Observeum Burgum
Observeum is de naam voor de Volkssterrenwacht in Burgum. Ieder jaar gaan we een aantal keren op bezoek, want de blik op de ruimte om ons heen door zo'n machtige telescoop blijft een bijzondere belevenis!
Op de activiteitenkalender van jouw school en natuurlijk op deze website kun je zien wanneer de eerst volgende excursie aan het observeum plaats vindt. Doorgaans kunnen ouders en andere belangstellenden gerust bij ons aansluiten. Graag wel van te voren even opgeven, want we willen de grootte van de groep op maximaal 15 personen houden. In het Observeum is het mogelijk met de telescopen naar de maan en de planeten in ons eigen zonnestelsel kijken, maar uiteraard kunnen we ook verder kijken. Het kan op de avond van ons bezoek echter bewolkt zijn. In dat geval hebben we een vervangend programma in het Observeum.
Op de website Time&Date kun je op elk moment van de zien, wat je in de avond en de nacht aan de (sterren)hemel kunt verwachten. Dat kan ook op de website Waarnemen.
Bezoek Observeum Burgum
In 2020 hebben weer een aantal data (op vrijdagen) beschikbaar voor een bezoek aan de het Observeum (voorheen Volkssterrenwacht) in Burgum. Bij helder weer kunnen we in het planetarium planeten, onze maan en sterren kijken, maar er is altijd een alternatief programma voor het geval wolken roet in het eten gooien. We beginnen doorgaans om 19.00 uur en het programma duurt meestal tot 22.00 uur. Uiteraard zijn hier ook de ouders/verzorgers, pakes en beppes van harte welkom. De eerste datum is: vrijdag 6 maart 2020. Voor GeoGraphixs-leerlingen is de deelname gratis. Belangstellende ouders, pakes en beppes, mits in het bezit van een Museumjaarkaart hebben ook gratis toegang. Anders vraagt het Observeum een entree van 5 euro. Vraag jouw docent voor meer informatie en neem alvast een kijkje op de website van het Observeum. Buiten ons eigen zonnestelsel moet er nog miljoenen andere vergelijkbare stelsels zijn. Zou daar een planeet zoals onze aarde tussen zitten ? Deze foto werd gemaakt in het SpaceExpo in Noordwijk.
Keuze-opdracht Observeum
Naar aanleiding van ons bezoek aan het Observeum is het mogelijk, je in deze opdracht te verdiepen in dit onderwerp. Dat kan een reportage over het bezoek zelf, maar ook over de dingen, die je er gezien hebt. Deze keuze-opdracht bestaat uit 2 delen. Het eerste deel kun je gewoon op school (of thuis) uitvoeren, het tweede deel voer je tijdens de excursie in het Observeum in Burgum uit.
Naast de Nederlandstalige opdrachten, kun je er ook voor kiezen de opdrachten in het Fries, Duits en/of Engels* uit te werken. * overleg voorafgaand aan het uitwerken van de opdrachten met jouw talendocent. |
Eise Eisinga
In 1781 legde Eise Eisinga de laatste hand aan zijn planetarium. In ruim 7 jaar had hij naast zijn werk als wolkammer kans gezien ons zonnestelsel in zijn huis in Franeker op schaal na te bouwen.
Directe aanleiding was de grote onrust, die er in het voorjaar van 1774 was ontstaan naar aanleiding van een bijzondere samenstand van planeten. In de vroege ochtend van 8 mei stonden Mercurius, Venus, Mars en Jupiter (en ook onze eigen maan) dicht bij elkaar aan de hemel. Deze samenstand zou er voor zorgen, dat de aarde uit haar baan werd geslingerd en vervolgens op de zon zou verbranden. Meer excursies....
Excursie ESTEC/ESA Noordwijk
Voor belangstellenden (leerlingen en ouders/verzorgers) zijn we van plan ook dit jaar weer een excursie te organiseren naar SpaceExpo in Noordwijk. Datum en programma zijn nog niet bekend. Zeiss Großplanetarium Berlijn
Tijdens de Berlijn-excursie (leerjaar 3) is het mogelijk, als keuze-activiteit, een bezoek te brengen aan het Zeiss GroßPlanetarium in Berlijn-Prenzlau.
Koninklijk Eise Eisinga Planetarium
Een bezoek aan het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium mag natuurlijk niet ontbreken. Dit bezoek vindt meestal in de maand mei of juni plaats.
The Royal Eise Eisinga Planetarium is the world’s oldest working planetarium. Credit: The Royal Eise Eisinga Planetarium. BBC Travel 21 March 2018.
Klik hier voor meer over de excursie naar het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.
|