Beladen Landschap |
'Beladen Landschap' was de titel van de expositie in het Fries museum, waarin een aantal kunstenaars hun visie op ingrijpende gebeurtenissen in de (recente) wereldgeschiedenis verbeeldden. Zij toonden hoe geweld, oorlog en conflict hun sporen in de diverse landschappen hebben achtergelaten.
Deze expositie diende tevens als startschot voor een serie nieuwe GeoGraphixs workshops in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Er konden diverse keuze-opdrachten, naast het Nederlands ook in het Fries, het Engels en het Duits worden uitgevoerd. |
"Slum forest" uit de serie 'Homemade' van Olphaert den Otter. Tot en met 20 juni 2021 is werk van Den Otter te zien in Museum Belvedère in Heerenveen-Oranjewoud. De tentoonstelling draagt de titel "Aarde en Wereld".
|
Keuze opdrachten op school
|
Excursie "Beladen Landschap" Fries Museum
|
Al leven wij hier nu in een vredig deel van de wereld, ook Nederland is in het verleden niet bespaard gebleven van oorlog en geweld. Dat is in jouw directe omgeving vast en zeker ook het geval geweest.
1. Zoek in de beschikbare bronnen naar sporen van geweld in jouw omgeving. Dat kunnen niet alleen sporen van oorlogsgeweld zijn, maar ook van andere vormen van geweld of van ingrijpende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een gasexplosie.
2. Beschrijf de gebeurtenis zo volledig mogelijk. Naast de gepubliceerde feiten kun je wellicht ook gebruik maken van ooggetuigen, mensen, die de gebertenis van nabij meegemaakt hebben.
3. Maak op basis van de gevonden informatie een beeld van de plaats waar 'jouw gebeurtenis' heeft plaats gevonden.
De uitwerking en de keuze van materialen is vrij. Dat geldt ook voor de presentatievorm. Download hier het worddocument of het PDF van het opdrachtenblad:
|
Een bezoek aan 'Beladen Landschap' maakt deel uit van deze workshop. De expositie 'Beladen Landschap, van Kiefer tot Ristelhueber' is van 4 februari t/m 4 juni in het Fries Museum in Leeuwarden.
Tijdens de excursie werk je aan de volgende opdracht: Opdracht tijdens de excursie
1. Nadat je een eerste indruk hebt gekregen van het werk van de kunstenaars, maak je voor jezelf een keuze voor de kunstenaar en/of het kunstwerk, dat de meeste indruk op je heeft gemaakt. Beknopte informatie (in 4 talen) vind je in de folder aan het begin van de tentoonstelling.
2. Zoek informatie over het werk en de kunstenaar.
3. Beschrijf het werk, dat de meeste indruk op je heeft gemaakt. Daarbij ga je in op de technische details, maar ook op de inhoudelijke kant van het werk.
4. Schrijf jouw interpretatie van het uitgekozen werk. (Terug op school krijg je tijd en ruimte, de opdracht uit te werken).
Download hier het worddocument of het PDF van het opdrachtenblad voor de excursie:
Foto hiernaast: 'Bilder Streit' door Anselm Kiefer.
|
Dicht bij huis
Een eenvoudig herinneringspaneel aan de Saiter bij Earnewâld:
Een stap verder weg.....
De kunstwerken van de expositie, maar ook de door jouw onderzochte sporen van geweld in jouw omgeving, kunnen aanleiding zijn voor een verdere uitwerking van dit onderwerp. Je hebt al gezien, dat de raakvlakken tussen geschiedenis, aardrijkskunde en de beeldende vakken duidelijk aanwezig zijn. Maar wat te denken aan een verbinding met één van de moderne vreemde talen. Wellicht biedt dit onderwerp inspiratie voor jouw onderwerpkeuze voor het Profielwerkstuk.
'Draußen vor der Tür' werd kort na de Tweede Wereldoorlog geschreven door de Duitse schrijver Wolfgang Borchert. Het boek beschrijft de terugkeer van een Duitse soldaat uit Russisch krijgsgevangenschap. Als hij na alle ontberingen eindelijk terug komt in zijn verwoeste geboortestad, wordt het hem pijnlijk duidelijk, dat zijn nog overgebleven familieleden geen rekening meer hebben gehouden met zijn mogelijke terugkeer.
Schauspielhaus Bochum heeft niet alleen een indrukwekkend toneelspel uitgewerkt, maar deze voorzien van zeer aangrijpende beelden van een platgebombardeerde stad, een verwoest landschap...... Foto: Schauspielhaus Bochum. |
Nog een stap verder......
Wat weet jij van de oorlogen in onze recente geschiedenis....de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in Indonesië en de oorlogen waarin Nederlandse militairen betrokken zijn geweest, zoals die op de Balkan, Afghanistan, Irak en Mali ? In deze nieuwe GeoGraphixs workshop verbinden we de geschiedenis met de topografie van oorlog en geweld. De workshop is binnenkort beschikbaar.
In week 14 (van 2017) bracht een groepje leerlingen een bezoek aan de 'Gedenkstätte Sachsenhausen', het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen bij de stad Oranienburg, ten noorden van Berlijn. Eerder werd, als onderdeel van de Hamburg-excursie, een bezoek aan kamp Neuengamme gebracht.
In week 14 (van 2017) bracht een groepje leerlingen een bezoek aan de 'Gedenkstätte Sachsenhausen', het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen bij de stad Oranienburg, ten noorden van Berlijn. Eerder werd, als onderdeel van de Hamburg-excursie, een bezoek aan kamp Neuengamme gebracht.
'Toren 11' geeft toegang tot het gevangenenkamp van Sachsenhausen.
Titelfoto: Een scene uit een documentaire over de Slag om Stalingrad (1942), waarin drie Duitse krijgsgevangenen in een sneeuwstorm verdwijnen. Beeldend kunstenaar Mathieu Knippenbergh zet ze in dit filmfragment 'gevangen' in een eindeloze cirkel. Dit werk maakte deel uit van de expositie 'Beladen Landschap' in het Fries Museum te Leeuwarden.