Vervoer en Mobiliteit
In deze paragraaf kijken we naar de ontwikkeling van steden in Nederland en dan speciaal naar de rol, die het vervoer door de eeuwen heen heeft gehad.
In een waterland als Nederland is het vervoer over water altijd belangrijk geweest en heeft er toe geleid, dat op knooppunten van waartegen, of bij gunstige (over)laadplaatsen nederzettingen ontstonden, die in mindere en meerdere maten uitgroeiden tot de steden, zoals wij die nu kennen. Met de grote ontwikkelingen in het weg- en luchtvervoer is de rol van het transport over het water allerminst uitgespeeld. Ook steden als Harlingen en Franeker (boven) zijn groot geworden door de ligging aan goed bevaarbaar water.
Het uitgebreide systeem van waterwegen en grachten heeft inmiddels plaats gemaakt voor (spoor)wegen, fietspaden en dergelijke. Zeker met de intrede van de auto heeft menige stad een metamorfose ondergaan. De ontwikkeling van Amsterdam-Zuid tot een belangrijke vestigingsplaats voor hoogwaardige zakelijke dienstverlening, research internationale handel is voor een groot deel te danken aan een uitgebreide infrastructuur. Daarbij is de nabijheid van de luchthaven Schiphol een belangrijke factor. Op de foto: Station Amsterdam-Zuid aan de A-10 Ring van Amsterdam.
Vervoer in de knoop
In april verscheen er in een aantal Nederlandse dagbladen een opiniestuk van Wim Derksen, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam getiteld "Stop met het paaien van de filerijder !". Lees het artikel en bepaal jouw standpunt. Schrijf vervolgens een reactie waarin je jouw standpunt/mening met tenminste 2 argumenten onderbouwt. |
Overzicht van de onderwerpen in dit hoofdstuk
§1 Vergrijzend Nederland
§2 Effecten van de Vergrijzing
§3 Vervoer en Mobiliteit
§4 Vervoer in de knoop
§5 Water in Nederland
§6 Wonen in Nederland
Nationale luchthaven en Mainport Amsterdam-Schiphol.
Foto: Landsat/Google Earth 2015. Naast de grote internationale luchthaven Schiphol kent Nederland een aantal kleinere luchthavens. Hun ontstaan, in de jaren vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, was te danken aan de wens tot ontwikkeling van een binnenlands netwerk. De afstanden bleken, zeker met de opkomst van het autoverkeer, te klein. Van binnenlands luchtverkeer is dan ook nauwelijks meer sprake. De Nederlandse regionale luchthavens vervullen nu voornamelijk een rol in de toeristische markt. De luchthaven Groningen-Eelde Airport drijft hoofdzakelijk op de vakantievluchten naar wintersport- en Middellandse Zee bestemmingen. Een aantal luchthavens heeft alleen een militaire functie, de luchthaven van Eindhoven heeft naast een terminal voor de civiele luchtvaart ook een militaire functie. De vliegbasis Leeuwarden, de enige grote luchthaven in de provincie Friesland, is beperkt opengesteld voor de burgerluchtvaart. Het betreft veelal vluchten gerelateerd aan het Leeuwarder Medisch Centrum. De aanleg van de "Haak om Leeuwarden" werd in december 2014 voltooid. Een groot deel van de verkeersstroom wordt nu rond de stad geleid. Foto: Knooppunt Werpsterhoek in aanleg.
Bron: wegenforum.nl Bron: Leeuwarder Courant.
|