Water in Nederland
Van platteland naar het stadseland…. Wonen we in 2050 allemaal in een stad of blijft er ook nog wel platteland over ? Dit onderwerp gaat over de geschiedenis van de bewoning van de Lage Landen, maar ook over hoe we nu én in de toekomst in Nederland wonen.
In het verleden hebben we er in Nederland nogal wat land bij gemaakt. Denk maar eens aan de oude polders en droogmakerijen in Holland. Wereldberoemd zijn onze Ijsselmeerpolders. De meest recente gebiedsuitbreiding van Nederland vinden we in de Tweede Maasvlakte. Meer nieuw land...
Met de aanleg van de Afsluitdijk in het begin van de jaren '30 van de vorige eeuw kwam er een eind aan de naam Zuiderzee. Vanaf 28 mei 1932, toen het laatste gat in de dijk werd gedicht, was het IJsselmeer een feit. De Afsluitdijk is bijna klaar. Volgens het originele fotobijschrift zou dat nog 2 en een half uur duren. Bron: Zuiderzeemuseum, Enkhuizen.
De Zuiderzee was in feite een grote binnenzee in Nederland, met aan de westelijke oevers de provincies Noord-Holland en Utrecht en aan de oostelijke oevers Gelderland, Overijssel en Friesland. De noordelijke begrenzing werd gevormd door de rij met Friese eilanden.
De Zuiderzee, die in de Late Middeleeuwen haar uiteindelijke omvang had gekregen, besloeg een oppervlakte van circa 5.900 km². De zee was ontstaan als gevolg van een groot aantal overstromingen, waarbij steeds meer land ten prooi viel aan het wassende water. Het Aelmere, in het begin slechts een groot binnenmeer, werd daardoor zo groot, dat er uiteindelijk een rechtstreekse verbinding met de Waddenzee en Noordzee ontstond en het Aelmere van een binnenmeer veranderde in een binnenzee. Meer ruimte nodig dan er is.....
De tijd van de grote inpolderingen is geweest. Op de kaart hiernaast zie je, dat in de plannen van de voormalige Zuiderzee ook nog de 'Markerwaard' is ingetekend. Er is ooit ook serieus met de aanleg van de ringdijk begonnen: de dijk van Enkhuizen naar Lelystad ligt er en is nu in gebruik als autoweg. De Markerwaard zal er voorlopig wel niet komen. De Tweede Maasvlakte, voor de Zuid-Hollandse Kust, is er wel gekomen en hoofdzakelijk in gebruik bij de industrie en de haven van Rotterdam. |
Overzicht van de onderwerpen in dit hoofdstuk
§1 Vergrijzend Nederland
§2 Effecten van de Vergrijzing
§3 Vervoer en Mobiliteit
§4 Vervoer in de knoop
§5 Water in Nederland
§6 Wonen in Nederland
Bronnen en media
Deltawerken - Deltawerken online
van Zuiderzee naar Noordoostpolder - Gemeente NOP
Zuiderzee - Dutch Footage (Beeld en Geluid)
Inpolderen met windkracht - Canon van Flevoland
De zee wordt land - Canon NOP
Nederland in 7 Overstromingen - Zuiderzeemuseum
Hoogwater op het schoolplein - KNAG
Een plan uit lang vervlogen tijden: de inpoldering/drooglegging van de Zuiderzee. Bron: Zuiderzee Museum, Enkhuizen.
|
De luchthaven Schiphol blijft ook in de komende decennia nog de enige luchtvaart-mainport in Nederland. De groei van het internationale luchtverkeer zorgt echter voor de nodige problemen op en rond Schiphol. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waren er plannen voor aanleg van een nieuwe luchthaven op een kunstmatig eiland voor de Noord-Hollandse kust. Nu wordt er gesproken over het uitbreiden van de capaciteit van o.a. de luchthaven bij Lelystad.
|
De luchthaven Schiphol in de Haarlemmermeer. De ringvaart van de droogmakerij is duidelijk te zien. Foto: Landsat, gemaakt op 1 oktober 2013.
|