Rusland |
Extra informatie en aantekeningen bij de inleiding van Hoofstuk 5.
Rusland, zoals wij het grote land aan de oostgrens van de Europese Unie nu kennen, maakte ooit deel uit van de machtige Sovjet Unie, of zoals de officiële naam in 1917 was geworden: Unie van Socialistische Sovjet Republieken (USSR). Dit reusachtige land werd het eerste communistische land van de wereld. De Sovjet Unie hield in 1991 op te bestaan. Het land viel uit een in 15 zelfstandige republieken, waarvan het huidige Rusland de grootste is. Rusland is uitgegroeid tot een belangrijke handelspartner van de EU en van Nederland.
De handel tussen Nederland en Rusland verloopt niet altijd zoals we dat met de meeste van onze handelspartners gewend zijn. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne en het drama met de MH-17 tonen aan, dat er van een stabiele handelsrelatie op dit moment geen sprake is. We zullen aan het eind van dit onderwerp (in §6) kijken naar de energievoorziening van Europa, die voor een deel afhankelijk is van Russisch aardgas. Veelal herinneren alleen de standbeelden nog aan de grondlegger van de ooit zo machtige communistische wereldmacht. Dit beeld van Lenin staat in het luchtvaartmuseum van Finowfurt, in de voormalige Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland/ DDR).
|
In het Drents Museum in Assen was in de eerste helft van 2013 de tentoonstelling "De Sovjet Mythe" te zien en geeft een beeld van de Sovjet Unie vanuit de schilderkunst. De kunst, gemaakt tijdens het bewind van Josef Stalin, laat een ideaalbeeld zien van de Sovjet maatschappij. Lees hier meer over "De Sovjet Mythe".
Kunst als Propaganda - Propaganda als Kunst ?
Op dit moment is er in het Drents Museum opnieuw aandacht voor dit onderwerp. Ditmaal staat Noord-Korea centraal:
De Kim Utopie - nog tot 30 augustus 2015. |