Bewegend Spanje
De bewegende wereld van Spanje
Sinds 19 september 2021 is de Cumbre Vieja op het naburige eiland La Palma actief. Tot nu toe zijn de gevolgen van de uitbarstingen en de daarmee gepaard gaande lavastromen beperkt gebleven tot het eiland zelf. Bij een grote uitbarsting is het waarschijnlijk, dat er een grote aardverschuiving op het eiland plaats vindt, die op haar beurt een enorme tsunami veroorzaakt met een mogelijk gevaar voor de overige Canarische Eilanden, maar zelfs ook voor grote delen van de Noord-Afrikaanse kust en het Europese vasteland. |
El Teide, vulkaan en Spanje's hoogste berg op het eiland Tenerife. Door de hoge cirrus bewolking lijkt het alsof de vulkaan actief is. (RDV4590).
|
Eduardo Robaina maakte deze twee foto's van de Cumbre Vieja op 20 september 2021, de foto links rond 6 uur in de avond en de rechterfoto een paar uren later, om 22.21 uur. Eduardo Rbaina CC BY-SA 3.0.
Deze foto maakte hij op grotere afstand en toont de nabijheid van de bewoonde wereld. We zien hier de lavastroom in de richting van Todoque. Foto: Eduardo Robaina. CC BY-SA 3.0.
De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied. De snelle evacuaties, die vlak na de eerste uitbarsting op gang kwamen, hebben er voor gezorgd, dat er geen doden of gewonden op het eiland zijn gevallen. Wel werden honderden gebouwen verwoest. Ook een aantal bananenplantages werd vernietigd en wegen raakten beschadigd.
Bekijk hier de reportage, die BBC maakte: La Palma Volcano: a visual guide what happened.
Een kijkje in de krater
Niemand op La Palma had op 19 september 2021 ook maar enig vermoeden, dat de uitbarsting van de Cumbre Vieja, die op die dag begon, maar liefst 85 dagen en 8 uur lang zou gaan duren. Al die tijd was het eiland in de ban van de lava en vulkanische gassen van de Cumbre Vieja. Er raakten zeker 3000 gebouwen beschadigd en werd 1200 hectare (akker- en tuinbouw)grond vernietigd. Een camerateam van persbureau Reuters vergezelde een ploeg medewerkers van het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan), het vulkanisch instituut voor de Canarische Eilanden, dat metingen verricht aan de randen van de ontstane kraters. Op plekken registreren ze een temperatuur, die nog altijd rond de 840° Celsius ligt.
|
De Canarische Eilanden
El Teide, Tenerife
Voor deze case study reizen we af naar een voor Nederlanders bekende zonvakantie bestemming. Het eiland Tenerife maakt deel uit van de Canarische Eilanden, zo'n 100 kilometer uit de Noord Afrikaanse kust, ter hoogte van de grens tussen Marokko en West-Sahara. Op Tenerife, het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden, ligt de hoogste berg van geheel Spanje: het is de vulkaan El Teide.
Klik op de case study van je keuze om verder te gaan.