Furdgum op schaal
Furdgum (Firdgum), een klein terpdorp in het noorden van Westergo, werd gebouwd op een kelderwal in het Friese Waddengebied. De ontstaansgeschiedenis van het dorp en die van de buurdorpen is het onderwerp van deze keuze-opdracht. Deze 3-D opdracht is heel goed te combineren met de keuze-opdrachten van Beeldende Vorming, Techniek en Geschiedenis. Informeer bij jouw docenten, of je deze opdracht als combi-opdracht mag uitvoeren.
Bij dit onderwerp hoort ook nog een kaartopdracht: Furdgum in Westergo.
Bij dit onderwerp hoort ook nog een kaartopdracht: Furdgum in Westergo.
In het Yeb Hettinga Museum, in de voormalige dorpsschool van Furdgum is een permanente tentoonstelling ingericht over de ontstaansgeschiedenis van het dorp en de nabije omgeving. Op een viertal tekeningen is de ontwikkeling van het dorp en haar omgeving weergegeven.
Het is de bedoeling met de beschikbare gegevens een zo nauwkeurig mogelijk 3D-model van de terp van Furdgum te maken in de schaal van 1:80. Het schaalmodel wordt met behulp van modelgips vervaardigd. Voor de uitvoering van het schaalmodel kan gekozen worden voor de navolgende uitvoeringen: - een natuurgetrouwe uitvoering van de terp (het model ziet er uit alsof het een luchtfoto van de terp betreft) - een gestilleerd model, zoals op de foto hiernaast - een dwarsdoorsnede van de terp, waarin de verschillende opbouwlagen zichtbaar zijn gemaakt. |
Een gestilleerd schaalmodel van de terp van het dorp Niehove in het Groninger Westerkwartier. Dit model is tentoongesteld in Museum Wierdenland in Ezinge.
|
Opdracht Furdgum op schaal
1. Verzamel zoveel mogelijk kaartgegevens, foto's en illustraties van de terp van Furdgum. Tip: Maak daarbij in ieder geval gebruik van de hiernaast vermelde digitale bronnen.
Belangrijke gegevens zijn: - afmetingen van de terp (in de 3 assen) - begroeiing - bebouwing - watervoorziening (bijvoorbeeld waterput) - afwatering (afvoer van overtollig water) 2. Maak op basis van de beschikbare bronnen:
a. een plattegrond van de terp op schaal 1:80. b. een zijaanzicht/dwarsdoorsnede van de terp in de zelfde schaal. 3. Nadat alle gegevens zijn gecontroleerd kan er begonnen worden met de uitvoering van het model.
Zet alle benodigde materialen voordat je begint in de werkplaats klaar. (zie checklist)
4. Giet het vloeibare modelgips uit op de onderplaat en zorg er voor, dat de schaalverhoudingen, zoals op de werktekening is berekend, zo dicht mogelijk benaderd worden. Na het harden van het gips kunnen, indien nodig, met een hobbyrasp of vijl aanpassingen worden gedaan.
5. Na het uitharden kunnen de details op het model worden aangebracht en kan het model geschilderd en afgewerkt worden.
6. Tenslotte geef je op een plaatje (kunststof of metaal) de titel van je model aan. Bovendien is op dit titelplaatje de schaal van het model aangegeven.
Voor modelbouw in deze schaal is een ruime hoeveelheid en keuze in bijvoorbeeld mens- en dierfiguren, maar ook voertuigen beschikbaar. Overleg voordat je extra materialen aanschaft met je werkbegeleider.
|
Bronnen en media
Luchtfoto van Firdgum. De klokkentoren is duidelijk te herkennen. Bron: National Geographic Interactive Mapmaker 2016.
Barradeel in de Atlas van Eekhoff (1849). Op Friesland op de kaart vind je een grote hoeveelheid historische kaarten van de provincie.
In de GeoGraphixs mediatheek staat het boek van Daniël Postma "Het Zodenhuis van Firdgum". Het boek bevat veel informatie over de bouw van huizen boerderijen in dit deel van Friesland.
|