Terp fan de Takomst
'De terp opgeworpen met de moed der onzekerheid'
Anders dan het beeld dat je van een terp of wierde hebt, is deze 'Terp fan de Takomst' )Terp van de Toekomst').
Deze nieuw opgeworpen kunstzinnige terp ligt in het oostelijke gedeelte van Noard-Fryslân Bûtendyks. Het is een bijzondere plek midden in het landschap ter inspiratie of bezinning. Waar je zowel oude als nieuwe verhalen kan delen over het voor Friesland betekenisvolle kwelder- en terpenlandschap. De eerste ideeën voor 'de Terp fan de Takomst' ontstonden zo rond 2011 in het terpdorp Blije, een kleine 3 km naar het zuidoosten, veilig achter de hoge zeedijk. De dorpelingen wilden graag de verbinding met de Waddenzee herstellen om zo te laten zien wat de oorspronkelijke functie is van de terp, en daarmee hun identiteit. Het plan voor een nieuw te bouwen terp werd breed gedragen in de gemeenschap, de mienskip. Het idee voor een terp buitendijks werd opgepikt door Sense of Place, de culturele ontwikkelingsorganisatie die met landschapskunst het bijzondere karakter van de waddenkust wil belichten. Samen met Doarpsbelang Blije werd Sense of Place aanjager van het project. Met vallen en opstaan is het uiteindelijk gelukt om de terp in het buitendijkse gebied te realiseren. In juli 2022 is de terp van de takomst officiëel geopend.
|
Op naar de terp
Een onverhard pad leidt je van de zware zeedijk door de kwelders naar de nieuwe terp. 'De Terp fan de Takomst' is ongeveer 80 m breed en 5,5 m hoog, aangelegd met klei uit het omringende kwelderland. De binnenkant is de terp open en biedt zo een beschutte ruimte voor onder andere culturele bijeenkomsten. De buitenrand van de terp bestaat uit een cirkelvormige opgang tussen een zuilenrij van dikke houten palen. Zo klim je van het maaiveld naar terphoogte. Ondertussen ervaar je een 360-graden beleving. Het uitzicht op het uitgestrekte landschap verandert steeds, net als de kwelders, die continu in beweging zijn onder invloed van de getijden. Op de zware houten palen rusten twee grote, eveneens van hout gemaakte cirkels. Ze symboliseren de verbinding tussen land en zee én tussen mens en natuur. Op deze cirkels zijn spreuken aangebracht van de bewoners over hun relatie met het wad, het water, de lucht, de natuur. 'De Terp van de Takomst' heeft een vergankelijk karakter. Hij is niet voor de eeuwigheid gebouwd. Hoe lang is de terp bestand tegen natuurlijke elementen in deze tijd van klimaatverandering? De toekomst zal het leren. |
Boven: Deze twee opnamen zijn op 22 juli 2024 tijdens een GeoGraphixs fotovlucht gemaakt. De terp zelf is vanwege de broedende vogels pas na 15 juli van het jaar open voor de mens. Vanaf 14 maart is het alleen het domein van de vogels.
Rechts: Op de Google Earth opname van maart 2022 is de terp nog in aanbouw. Inmiddels is het bouwwerk helemaal klaar en werd het in juli 2022 officieel geopend. Foto: Google Earth. Meer over 'De Terp fan de Takomst':
|