De stad groeit
Zeventien miljoen mensen op een heel klein stukje aarde. We blijven maar bouwen en bouwen.... onze steden en dorpen worden met de tijd groter. In de open ruimte rondom de stad wordt een nieuwe wijk uit de grond gestampt. Hoe is dat in jouw woonplaats ?
In 'De stad groeit' kijken we naar de ontwikkeling van jouw woonplaats. We worden daarbij geholpen door een groeiende hoeveelheid aan beschikbare historische kaarten, maar vooral ook digitale kaartbronnen. In Fryslân kennen ze al enkele jaren 'Fryslân op de kaart' en een dergelijk systeem van online kaarten komt ook in andere delen van het land beschikbaar. Op deze pagina zie je daarvan een aantal voorbeelden. |
Molen 'Het Haantje' in Weesp. Veel nederzettingen in Nederland ontstonden op kruispunten van vaarwegen.
|
Mijn woonplaats
De ontwikkeling van mijn woonplaats vanaf het allereerste begin tot en met de 21ste eeuw in kaart gebracht.
Op basis van het beschikbare historische kaartmateriaal, in papieren of digitale vorm, gebruik je om de ontwikkeling van jouw woonplaats in beeld te brengen. De wijze waarop je die ontwikkeling presenteert is aan jou. Op deze pagina zie je enkele voorbeelden. De 'skyline' van Den Haag is in de laatste tientallen jaren ingrijpend veranderd.
|
De groei van mijn woonplaats in beeld
Met de kaarten van het Britse Parallel Mapping is het mogelijk de groei van jouw woonplaats in beeld te krijgen. Parallel Mapping heeft daarvoor in samenwerking met de TU in Delft de bouwdata van zo goed als alle gebouwen ingevoerd.
|
Op 'HaagseKaart.nl' krijg je de ontwikkeling van de stad Den Haag vanaf het prille begin tot de 21ste eeuw in beeld.
Meer groeiende steden....
Stef Verdonk studeert Aardwetenschappen in Utrecht. Hij heeft voor een groot aantal dorpen en steden een animatie gemaakt, waarin hij laat zien hoe deze van ongeveer 1900 tot en met 2015 zijn uitgegroeid tot de plaatsen zoals we ze nu kennen. De meeste animatievideo's heeft hij op YouTube geplaatst.
Groei van Harlingen . Animatie: Stef Verdonk.
|
De geschiedenis van Harlingen. Bron: Gemeente Harlingen.
|
Rotterdam en Amsterdam
In de onderstaande bronnen zie je de ontwikkeling van de twee grootste steden van Nederland.
De groei van de Grachtengordel. Bron: Stadsarchief Amsterdam.
|
De ontwikkeling van Amsterdam tussen 1850 en 2010. Bron: GeoDanResearch op basis van de BAG Database.
|
Hoogtij in Londen, maar de stad barst bijna uit haar voegen.
Hoogtij in Londen is de titel van een reportage in de National Geographic van December 2018, waarin we zien, hoe de stad ondanks de naderende Brexit, blijft groeien. Volgens sommigen groeit de stad zelfs uit haar jasje. De druk op de ruimte neemt toe, zeker in het CBD, waardoor de grondprijzen explosief zijn gestegen. Prijzen voor koop- en huurwoningen zijn zo hoog geworden, dat deze voor veel mensen niet meer zijn op te brengen
Lees het hele artikel in de National Geographic van December 2018 (p68 t/m p93). Deze is in de mediatheek aanwezig. De engelstalige versie ''London's Building boom: how decades of growth transformed the city" lees je op de website van National Geographic.
De wereld wordt een grote stad
Voor heel veel mensen is dat een schrikbeeld: zoveel mensen, die allemaal dicht op elkaar wonen. Moeten we er dan maar aan wennen, dat we over een aantal jaren allemaal in de stad wonen ? Andere mensen zeggen, dat het maar net is hoe je er tegen aan kijkt. Wij noemen Amsterdam, met nog geen miljoen inwoners, een grote stad. Een inwoner van Tokyo zal er om glimlachen. Zijn stad telt, in het gebied van de historische stad zo'n 18 miljoen inwoners. In de prefectuur van Tokyo wonen nu ruim 13 miljoen mensen. Reken je de agglomeratie Groot-Tokyo, dan komt de teller boven de 30 miljoen mensen.
Een doorsnee toerist uit Noord-Amerika beschouwt Nederland misschien als een grote stad, met hier en daar wat parken en open ruimte; wij spreken nog van stad en platteland.
Ook al groeit de bevolking van Nederland niet zo snel, we hebben wel de ruimte nodig om iedereen van onderdak te kunnen voorzien.
Een doorsnee toerist uit Noord-Amerika beschouwt Nederland misschien als een grote stad, met hier en daar wat parken en open ruimte; wij spreken nog van stad en platteland.
Ook al groeit de bevolking van Nederland niet zo snel, we hebben wel de ruimte nodig om iedereen van onderdak te kunnen voorzien.