NZ1 Across North America
In deze keuze-opdracht maken we in vogelvlucht kennis met de diverse klimaatzones en landschappen in het Noord-westelijke deel van het Amerikaanse continent, van de Canadees-Amerikaanse grensi tot aan de Pacifische Oceaan ter hoogte van Los Angeles, de stad, waar de Air New Zealand Boeing 777 op vlucht NZ1 een tussenlanding maakt.
De uitzichten op de uitgestrekte landschappen, die onder het vliegtuig doorschuiven, zijn adembenemend. Vooral na het passeren van de Canadees-Amerikaanse grens, valt op hoe weinig begroeiing er is. Alleen langs de overs van rivieren is het groen. Hier en daar bij nederzettingen zijn grote groene cirkels waar te nemen. We maken deze vlucht over Noord-Amerika aan boord van de Air New Zealand Boeing 777 ZK-OKN. De foto's die bij deze opdracht horen, zijn gemaakt op 5 juli 2014, op lijnvlucht NZ1 van Londen naar Los Angeles*.
|
Enkele uren voor de landing op LAX, vliegt de B777 het Amerikaanse luchtruim binnen. De lucht is nagenoeg onbewolkt. In de verte ontwikkelt zich een onweersbui. De 'aambeeld-wolk' krijgt reeds zijn kenmerkende vorm.
|
Opdrachten
1. Markeer in een Google Earth-kaart of satellietfoto de vliegroute van NZ1 Londen-Los Angeles. (Gebruik de meest recente vluchtgegevens, bijvoorbeeld van de vlucht, die NZ1 gisteren maakte). Ga daarvoor naar FlightRadar24.com.
2. Maak in NG MapMaker Interactive een overzichtsfoto, waarop het westelijk deel van de Verenigde Staten is afgebeeld en met name het deel tussen de Canadees-Amerikaanse grens en Los Angeles. Maak van deze foto ook een kaart. Gebruik hiervoor de kaartlaag 'NatGeo' in MapMaker.
3. Bereken de vliegafstand vanaf de Canadees-Amerikaanse grens in zowel kilometers als vliegtijd. Gebruik daarvoor de door Boeing opgegeven kruissnelheid.
Voor de volgende opdrachten heb je Google Earth nodig.
Nu je de vliegroute van NZ1 bij benadering hebt bepaald, kun je op zoek naar de gefotografeerde landschappen op de foto's 1 t/m 7. 4. De eerste foto (foto 1) is na het passeren van de Canadees-Amerikaanse grens gemaakt, en wel in de staat Wyoming.
a. Het kleine stuwmeer heeft een opvallende vorm. Hoe heet dit stuwmeer ? b. Bij welke plaats/nederzetting ligt dit stuwmeer ? c. Wat is de naam van de rivier, die van links naar rechts door het midden van de foto loopt ? |
Benodigde materialen: National Geographic Interactive MapMaker Google Earth lineaal/geodriehoek potlood De foto hierboven is een compositiefoto, gemaakt door NASA's Blue Marble. Dit project maakt gebruik van ultra moderne observatiesatellieten. Lees meer over het 'Blue Marble' project. Foto: NASA.
|
Foto 1:
Foto 1: Meanderende rivieren in de staat Wyoming.
d. Wat is de stroomrichting van het water in de rivier, die onderaan de foto stroomt ?
e. Wat is de naam van de verkeersverbinding, die van rechtsboven naar onderen door het beeld loopt ?
Foto 2:
Foto 2: Boven Utah. Onderaan op de foto is nog een deel van het lavaveld van het Black Rock Desert volcanic field zichtbaar. Het veld staat bekend als "The Cinders".
Foto 3:
Foto 3: Bedding van de Virgin River nabij Littlefield, Arizona (pos N36° 53' 38.19"/W113° 55' 08.61"). De hoogste top van de bergrug, Mount Bangs (2442 m) bevindt zich aan de bovenrand van de foto, rechts. Rechtsonder op de foto, in de droge bedding van de Beaver Wash, ligt de nederzetting van Littlefield. De grote doorgaande weg (van rechts naar links) is de Interstate 15 (The Veteran's Memorial Highway) naar Salt Lake City in Utah en Las Vegas in Arizona.
Foto 4:
Foto 4: Het water in dit stuwmeer is niet alleen van levensbelang voor een wereldberoemde stad, maar ook voor miljoenen mensen elders in het zuidwesten van de Verenigde Staten.
Reservoir in Gevaar
Lake Mead, dat van smeltwater wordt voorzien vanuit de Rockies, heeft al jaren lang te kampen met een afnemende voorraad water. Als gevolg van droogte en een groeiende vraag naar water is het waterniveau al ruim 30 meter gezakt. De watervoorziening van Las Vegas (op de foto's links van Lake Mead) dreigt daardoor in de komende jaren in gevaar te komen. De stad is voor 90% afhankelijk van het water in Lake Mead.
Lake Mead, dat van smeltwater wordt voorzien vanuit de Rockies, heeft al jaren lang te kampen met een afnemende voorraad water. Als gevolg van droogte en een groeiende vraag naar water is het waterniveau al ruim 30 meter gezakt. De watervoorziening van Las Vegas (op de foto's links van Lake Mead) dreigt daardoor in de komende jaren in gevaar te komen. De stad is voor 90% afhankelijk van het water in Lake Mead.
Foto 5:
Foto 5: Op de positie N34° 58' 37.66"/W 115° 51' 27.21" tipt een uitloper van de Bristol Mountains de (droge) Kelso Wash en de enkelbaans spoorweg (Union Pacific Railroad. Dit gebied staat bekend onder de naam "Devil's Playground. In het midden va de foto zijn de Kelso Dunes zichtbaar.
Foto 6:
Foto 6: In tegenstelling tot de andere heuvels en bergen op luchtfoto's bij deze opdracht, zijn de hellingen rond San Bernadino en hier het nabijgelegen Big Bear Airport, nog redelijk begroeid met bomen en struiken.
Foto 7:
Foto 7: Op de foto is de splitsing van de Rio Hondo en de LA River afgebeeld. Grote delen van de beide rivieren zijn gekanaliseerd en voorzien van een brede betonnen bedding. Op deze zomeravond is te zien, dat er nauwelijks water door de bedding stroomt.
Meer van NZ1:
NZ1 vliegt met de zon mee
NZ1 boven het ijs
|
Bronnen en Media
|
* Als dit je eerste keuze-opdracht NZ1 is, dan moet je eerst informatie over de vliegroute van vlucht NZ1 verzamelen. Ga hiervoor naar de FlightRadar24 NZ1-opdracht.
Heb je nog niet eerder met MapMaker Interactive gewerkt, kijk dan eerst hier, voor een korte handleiding.
Heb je nog niet eerder met MapMaker Interactive gewerkt, kijk dan eerst hier, voor een korte handleiding.
Deze keuze-opdracht leent zich goed jouw kennis van o.a. het Köppen-Geiger klimaatclassificatiesysteem te vergroten. De opdracht sluit bovendien aan bij de lesstof van leerjaar 3 H/V.