Luchtfoto interpretatie |
De geschiedenis van de luchtfotografie is nagenoeg even oud als die van de luchtvaart. Het waren met name militaire instanties, die al vrij vroeg de grote waarde ontdekten van de combinatie vliegtuig en camera. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er op relatief grote schaal gebruik gemaakt van luchtfotografie. De technologische ontwikkelingen in de lucht- en ruimtevaart ontsloten nieuwe toepassingen voor de luchtfotografie.
In de moderne wereld zijn de toepassingen van luchtfotografie en fotografie vanuit ruimteschepen en satellieten bijna niet meer te tellen. Deze workshop is onderdeel van de GeoGraphixs-cursus luchtfotografie en is bedoeld als inleiding op het onderdeel foto interpretatie. De meest recente opdracht gaat over de oorlog in Syrië. Ben je nog niet bekend met het gebruik van luchtfoto's en satellietbeelden en de interpretatie van foto's, dan raden we je aan, eerst de instap-opdrachten uit te voeren.
|
De bovenstaande foto toont een Halifax bommenwerper van de Britse Luchtmacht (RAF) boven Wanne Eickel, Gelsenkirchen in het Ruhrgebied tijdens een daglicht bombardement op 12 oktober 1944. De foto (IWM C4713) is een een groot aantal publicaties afgedrukt, echter zelden in de correcte positie. Een exacte plaatsbepaling wordt daardoor zeer bemoeilijkt.
De AeroWest luchtfoto uit 2006 toont het zelfde gebied. Duidelijk wordt, dat de bommenwerper een zuid-oostelijke koers vliegt. De weg, die de neus van het vliegtuig 'doorsnijdt' is de Hordeler Straße: Wanne Eickel, Ruhrgebied, Duitsland, bijna 62 jaar later.
Foto: AeroWest©2014. Opnamedatum: 25 april 2006. Luchtfoto's als deze zijn voor iedereen toegankelijk. Ze dienen vele toepassingen, waaronder auto-navigatiesystemen zoals TomTom.
|
Camping in de Landmannalaugur aan de voet van een uitgestrekt lavaveld. Foto: GeoGraphixs, september 2006
Een foto van dit gebied in een hogere resolutie dan de CNES/Spot opname, waarvan Google Earth gebruik maakt, is op dit moment niet voor handen. Dat geldt voor grote delen van de aarde, voornamelijk dunbevolkte en/of onherbergzame gebieden.