Google Earth Flight Simulator
Een mooie manier om de topografie van een gebied beter te leren kennen is een vlucht in de Google Earth Flight Simulator. Heb je GE al op jouw bureaublad, dan hoef je eigenlijk niets extra's meer te doen. Gewoon de vluchtsimulator( in het tabblad Extra) starten en vliegen maar....
Het is uiteraard handig eerst de handleiding even door te nemen, zodat je jouw vliegtuig zo goed mogelijk weet te besturen. Als je nog nier eerder in een vluchtsimulator hebt gevlogen, dan raden we jou aan eerst te kiezen voor de SR-22. Zo kun je in alle rust van het ene way-point naar het andere vliegen. In een F-16 heb je niet de tijd om na te denken én om je heen te kijken. Opdrachten
Voor deze eerste vliegopdracht moet je naar de Schotse westkust, naar de luchthaven van Glasgow, om precies te zijn. Daar begint én eindigt jouw vlucht. Als voorbeeld kiezen we hier voor een routine lijnvlucht van de Schotse luchtvaartmaatschappij Loganair. De maatschappij onderhoudt met onder andere de Twin Otters de luchtverbinding tussen de Schotse eilanden en het vasteland.
De vliegvelden, die op deze vlucht moeten worden aangedaan zijn: Campbeltown, Port Ellen, Tiree, Barra, Benbecula en Stornoway. Na dit laatste vliegveld keer je terug naar Glasgow. 1. Voordat een vliegtuig de lucht in gaat, maakt de bemanning eerst een vluchtplan, waarin de te vliegen route en vlieghoogte zo nauwkeurig mogelijk wordt weergegeven. Voordat je zelf het luchtruim kiest vul je dit vluchtplan (Flightplan) in. Als eerste vul je de bovenstaande vliegvelden (bij Waypoints) in.
Klik hier om de pdf van het vluchtplan te downloaden en te printen. Je kunt hier zien hoe je een vluchtplan invult.
2. Vul vervolgens de rechtstreekse koers naar het volgende vliegveld in: 'HEADING'
3. Bereken nu de afstand naar het volgende vliegveld. Herhaal de stappen 2 en 3 totdat je alle vliegvelden en de terugreis van Stornoway naar Glasgow hebt gehad: 'DIST' ('DISTANCE').
4. Bereken nu de benodigde vliegtijd tussen elk van de vliegvelden. Gebruik daarvoor de kruissnelheid van de Twin Otter: 150 knopen/278 km/h.. Vul deze gegeven in bij 'TIME'.
5. Als je bovenstaande gegevens hebt kun je de verwachte aankomsttijd ('ETA' = 'Estimated Time of Arrival') op elk van de vliegvelden berekenen. Als deze tijd ook daadwerkelijk gehaald wordt, dan vult de vlieger deze tijd onder het kopje 'ATA' in ('ATA' = 'Actual Time of Arrival').
6. Als laatste teken je de te vliegen route op de kaart in. Dit doe je het handigst met National Geographic MapMaker Interactive.
7. Nu wordt het de hoogste tijd, de geplande vlucht uit te voeren. Hiervoor ga je naar Google Earth Flight Simulator en selecteer Glasgow International Airport (ICAO-code: EGPF) als beginpunt van jouw vlucht.
|
Bronnen en media
In de GE Flight Simulator heb je de keus uit een F-16 of een SR-22 propellervliegtuig.
Een Twin Otter van Loganair (in de kleuren van British Airways) op het vliegveld van Tiree.
Tiree is één van de eilanden van de Binnen Hebriden (Inner Hebrides).
Tussenlanding op het vliegveld van Campbeltown. Deze Twin Otter is in de kleuren van de Schotse vlag.
West Schotland, met het eerste deel van de vlucht ingetekend.
|
Als je de beginselen van het vliegen met de Google Earth Flight Simulator onder de knie hebt, kun je overal ter wereld de lucht in. Wat dacht je van een 'Elfsteden-Tocht' door de lucht ? Of een rondje langs de Zeeuwse Eilanden ? Langs de hoogste bergpieken van de Zwitserse Alpen ?
Een iets andere manier om topografie te leren.......
Een iets andere manier om topografie te leren.......
Titelfoto: Een Pilatus Turbo Porter van Mount Cook Skiplanes maakt zich klaar voor de start. De vlucht naar de piek van de Aoraki (Mount Cook) neemt een kleine 10 minuten.