Deltaplan 2
Een watersnoodramp zoals in 1953 mocht nooit meer gebeuren. De ramp vormde de aanzet tot het Deltaplan. De Deltawerken moesten Nederland voor altijd bescherming tegen de zee en overstromingen bieden. De Deltawerken zijn in 2010 voltooid. De strijd tegen het water leek daarmee grotendeels beëindigd.
De opwarmende aarde verhoogt echter de zeespiegel en met de huidige Deltawerken zal Nederland in de toekomst niet voldoende beschermd zijn. Een Deltacommissie heeft een nieuw Deltaplan opgesteld: Deltaplan 2.
De belangrijkste aanbevelingen van deze Deltacommissie:
De opwarmende aarde verhoogt echter de zeespiegel en met de huidige Deltawerken zal Nederland in de toekomst niet voldoende beschermd zijn. Een Deltacommissie heeft een nieuw Deltaplan opgesteld: Deltaplan 2.
De belangrijkste aanbevelingen van deze Deltacommissie:
Verbreding van de Noordzeekust
Voor de kust vanaf de Waddeneilanden tot en met Zeeland moet zeven miljoen kubieke meter zand worden opgespoten voor iedere millimeter, die de zeespiegel stijgt. Men veronderstelt dat de stijging tussen de 65 en 130 centimeter in 2100 zal bedragen. Dat houdt in dat er 40 to 85 miljoen kubieke meter zand per jaar nodig is. Hierdoor groeit de kust en kan het strand honderden meters breed worden. De commissie vindt het niet gewenst om eilanden voor de kust aan te leggen.
Verhoging van Zeedijken
De stormvloedkering in de Oosterschelde voldoet tot 2050 aan de eisen. Het is mogelijk om de levensduur tot 2075 te verlengen. Daarna is hij niet meer nodig. Het heeft wel als consequentie dat de dijken rond de Oosterschelde behoorlijk verhoogd moeten worden. De Westerschelde blijft open, ook hier moet dijkversterking voor de veiligheid zorgen.
Nog meer ruimte voor de Rivier
De reeds in uitvoering zijnde programma's "Ruimte voor de rivier" en "Maaswerken" moeten versneld worden aangepakt. Dat betekent vooral dijkverzwaring en verruiming van het stroombed. De Rijn moet in 2015 maximaal 16.000 kubieke meter water per seconde af kunnen voeren, dat tot 2100 kan stijgen naar 18.000 kubieke meter. De Maas moet dan 4600 kubieke meter kunnen afvoeren. Het verruimen van het stroombed heeft wel tot gevolg dat rivieren in de zomermaanden vaker met waterkrapte te maken kunnen krijgen. Eventueel zullen er extra stuwen moeten worden gebouwd.
Bouw van Zoetwaterreservoir
Het waterpeil van het IJsselmeer moet tot 2050 geleidelijk met 1,5 meter worden verhoogd. Dat is noodzakelijk om te dienen als zoetwaterreservoir voor het noorden en westen van ons land. Dit heeft wel consequenties voor de waterkeringen, havens en buitendijkse bouwplannen. Voor de IJssel en het Zwarte Water zijn exta maatregelen nodig.