Navigate America
Amerikanen en Canadezen kijken iets anders tegen afstanden aan dan wij Nederlanders. Het is in Canada redelijk gewoon dagelijks een afstand van 250 tot 300 kilometer van de woonplaats naar hun werk af te leggen. Er zijn weinig Friezen of Groningers, die elke dag voor hun werk naar Maastricht rijden.
In 'Navigate America' vliegen we naar alle uithoeken van het immense continent. In dit onderdeel komen naast begrippen als schaal en afstand ook de bijzondere topografie van het werelddeel aan de orde. De kortste verbinding tussen twee punten op een bol, gemeten over de oppervlakte, is altijd een deel van een grootcirkel (grootcirkels zijn geodeten). Grootcirkelnavigatie wordt vooral toegepast bij grotere afstanden waar er een ruime bekorting is ten opzichte van loxodroomnavigatie. Zo vaart een trans-Atlantisch schip van Southampton naar New York bij voorkeur over de op een grootcirkel lijkende verbinding tussen beide steden, terwijl deze op sommige kaarten als een enorme omweg overkomt. Alleen op kaarten in de gnomonische projectie zijn alle grootcirkels en meridianen rechte lijnen, wat handig is om de kortste route te bepalen.
Grootcirkelnavigatie is het navigeren naar een bepaalde positie langs de grootcirkel (orthodroom). Als men de kortste van de beide routes over de grootcirkel op een bol neemt, is dit de kortste afstand tussen die twee punten. Grootcirkelnavigatie wordt vooral toegepast bij grotere afstanden. Bij kortere afstanden weegt de geringe bekorting ten opzichte van loxodroomnavigatie niet op tegen de nadelen. Deze nadelen zijn dat de grootcirkel op hogere breedte komt, dichter in de buurt van de polen, dat de koers continu verandert en dat de grootcirkel geen rechte lijn is in de mercatorkaart.
Loxodroomnavigatie is het navigeren naar een bepaalde positie langs de loxodroom, een lijn over het aardoppervlak die met alle meridianen een gelijke hoek maakt en waar de koers gelijk blijft. Het wordt toegepast bij kustnavigatie en relatief korte trajecten, zoals bijvoorbeeld tussen Amsterdam/Schiphol en Londen/Heathrow. Bij grotere afstanden, zoals bij de Air New Zealand vlucht NZ1 van Londen naar Los Angeles, past men wel grootcirkelnavigatie toe.
|
Gnomonische kaartprojectie
Een kaart op basis van de gnomonische projectie geeft een deel van een half boloppervlak weer (bij een oneindige kaart een half boloppervlak, zonder de rand). Het centrale punt van de projectie wordt vaak in het midden van de kaart weergegeven. In de buurt van dit centrale punt is er weinig vertekening. Gelijke afstanden van het centrale punt op de kaart corresponderen met gelijke afstanden op Aarde, met andere woorden, een cirkel op de kaart met het centrale punt als middelpunt is een kleine cirkel op Aarde met het centrale punt op Aarde als middelpunt. Naar buiten wordt de schaal echter steeds groter. Op de onderstaande kaart bevindt Schiphol zich 'in het centrum' van de wereld. |