Transform bewegende platen |
Bij een transforme plaatbeweging schuiven twee naastliggende aardplaten langs elkaar. Dat gebeurt meestal niet in een geleidelijke beweging, maar in, soms kortdurende, schokbewegingen. Transforme plaatbewegingen komen veel minder vaak voor dan convergerende- of divergerende plaatbewegingen. Eén van de best bekende voorbeelden van dit type plaatbeweging is die langs San Andreas-breuklijn (Engels: San Andreas Fault) aan de Californische westkust.
|
Twee naast elkaar liggende platen bewegen in tegengestelde richting langs elkaar.
Bron: http://www.divediscover.whoi.edu |
De San Andreasbreuk is een transforme plaatgrens tussen de Pacifische Plaat en de Noord-Amerikaanse Plaat. Beide platen bewegen in noordwestelijke richting, maar de Pacifische Plaat beweegt sneller dan de Noord-Amerikaanse, waardoor het lijkt alsof ze in tegengestelde beweging schuiven, zoals weergegeven in de afbeelding (hier boven).
Deze Spot satelliet foto dateert van 2 oktober 2016 en toont ongeveer het zelfde gebied als dat op de luchtfoto van Ian Kluft. Bron: Google Earth/Spot.
|
San Fransisco 1906
Op 18 april 1906 werd de stad San Fransisco getroffen door een zware aardbeving, waarbij zo'n 3000 dodelijke slachtoffers vielen te betreuren. Meer dan 225.000 mensen raakten dakloos. Afhankelijk van de bron, werd de kracht van de beving opgegeven van 7.7 tot 8.3 (Richter schaal). Hoe dan ook de verwoestingen in de stad waren enorm. De meeste schade werd echter aangericht door de grote branden, die her en der in de stad na de beving ontstonden.
Na de beving breken er overal in de stad branden uit. Bron: Los Angeles Times. Foto: Arnold Genthe/ Associated Press.
De grote San Fransisco aardbeving vond plaats om 05.12 uur op 18 april, 1906. Volgens wetenschappers bedroeg de kracht van de beving 7.9. Bron: BBC News in Pictures. Foto: Associated Press.
|
Deze foto werd enkele weken na de aardbeving van 1906 door George Lawrence gemaakt met behulp van een vlieger, waaraan hij zijn camera had bevestigd. De foto is gemaakt van Snob Hill kijkend in de richting van de hoogbouw van het CBD. Bron: USGS (geen copyright informatie).
San Fransisco 1989
Op 17 oktober 1989 zorgen voor bevingen in de San Andreas- breuk opnieuw voor aanzienlijke schade. Bijna 4000 mensen raakten gewond en er vielen 63 doden. Duizenden mensen werden dakloos door de ramp.
Deze beving had een kracht van 6,9 op de Richter-schaal. De dubbellaags Interstate Highway 880 (Nimitz Freeway) is ten gevolge van de bevingen over een aanzienlijke lengte ingestort. Bron: H.G. Wilshire, U.S. Geological Survey.
|
Dit model in het Te Papa toont een vereenvoudigde weergave van een transforme plaatgeweging.