaar gesteld. De catalogus vind je hier. Een voorbeeld van de TIFF-bestanden zie je op de link hieronder: het Ohika District.
Data en kaarten over de Nieuw-Zeelandse landschappen, ecosystemen en biotopen.
E Tūhura - Explore Zealandia is een GNS website gewijd aan het Achtste Continent: Te Riu-a-Māui / Zealandia. De website biedt je een schat aan kaarten en informatie over het 'verdwenen' Zealandia. Een groot deel is zo beschikbaar, maar wanneer je je (kostenloos) registreert, dan heb je nog meer materiaal tot je beschikking.
Sinds kort heeft GNS Science de Tectonic Webmap of the Te Riu-a-Māui / Zealandia (TRAMZ) online beschikbaar. De interactieve kaart heeft tal van lagen, naar onderwerp te selecteren: in dit geval de tectonische activiteit in en om Nieuw-Zeeland.
Bij elk van de te selecteren lagen is een uitleg en is er informatie over de gepresenteerde gegevens. Neem snel een kijkje! Op de online Soar.Earth Atlas zijn tal van (satelliet)foto's en kaarten van Nieuw-Zeeland beschikbaar, zo ook satellietfoto's, die op 24 februari 2011, twee dagen na de zware aardbeving, waarbij onder andere in de stad Christchurch grote schade ontstond en 185 mensen omkwamen.
De Synthetic Aperture Rada aan boord van de Seninel-1 satelliet maakte deze foto op 15 maart van de Taranaki Vulkaan. Op diezelfde dag vloog een Boeing 737 van Air New Zealand van Auckland naar Christchurch, met aan boord het GeoGraphixs team. Foto: NASA/ESA en bewerkt door Soar.
Koordinates.com heeft verschillende datasets beschikbaar, variërend van luchtvaart tot en met vegetatie. Eerder maakten ze een overzicht van alle start- en landingsbanen in Nieuw-Zeeland. Dit is nu te raadplegen op: https://data.linz.govt.nz/layer/50333-nz-runway-polygons-topo-150k/
Twee vliegvelden bij Blenheim aan de monding van de Wairau River. Linksboven Royal New Zealand Air Force Base Woodbourne/Blenheim Airport en rechtsonder het vliegveld van Omaka.
Op Tasman375.groningen.nl vind je een overzicht van een groot aantal kustprofielen en kaarten uit de Journaals van Tasman. Deze worden bewaard in het Nationaal Archief in en Den Haag en de Mitchell Library, Australië. Niet alleen de (west)kust van Nieuw-Zeeland, maar ook van Mauritius, Tasmanië en Tonga zijn kustprofielen bewaard gebleven.
Het nationale museum van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht te Wigram, Christchurch, beschikt over een grote collectie foto's, waaronder luchtfoto's (verticaal opname en obliques) van plaatsen en vliegvelden, niet alleen in het land zelf, maar ook in Japan en in Europa. Het betreffen dan veelal opnames uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een voorbeeld vind je in Zonnebeke 1917, waarin de foto's een indringend beeld geven van de door oorlogsgeweld aangericht verwoestingen. De Official Photograph Collection is online te vinden op de website van het museum. Voor het makkelijker vinden van de luchtfoto's kan 'vertical aerial view' in het zoekvak geplaatst worden.
|
Land Information New Zealand (LINZ)
Te Reo Maori Web Map
New Zealand Top Map
Institute of Geological and Nuclear Sciences (GNS)
3D-kaart van het Tongariro National Park met in het midden de Ruapehu Vulkaan. Kaart: GNS.
Mineral Map (MinMap) GNS
Landcare Research New Zealand
TRAMZ New Zealand
Soar Earth Atlas
Air Force Museum of New Zealand Photo Collection
Een voorbeeld uit de collectie: Zonnebeke, België op 7 juni 1917. Foto: MUS090142, Official Photograph Collection Air Force Museum of New Zealand.
|
Zuid Georgia en
de Zuidelijke Sandwich Eilanden
Verder van de bewoonde wereld kun je bijna niet komen. In 1775 ontdekt door Captain James Cook, vallen de eilanden nog altijd onder Brits bestuur. De website van South Georgia GIS biedt naast gedetailleerde kaarten en luchtfoto's een schat aan informatie over flora en fauna, alsmede culturele geschiedenis van de afgelegen eilanden.
|
Suriname
Het Centrale Bureau voor Luchtkartering in Paramaribo vervaardigt de topografische kaarten van Suriname. Op de website Het Geheugen tref je meer dan 200 kaarten van het land. Het merendeel daarvan is weliswaar vervaardigd in de eerste helft van de vorige eeuw, maar geeft niettemin een goed beeld van de topografie van het land.
|
De hele Aarde
Deze websites bestrijken de gehele aarde, met satelliet- en luchtfoto's en kaarten. Niet van ieder gebied zijn er (nog) gedetailleerde foto's en kaarten beschikbaar.
Dagelijks toegang tot de allerlaatste satellietfoto's van onder andere NASA en ESA.
De Soar.Earth Atlas heeft tal van kaarten, lucht- en satellietfoto's van de aarde, evenals kaart- en fotomateriaal op verschillende gebieden als landbouw, politiek, klimaat, transport en infrastructuur. Ook zeer de moeite van het bekijken waard is Earth Art, zoals hier een satellietopname van het Banks Peninsula, Nieuw-Zeeland.
|
OpenDEM Portal
Op het OpenDEM Portal vind je links naar een groot aantal aanbieders van Digitale Elevatie Modellen.
|