Afsluitdijk WaddenCenter
Sinds begin januari 2018 staat er bij Kornwerderzand een gloednieuw expositiegebouw: het Afsluitdijk WaddenCenter. Hier kun je niet alleen alles te weten komen over de Afsluitdijk, maar ook over de Waddenzee.
Excursie Afsluitdijk WaddenCenter
Als afsluiting van het thema Nederland Waterland brengen we op woensdag 17 april een bezoek aan het Afsluitdijk WaddenCenter. De excursie richt zich op:
- onze strijd tegen het water en de bescherming van ons land - de Afsluitdijk en nieuwe technologie: energie en vismigratie - recreatie - vervoer en verbindingen de eerstvolgende excursie is: in nieuwe schooljaar, datum nog niet bekend. Voor de voorbereiding maken gebruik van het lesmateriaal, dat door het Zuiderzeemuseum en haar partners is ontwikkeld. Je kunt een keuze maken of je de Friestalige- óf de Nederlandstalige versie wilt gebruiken:
|
Het Afsluitdijk WaddenCenter. Foto: WaddenCenter.nl (geen copyright informatie)
Meer vind je in:
|
Een nieuwe Afsluitdijk
Ruimte voor nieuwe technologie op de Afsluitdijk
In 1932 kwam er een einde aan de bouw van de Afsluitdijk. De Zuiderzee werd Ijsselmeer. Door de aanleg kon een groot deel van het laaggelegen Nederland beter beschermd worden tegen storm, overstromingen en andere wateroverlast. Bovendien maakte de dijk een kortere verbinding tussen Noord-Nederland en Noord-Holland mogelijk.
Na 90 jaar trouwe dienst is de Afsluitdijk aan vernieuwing toe. De dijk wordt versterkt, de sluizen verbeterd en wellicht ook breder gemaakt en er komt ruimte voor de toepassing van nieuwe technologie. Niet alleen op het gebied van bescherming tegen het water, maar ook op het gebied van energie en ecologie.
Na 90 jaar trouwe dienst is de Afsluitdijk aan vernieuwing toe. De dijk wordt versterkt, de sluizen verbeterd en wellicht ook breder gemaakt en er komt ruimte voor de toepassing van nieuwe technologie. Niet alleen op het gebied van bescherming tegen het water, maar ook op het gebied van energie en ecologie.
In het Afsluitdijk WaddenCenter maak je kennis met nieuwe ideeën voor de Afsluitdijk. Wat zijn jouw ideeën ?
In het WaddenCenter tonen de bedenkers van de plannen wat ze willen. Je ziet hier een voorbeeld van de aan te leggen vismigratierivier. Wat denk jij ervan ? Welke toepassing(en) zie jij in de toekomst voor de nieuwe Afsluitdijk ?
Wat kan de Afsluitdijk betekenen voor nieuwe vormen van vervoer, energie of recreatie ?
Voor de aanleg van de Afsluitdijk stond de Zuiderzee (nu Ijsselmeer in open verbinding met de Waddenzee en de Noordzee. Dat betekende, dat het water zout was. Na de afsluiting werd het water in het Ijsselmeer steeds minder zout. Dat had grote gevolgen voor met name de vissen. Bovendien konden de vissen de Afsluitdijk niet passeren, behalve dan bij de sluizen van Kornwerderzand en Den Oever. Ook voor de mensen in het Ijsselmeergebied veranderde er veel. Hun dorpen en steden waren wel veel beter beschermd tegen de gevaren van storm en hoog water, maar de visserij, waar heel veel mensen van afhankelijk waren, veranderde ingrijpend.
In deze zes foto's zie je een model voor een 'vismigratierivier'. Deze rivier moet er voor zorgen, dat vissen bijna ongehinderd de Afsluitdijk kunnen passeren en dus zo van zout naar zoet water, en omgekeerd, kunnen zwemmen.
Blauwe Energie
Energie die vrij komt bij de wisselwerking van watermassa's met verschillende zoutconcentraties noemen we 'blauwe energie'. Door deze watermassa's te scheiden door een membraan kan zowel direct als indirect elektriciteit gewonnen worden. De Afsluitdijk is daarbij zeer geschikt. De dam scheidt immers het zoete water van het Ijsselmeer van het zoute water in de Waddenzee. Met behulp van membraantechniek wordt er door verschil in zoutgehalte elektriciteit opgewekt.
In de proefcentrale wordt in de komende tijd onderzocht hoe de elektriciteitsproductie verbeterd (verhoogd) kan worden. Deze manier van elektriciteitsproductie leidt niet tot de uitstoot van gassen die bijvoorbeeld voor het broeikaseffect zorgen. 'Blauwe Energie' kan op termijn een goed alternatief voor fossiele brandstoffen zijn. Media en andere bronnen
|
De proefcentrale van Blue Energy op de Afsluitdijk. Foto: www.h2owaternetwerk.nl (geen copyright informatie).
|