De Vikingen
In de vroege middeleeuwen kwamen Vikingen uit het Hoge Noorden naar ons kustgebied. In het begin van de 9e eeuw, in het jaar 810 kwamen de Vikingen met een vloot van zo'n tweehonderd schepen naar Frisia. Hun bedoelingen werden al snel duidelijk: vele nederzettingen werden geplunderd. Ze stopten pas met hun plunderingen, toen hun slachtoffers een flinke hoeveelheid zilver betaalden.
Deze ietwat ongebruikelijke kaartpresentatie maakte deel uit van de tentoonstelling "Wy Vikingen" in het Fries Museum in 2019.
De Handel van de Vikingen
Enkele Europese handelsroutes in de tijd van de Vikingen. In oranje zijn de plaatsen weergegeven, die een belangrijke rol speelden in de contacten en handel met de Vikingen, waaronder de Friese Havenstad Dorestad en Haithabu (Hedeby) bij de stad Schleswig in het huidige Sleeswijk-Holstein. Kaart bij de tentoonstelling "Wy Vikingen" in het Fries Museum (RDV6254).
Het kustgebied van Frisia in de Vikingtijd, met de huidige kustlijn in het rood. Tzummarum (aangegeven met het rode kruis) liggend op een kwelderwal aan de kust van Westergo. (VRS9301).
Haithabu
In de jaren '60 van de vorige eeuw vonden er archeologische opgravingen plaats aan de oevers van de Schlei, iets ten zuiden van de stad Schleswig in de noordelijke Duitse deelstaat Schleswig-Holstein. Stukje voor stukje kwam de geschiedenis naar boven van wat in de Vikingtijd uitgroeide tot een (strategisch) belangrijke handels-en havenplaats: Haithabu (Hedeby). De opzienbarende vondsten zijn nu ondergebracht en tentoongesteld in het speciaal daarvoor bestemde museum, gebouwd iets ten noordoosten van de beschermingswal, die de nederzetting destijds tegen indringers beschermde. In het centrum van de voormalige nederzetting, zijn vlak bij een aanlegsteiger zeven gebouwen van Haithabu gereconstrueerd.
|
Op deze luchtfoto is de halve cirkelvormige beschermingswal van Haithabu goed te zien. In het midden van de halve cirkel is een zevental gebouwen van de voormalige nederzetting gereconstrueerd, evenals één van de aanlegsteigers. Bovenaan de foto, iets rechts uit het midden, is het museum Haithabu. Foto: Google Earth.
Kaart van het geofysische onderzoek van de nederzetting Haithabu op het informatiepaneel op de noordoostelijke kant van de beschermingswal (Halbkreiswall). In lichtgrijze kleur zijn de voor het archeologisch onderzoek afgegraven delen weergegeven. (RDV5554).
Reliëfmodel van Haithabu in het museum. Het model toont de nederzetting gezien vanuit het noorden. In het midden stroomt de beek vanuit het westen richting de Schlei. (RDV5527).
Reconstructie van een zevental gebouwen van Haithabu. (RDV5644).
De Vikingen zijn terug
In december 2020 zijn de archeologische opgravingen bij Gjellestad, in het uiterste zuidoosten van Noorwegen afgerond en kunnen de resten van het grote vikingschip worden geborgen en geconserveerd.
Met behulp van bodemradar (ground penetrating radar) is het terrein nabij Viksletta bij Gjellestad onderzocht op archeologische sporen. Daarbij werden de resten van een bijna 19 meter lang vikingschip gevonden, vergelijkbaar met de exemplaren van Oseberg en Gokstad. Bron: BBC News 5 december 2020. Foto: NIKU.
Bronnen en media
In de mediatheek vind je het boek "Wy Vikingen - Friezen en Vikingen in het kustgebied van de Lage Landen"
|