De Farewell Spit op de noordelijke punt van Nieuw-Zeelands Zuidereiland bestaat uit een grote zandtong met een lengte van meer dan 40 kilometer. Op een stalende en onbewolkte zomerdag, vormen zich boven deze vlakte vaak wolken. Op de foto hiernaast geven de wolken precies aan in welke richting de zandtong zich uitstrekt. Aan de punt in de verte is de lucht nagenoeg wolkenloos.
Weer
De toestand van de atmosfeer met betrekking tot factoren zoals wind, temperatuur, bewolking, luchtvochtigheid en luchtdruk op een bepaald moment op een bepaalde plaats. Het is dus een momentopname van deze weerbepalende factoren. In Nederland bevinden zich talloze meetpunten, die deze factoren meten en berekenen. De meteoroloog stelt aan de hand van deze gegevens een weerbericht op. Eventueel maakt hij op basis van de verkregen gegevens een weersverwachting. Weerman Piet Paulusma maakt dagelijks zijn weerbericht en weersverwachting op basis van een groot aantal meetpunten (weerstations) in de provincie, maar ook daar buiten. Daarnaast verkrijgt hij veel gegevens van meteorologische diensten uit binnen- en buitenland. Het belangrijkste instituut op meteorologisch gebied in Nederland is het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. |
'Morgenrood' op de Moeraki Boulders…….
De fraaie kleuren bij zonsopkomst en -ondergang hangen samen met de lange weg die het stralen van de lage zon door de atmosfeer aflegt. Het zonlicht wordt tijdens deze lange route verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Het rode licht wordt het minst verstrooid en blijft vaak zichtbaar. 's Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Vandaar de oude weerspreuk "Morgenrood, water in de sloot". (Bron: KNMI). |
Klimaat
De gemiddelde situatie van het weer in een bepaalde plaats of gebied gedurende een langere periode (30 jaar). Veelgebruikt is de klimaatindeling (klimaatclassificatie) van Köppen en Geiger, waarin vijf hoofdklimaattypen worden onderscheiden. Klik hier voor meer over het KöppenGeiger-systeem. Köppen-Geigersysteem in het kort.
|
Hoog boven de Tasman Gletsjer in de Nieuw-Zeelandse Alpen. Het hooggebergteklimaat komt voor in hooggebergten, zoals de (Nieuw-Zeelandse) Alpen en de Himalaya. Het is er het hele jaar koud, de temperatuur is er altijd onder de 0°C.
Dit klimaattype kent veel neerslag, voornamelijk in de vorm van sneeuw. Tevens zijn de temperatuurverschillen vaak zeer groot (afhankelijk van de tijd en het weer), waarbij zich ook inversie kan voordoen. Dit onderscheidt het EH-klimaat van het ET- en ES-klimaat, en maakt het ook zeer verraderlijk, zelfs in de zomer. Een bergwandeling in een vriendelijk zonnetje kan ontaarden in een nachtmerrie als het weer plotseling omslaat en de temperatuur tot beneden het vriespunt daalt. |
Extra
Deze korte animatie geeft je een aardig inzicht over:
- draaiing van de aarde om de eigen aardas - draaiing van de aarde om de zon - de seizoenen klik op de aarde om de animatie te starten.
In Advanced GeoGraphixs vind je een uitvoerige uitleg in het Engels.
In de Mediatheek
Met ingang van het schooljaar 2018-2019 wordt Wild Weather / Wildes Wetter aan Advanced Geographixs toegevoegd. Je kunt daarbij kiezen uit de Duits- of Engelstalige versie.
|
Media
Intro klimaatzones
Zeestromen en wind
Oceaanstromingen
De algemene luchtcirculatie
|