Bronnen van Energie
Energie in Nederland
energie van de zon
|
In Bronnen van Energie staat naast Nederland ook Frankrijk centraal. Twee westerse landen met een relatief hoog energiegebruik. Zoals de meeste (westerse) landen is ons energiegebruik vooral gebaseerd op energie uit fossiele brandstoffen, olie en gas. Nog maar een klein deel van de benodigde energie komt uit alternatieve bronnen. Het aandeel zonne-energie en door wind opgewekte elektriciteit is nog zeer gering.
Een land als Frankrijk maakt voor een aanzienlijk deel gebruik van kernenergie. Ook in Nederland staan enkele kernenergie centrales, maar de verwachting is, dat deze binnen afzienbare tijd worden gesloten. Meer landen willen, o.a. vanwege het ongeluk met de kerncentrale in Japan, het aandeel kernenergie in hun energieproductie verlagen of zelfs kernenergie afschaffen. In deze module komt het onderwerp in een aantal case-studies aan de orde: Energie in Nederland
Energie in Frankrijk
Energie in Brazilië
Energie uit wind
De Nederlandse regering wil het aandeel windenergie de komende jaren flink uitbreiden. Om de doelstellingen te kunnen realiseren, is er een flinke uitbreiding van het aantal windturbines nodig. Daarnaast zullen ook de turbines zelf groter moeten worden. De regering heeft de provincie Fryslân 'opgedragen' op termijn 530,5 MegaWatt aan energie te leveren. Rondom in de provincie wordt soms in alle hevigheid gediscussieerd over welke gevolgen de vergroting van het aandeel windenergie voor onze provincie hebben. Bijna niemand wil zulke grote dingen in z'n achtertuin. In Fryslân gaan natuurbeschermers en watersporters hand in hand ten strijde tegen de grote turbines. Lees meer.... Windturbines in Nederland. Klik op de kaart om verder in te zoomen. Bron: Imergis, Windpark Fryslân.
Energie uit de grond
De laatste jaren wordt er in delen van Nederland geëxperimenteerd met aardwarmte. Inmiddels wordt een aantal bedrijven en woningen verwarmd door warmte uit de grond. In Nederland gebeurt deze manier van verwarmen nog op heel kleine schaal, maar een land als Ijsland voorziet een groot deel van de verwarming van woningen en gebouwen op deze wijze. Ook in Nieuw-Zeeland is het aandeel van geothermische energie redelijk groot. Lees meer over geothermische energie.... De Strokkur Geiser op Ijsland. Een groot deel van de Ijslandse energievoorziening komt uit geothermie.
Duurzame energie
Energie verkregen uit wind- of waterkracht, zon of aardwarmte noemen we duurzame energie. Deze energiebronnen zijn, in tegenstelling tot fossiele energiebronnen, onuitputtelijk. Je zou verwachten, dat een land als Nederland voorop zou lopen als het gaat om de toepassing van duurzame energiebronnen. Dat lijkt allerminst het geval. Het artikel hieronder is beslist niet het enige, dat in de afgelopen tijd is gepubliceerd.
(artikel)
Nederland in de achterhoede Nederland behoort tot de Europese achterhoede wat betreft duurzame energie. Samen met drie andere landen was Nederland in 2012 binnen de Europese Unie het verst verwijderd van het streefpercentage duurzame energie per 2020. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Eurostat. Van het totale energieverbruik in Nederland kwam in 2012 4,5 procent uit duurzame bronnen, zoals de zon, de wind of biomassa. Nederland heeft, ook in het energieakkoord, beloofd om dat in 2020 te hebben opgetrokken tot 14 procent. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Malta zijn nog verwijderd van hun doel. Drie landen hebben hun doelstelling voor 2020 al bereikt. Estland was in 2011 de eerste. In 2012 zijn daar Zweden en Bulgarije bijgekomen. bron: NU.nl, gepubliceerd op maandag 10 maart 2014. |
Deze luchtfoto uit 2010 toont de kerncentrale van Fukushima - Dai-ichi complex bij Okumamachi. De centrale raakte op 11 maart 2011 zwaar beschadigd als gevolg van een aardbeving, gevolgd door een tsunami. Bron: Cryptome.org (geen copyright informatie)
Op rij geplaatste windturbines bij Hallum in het noorden van Fryslân.
Duurzame energiemix van Fryslân. In dit overzicht schetst de provincie haar plannen voor duurzame energie in de komende jaren.Bron: Provinsje Fryslân.
Bronnen en Media
Energie GB64 en 65 - Grote Bosatlas (54e druk)
Energiekaart Nederland - TW Technisch Weekblad
Energie in Nederland - arcGIS Online
Industrie en Energie - CBS
Kernenergie in Nederland - Informatie van de Rijksoverheid
Kernenergie in Nederland - Kernenergieinnederland.nl
Duurzame Energie in Nederland - Rijksoverheid
Duurzame Energie - Provinsje Fryslân
Monitor Energietransitie Fryslân
Boorlocaties in Noord Nederland en het Nederlandse continentale plat. Kijk hier voor meer.
Nederland heeft een lange traditie op het gebied van windmolens. Toch halen we relatief nog maar weinig energie uit de wind.
|
DUURZAME ENERGIE OP DE KAART
In onderstaande kaart is te zien hoeveel opwekkingscapaciteit er per provincie is voor stroom uit zonnecellen en windmolens. Daarnaast staan de belangrijkste productiefaciliteiten voor biobrandstoffen op de kaart. Ter vergelijking zijn ook de zeven grootste elektriciteitscentrales van Nederland toegevoegd. Het gaat hierbij om centrales met een opwekvermogen van minstens 1 gigaWatt.
In onderstaande kaart is te zien hoeveel opwekkingscapaciteit er per provincie is voor stroom uit zonnecellen en windmolens. Daarnaast staan de belangrijkste productiefaciliteiten voor biobrandstoffen op de kaart. Ter vergelijking zijn ook de zeven grootste elektriciteitscentrales van Nederland toegevoegd. Het gaat hierbij om centrales met een opwekvermogen van minstens 1 gigaWatt.
bron: Managment Team (MT.nl)
Monitor Energietransitie Fryslân
Klik hier voor de Monitor Energietraditie in Fryslân.
Hernieuwbare Energiebronnen in Nederland
Op de website Energieopwek.nl krijg je een overzicht van alle energie, die in Nederland op een duurzame manier wordt opgewekt.
Titelfoto: Hoogspanningsleidingen. Bron: Gemeente Maastricht (www.gemeentemaastricht.nl)