Geografische vaardigheden |
kartografische vaardigheden - cartographic skills
Je bent er inmiddels al lang achter, dat het vak aardrijkskunde meer is, dan alleen 'topo'. Toch is het werken met een atlas en (topografische) kaarten een bijna dagelijkse bezigheid.
Naast het werken met een 'ouderwetse' papieren topografische kaart, leer je ook werken met digitale kaartsystemen. Naast het werken met een kompas, kun je ook je weg vinden met gps-navigatiemiddelen. Tot slot kun je werken met geografische informatiesystemen, zoals bijvoorbeeld ArcGIS, EduGIS en het HISGIS, het historisch-geografisch informatiesysteem of dat van Fryslân op de Kaart. Bij GeoGraphixs maken we, naast de Nederlandse topografische kaarten, veelvuldig gebruik van de kaarten van de Britse Ordnance Survey en die van de Nieuw-Zeelandse LINZ (Land Information New Zealand). Daarnaast werken we met de topografische kaarten van de Duitse topografische dienst AdV. Dat doen we zowel met de papieren- als wel de digitale kaarten.
|
Je maakt jouw eigen kaarten of je voorziet satellietbeelden van annotaties voor gebruik in presentaties. Je kunt gegevens en informatie in verschillende kaartlagen aanbrengen.
Het terpengebied nabij Schettens.
|
Basic Cartographic Skills
Werken met de atlas
Hierbij ligt de nadruk op het gebruik van de digitale versie van deze atlas, maar uiteraard heeft de papieren versie voor jou geen geheimen.
Kaart en schaal
We leren werken met een (topografische) kaart, we kunnen een kaart lezen en kunnen aan de hand van een kaart onze positie bepalen.
Coördinatensystemen
Wat is een coördinatensysteem en hoe werk je er mee ? We maken kennis met de belangrijkste systemen.
Kaarten maken
Je eigen kaartwerk in een case-studie of keuze-opdracht, in de vorm van een Précis schets of kaart, of een kaart op basis van digitale kaarten als NG MapMaker Interactive of OpenStreetMap.
National Geographic MapMaker Interactive
of Open Street Map |
Advanced Cartographic Skills
Kaart en luchtfoto
Een luchtfoto is doorgaans de eerste bron voor een kaartmaker. In Kaart en Luchtfoto maak je kennis met tal van aspecten op het gebied van de luchtfotografie en luchtkartering. Maak een keuze uit alle beschikbare opdrachten.
Kaartprojecties
Het valt niet mee om onze aarde, immers een bol, op een plat vlak af te beelden. We leren hoe kaartmakers te werk gaan en tegen welke problemen ze op lopen. We maken kennis met de belangrijkste kaartprojecties én met cartogrammen. Klik hier voor kaartprojecties.
'The true size of...' website biedt je de mogelijkheid om de grootte van landen te vergelijken.
Geo Visualisatie
Maak kennis met een aantal online websites voor het maken van kaarten en datapresentaties.
Geo Referencing
Oude historische kaarten en luchtfoto's worden gedigitaliseerd en voorzien van een geografisch raster, waardoor we ze kunnen koppelen aan hedendaagse kaartdata. Je leert werken met Geo Referencing software.
Een serie luchtfoto's van Scheveningen en Den Haag is met behulp van Georeferencing gekoppeld aan een satellietfoto van hetzelfde gebied.
|
Met MapWarper kun je (historische) kaarten of luchtfoto's van een gebied over een moderne digitale kaart leggen. Zo kun je de veranderingen in het landschap in een paar muisklikken zichtbaar maken.