Hawaï erupties
De Mauna Loa (Lange Berg) op Hawaï wordt beschouwd als de grootste vulkaan op onze aarde en is al minstens 700.000 jaar actief. Volgens berekeningen is de Mauna Loa ongeveer 400.000 jaar geleden boven het zeeoppervlak uit gekomen. De rand van de krater bevindt zich op 4169 meter boven zeeniveau. Samen met de Kilauea en de Hualalai zijn dit de 3 vulkanen, die na 1800 nog tot uitbarsting zijn gekomen. De andere vulkanen op dit eiland, de Kohala en de Mauna Kea worden nu beschouwd als slapende vulkanen.
De Puu-Oo-uitbarsting op de Kilauea, die in 1983 begon, duurt nog steeds voort. |
Fotograaf en filmer Ehitu Keeling, die familie in de buurt van de Kilauea heeft wonen, maakte deze video van het natuurgeweld van de Kilauea. De vulkaan heeft een groot deel van Big Island danig in z'n greep. Er zijn dodelijke slachtoffers gevallen en de materiële schade is gigantisch. Veel mensen moesten noodgedwongen hun huizen verlaten.
Bekijk meer van de vulkanen in het Hawaï Volcanoes National Park. Kijk hier voor de BBC-berichtgeving over de recente uitbarstingen.
Op de National Geographic website staat een mooie reportage over de lavatunnels op Hawaï: "Inside the Deep Caves carved by Lava'.
Op de National Geographic website staat een mooie reportage over de lavatunnels op Hawaï: "Inside the Deep Caves carved by Lava'.
Tussen de Teide vulkaan op het eiland Tenerife, één van de Canarische eilanden, en de Mauna Loa zit ruim 13.000 kilometer. Toch laten de twee zich goed met elkaar vergelijken. Beide zijn ze 'hotspot-vulkanen'.
Aan de voet van de Pico Viejo op Tenerife maakt een infobord in het Spaans en Engels de verschillen in typen lava duidelijk. Zoals je ziet, zijn de namen van beide typen afkomstig van Hawaï. De namen worden zelfs wereldwijd gebruikt. Pahoe-hoe (spreek uit: Pahoi-hoi) vloeit gemakkelijker uit dan de Aa Bij het afkoelen ontstaan er touw-achtige vormen. De Aa-lava is na afkoeling vlijmscherp, vandaar de naam, zeker wanneer je er met blote voeten over heen loopt.
De Rangitoto Vulkaan ligt op slechts enkele kilometers van het centrum van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. De vulkaan is de jongste van het land. Ongeveer 600 jaar geleden werd de vulkaan actief en vormde zo Rangitoto Island. De Rangtoto is een goed voorbeeld van een schildvulkaan. Foto: newzealand.com
Titelfoto: Bij de uitbarsting van de Kilauea vulkaan op het hoofdeiland van Hawaï, vloeit lava de zee in. Foto: C.J. Kale. Bron: National Geographic, juni 2017. Deze foto opent het artikel "Scheppende Oerkracht", van Joshua Foer in dit nummer (p.20 t/m p.33). De foto's bij dit artikel zijn o.a. gemaakt door Carsten Peter. Hij maakte destijds ook de prachtige foto's van de Nyiragongo Vulkaan in de NG van april 2011.