Monacobreen
Op het moment, dat we met GeoGraphixs op Svalbard zitten, is ver boven onze hoofden 'Operation IceBridge' bezig. De vluchten begonnen op 25 augustus en hebben tot en met 21 september 2017 duizenden foto's opgeleverd over de toestand van het land- en zee ijs, van West Groenland tot aan Svalbard.
De terminus van de Zachariae Isstrøm gletsjer in het noordoosten van Groenland, gefotografeerd op 29 augustus 2017 vanaf een hoogte van 28000 voet (8500 meter). Foto: NASA/LVIS Team.
|
Deze NASA animatie toont het afsmeltende zee ijs in de zomer van 2017. Op 13 september was de oppervlakte van het Arctische zee ijs geslonken tot 4,64 miljoen vierkante kilometer: het kleinste gemeten oppervlak sinds de IceSAT-2 in de lucht is. Animatie: NASA's Scientific Visualization Studio/Helen-Nicole Kostis.
|
De Monacogletsjer vormde samen met de Seligerbreen (foto rechts) een bijna 10 kilometer breed front, totdat ze rond 2006 zodanig waren afgekalfd, dat er twee afzonderlijke fronten waren ontstaan.
Deze twee Landsat opnamen brengt de afname van de ijsmassa van de Monacobreen in een periode van slechts 17 jaar duidelijk in beeld. Bron: AGU Blogosphere van Mauri Pelto.
De Monacogletsjer is vernoemd naar Prins Albert I van Monaco. In 1899 bezocht hij de gletsjer voor het eerst, samen met de Schotse poolonderzoeker Dr William S. Bruce. Tijdens de expedities 1906 en 1907 werd de gletsjer en het omliggende gebied in kaart gebracht.
De Duitser Paul Seliger (1863-1935) was als topograaf verbonden aan de Topographische Abteilung der Preussischen Landesaufnahme. Hij vervaardigde o.a. een stereofotogrammetrische kaart van het Woodfjorden. Op zijn beurt vernoemde hij een aantal markante punten in het gebied naar familieleden en bekenden. |
Deze luchtfoto werd in 1936 gemaakt. Op de voorgrond voegt het ijs van de Seligerbreen zich bij dat van de Monacobreen. De foto is in oostelijke richting genomen en maakt deel uit van een serie. In het screenshot hieronder is de foto gemarkeerd met het groene vinkje.
Op de website van het Norsk Polar Institutt is een groot aantal historische luchtfoto's van Svalbard (Spitsbergen) geplaatst. Klik hier voor meer informatie over kaarten en foto's van het NPI. De onlinekaarten zijn beschikbaar op de website van het Norsk Polar Institutt.