Hirosjima en Nagasaki
Op 6 augustus 1945 vernietigde een Amerikaanse atoombom de Japanse stad Hiroshima. Drie dagen later volgde een andere Japanse stad, Nagasaki.
Het was kwart over acht in de morgen, toen de bom op Hirosjima viel. In een straal van vier kilometer werd nagenoeg alles en iedereen in de stad weggevaagd. In één klap kwamen 140.000 mensen om het leven. Ten gevolge van de verwondingen en straling zou het aantal slachtoffers in de jaren op lopen tot 237.000. Bij zowat het enige gebouw, dat in de buurt van het hypocentrum overeind bleef is nu het Hirosjima Vredes Museum gevestigd. |
Het enige dat overeind bleef in de buurt van het hypocentrum van de inslag van de bom, zij het in skeletachtige vorm, was ooit het gebouw voor Industriële Promotie van de prefectuur Hirosjima. Het werd in die staat bewaard bij de wederopbouw van de stad en later bekend als de Genbaku (Atoombom) koepel. Niet alleen is het een symbool van de meest vernietigende kracht ooit door mensen gemaakt, het monument spreekt ook hoop uit voor wereldvrede en de uiteindelijke uitbanning van alle kernwapens.
Bronnen en media
De foto's bij deze reportage werden in april 2017 gemaakt door Jetske Anema.