De Zuidwal Vulkaan
De Zuidwal Vulkaan is zo'n beetje onze dichtstbij zijnde vulkaan. Ongeveer 10 kilometer uit de kust bij Harlingen, kijkend in de richting van Vlieland ligt de vulkaan, diep onder het water van de Waddenzee. De vulkaan ligt letterlijk begraven in de aardoppervlak van de Waddenzee. De kans dat de Zuidwalvulkaan ooit weer actief zal worden, is niet groot. Sommige geologen spreken van een slapende vulkaan, de meerderheid van de wetenschappers noemt de Zuidwal Vulkaan echter een dode vulkaan.
De Zuidwal Vulkaan was in zijn actieve jaren beslist geen kleintje. Metingen hebben aangetoond, dat de kratertop tot bijna 1000 meter boven zeeniveau reikte en de basis van de vulkaan een omtrek van enkele kilometers had. De Zuidwalvulkaan was actief tijdens de late Jura (zo´n 160 a 145 miljoen jaar geleden, het tijdperk van de dinosaurussen). De vulkaan is zo'n 12 miljoen jaar lang zeer actief geweest. De uitbarstingen en erupties kenmerkten zich door korte en heftige uitbarstingen, met veel explosies. Naar de laatste inzichten is het vulkanisme in Nederland ontstaan in het Jura. Microplaten in Turkije en Iran bewogen zich langzaam naar het noorden en kwamen in botsing met het Euraziatische continent, wat tot schokgolven in het continent leidden. Het resultaat van deze botsing en schokgolven zou het vulkanisme in Nederland en vermoedelijk ook in de Alpen hebben doen ontstaan. In het Kweldercentrum van het Fryske Gea aan de rand van het Noarderleech kun je meer te weten komen over de Zuidwal Vulkaan.
|
De Zuidwal Vulkaan nader bekeken.....
Bron: natuurinformatie.nl
Energieleverancier
Ondanks het feit, dat de Zuidwal Vulkaan geen actieve vulkaan meer is, is de temperatuur rond de vulkaan in de diepe ondergrond van de Waddenzee zo´n 30º hoger dan gemiddeld op de zeebodem. Metingen en boringen in de vulkaanpijp hebben uitgewezen dat de vulkaan nog nagloeit. Tot op heden zijn er nog geen plannen, deze energie te benutten voor bijvoorbeeld verwarming. Dat zoiets mogelijk is, blijkt uit de toepassing van aardwarmte in bijvoorbeeld Ijsland en Nieuw-Zeeland. meer over geothermie Goed voor het gas. De Zuidwal Vulkaan heeft er mede voor gezorgd, dat de omliggende gasbellen en gasvelden 'omhoog werden gedwuwd', waardoor wij nu de beschikking hebben over gas in de Waddenzee. Sinds 1988 wordt dit gas vanaf het platform op de Zuidwal gewonnen, eerst door Elf/Petroland, nu is dat het Canadese bedrijf Vermilion Energy. Hier meer over gaswinning door Vermilion. Platform PE ZW PA op de Zuidwal met de supplier Sara Maatje 11. Bron: www.waddenzee.nl.
|