Amsterdam, ooit een een kleine nederzetting aan de monding van de rivier Amstel, groeide in de Zeventiende Eeuw, onze Gouden Eeuw, uit tot een havenstad van formaat. De gunstige ligging aan open water en belangrijke waterwegen richting het binnenland zorgden ook voor het ontstaan en groei van de Friese havensteden Leeuwarden, Harlingen, Workum, Stavoren en Hindeloopen. Deze steden profiteerden enorm van de groei van Amsterdam. Die rijkdom is nu nog in deze steden terug te vinden, maar zo groot als Amsterdam (en later Rotterdam) zijn ze nooit geworden.
De Woningwet
De Woningwet werd in 1901 door de Nederlandse regering ingevoerd en trad in augustus van het daaropvolgende jaar in werking (op 1 augustus 1902). Het doel van de Woningwet was om bewoning van slechte en ongezonde woningen onmogelijk te maken en de bouw van goede woningen te bevorderen. Het was de eerste wet omtrent de volkshuisvesting in Nederland. Het Rijk stelde geld beschikbaar aan gemeenten en woningbouwverenigingen om sociale woningbouw mogelijk te maken. Overal in het land werden zogenaamde woningwet woningen gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog, toen er een groot tekort was aan woningen, werden in veel gemeenten nieuwe huizen gebouwd. In tal van Friese dorpen verschenen woningen van dit type: goedkoop en relatief snel te bouwen. Van veel luxe was geen sprake. Mensen spraken vaak van 'beverhokken'.
Inmiddels hebben veel 'beverhokken' uit de jaren '50 plaats gemaakt voor woningen, die zijn aangepast aan moderne eisen en woonwensen. lees meer over de Woningwet. |
In deze paragraaf komen de volgende begrippen aan de orde:
(historische) binnenstad
(oude) woonwijk Woningwet (uit 1902) woningnood Media
Amsterdam, een dorp wordt een stad…...
Amsterdam in de Gouden Eeuw
De Amsterdamse grachtengordel
Amsterdam…. Hoofdstad
De Haven van Amsterdam
|