GeoGraphixs
  • Start
    • Start English
    • Start Frysk
  • Geo Nieuws
  • GeoRef
  • Basic GeoGraphixs
    • Basic GeoGraphixs EN
  • Advanced GeoGraphixs
    • Advanced GeoGraphixs EN
  • Classroom
  • TopoGraphixs

Suiker 

1KED
Suikerfabriek Het Bildt
Sukkerbyten op het Bildt
Zolang er mensen op aarde zijn zolang zijn ze ook al gek op suiker en andere zoetstoffen, zoals honing. Rietsuiker was al ver voor het begin van onze jaartelling bekend. Later ontdekte men, dat suikerbieten, die hier in onze streken goed wilde groeien, suiker van de zelfde kwaliteit leverden als rietsuiker. 
Onze suikerbiet is ontstaan uit de wilde biet, welke voorkomt langs de kusten van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De moderne, hedendaagse suikerbietrassen zijn gekweekt en ontwikkeld uit voederbieten. De suikerbiet heeft omstreeks 1890 haar intree op het Bildt gemaakt. De eerste suikerbieten hadden 5,7 % suiker, tegenwoordig leveren ze ongeveer 16 %. Er worden tientallen producten uit bietsuiker gefabriceerd. De restanten worden verwerkt tot veevoer, o.a. pulp. Het loof (de bladeren) van de suikerbieten diende als veevoer. Tegenwoordig wordt het verhakseld en ondergeploegd. De bruto opbrengst van een hectare suikerbieten bedraagt 60.000 tot 70.000 kg. Suikerbieten zijn, na pootaardappelen, het belangrijkste gewas op het Bildt.
bron: Bildtweb.nl
Lesbrief Suiker 1KED
Opdrachten
In dit gedeelte van de les maak je samen met de anderen in je groep (maximaal 2 leerlingen) een keuze uit één van deze 3 onderwerpen.  Voor de uitwerking van de opdracht heb je 20 minuten de tijd.
​Kies uit:
1. Waar worden suikerbieten verbouwd ?
Ga naar de website Boer&Bunder. Op deze website kun je alle gegevens, die je nodig hebt, in een paar klikken vinden. In dit geval willen we weten op welke akkers van het Bildt suikerbieten worden geteeld.
2. Van zaadje naar biet.... en hup naar de fabriek !
In april gaan de bietenzaadjes de grond in en al snel komen de eerste plantjes te voorschijn. De zomerzon zorgt ervoor, dat de bieten goed kunnen groeien. De plant maakt meer suiker, dan ze zelf nodig heeft. Ze slaat dit op in de wortel: de suikerbiet. In de herfst is de biet 'klaar' en kan geoogst worden. De meeste Bildtse bieten worden naar de grote fabriek van Suikerunie in Hoogkerk, bij Groningen,  gebracht. Daar worden ze verwerkt tot suiker.
3. Van biet naar suiker
Hoe verandert die dikke biet in een suikerklontje ?
Foto
De website van Boer&Bunder laat je zien welke gewassen er op de akkers verbouwd worden.
Suiker en Gezondheid
Hoeveel suikerklontjes eet jij per dag ?
Food for Thought
Geloof jij ook alles wat je in reclames ziet ?

Bronnen en media
Voor het uitvoeren van de opdrachten kun je gebruik maken van de volgende media en bronnen. Heb je zelf nog andere geschikte bronnen gevonden, laat het dan even weten....
Kenniscentrum Suiker en Voeding
De wereld van suiker - Suikerunie
Voedingscentrum over suiker
Boer&Bunder
Lesbrief Suiker 1KED 2019

Lesbrief 1KED De Gezonde School 2018