Tsunami
De Anak Krakatau Tsunami
Terwijl Indonesië de Sulawesi tsunami nog niet eens te boven is, is het land op 22 december 2018 opnieuw opgeschrikt door een tsunami. Ditmaal werden de kusten van Sumatra en Java rond de straat van Soenda getroffen. Gebouwen werden door de golven weggevaagd en meer dan 200 mensen verloren hun leven.
22 december 2018 - De Anak Krakatau kwam op vrijdag 21 december kort tot uitbarsting. Ondanks de lichte aardbevingen bij deze vrij kleine eruptie is er zeer waarshijnlijk sprake geweest van een onderzeese aardverschuiving, met een tsunami als gevolg. De autoriteiten in Indonesië hadden, vanwege de geringe kracht van de bevingen, geen rekening gehouden met mogelijke tsunami's.
Bekijk hier de eerste berichtgeving over de gevolgen van de tsunami: 'Indonesia tsunami kills hundreds after Krakatau Eruption' (BBC) en 'Indonesië volkomen verrast door tsunami' (NOS). |
De Anak Krakatau ligt in de Straat van Soenda op de plaats van de Krakatau, die voor het laatst in 1883 tot uitbarsting kwam. Kaart: Local Focus. Bron: NOS.nl
|
Sulawesi Tsunami
Op vrijdag 28 september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi opgeschrikt door een krachtige aardbeving. In de stad Palu storten veel gebouwen in. De bewoners waren nog niet eens van de schrik bekomen, toen het noodlot opnieuw toesloeg: de stad werd getroffen door een verwoestende tsunami.
|
Sulawesi (eerder: Celebes) met de stad Palu en in het noordoosten, één van de vele vulkanen, die het eiland telt, de Soputan. Deze kwam enkele dagen na de aardbeving tot eruptie. National Geographic MapMaker Interactive 2018. Foto links: Verwoestingen in Palu.
Bron: Jewel Samad/AFP/Getty Images |
Deze satellietfoto van de stad Palu werd op 1 oktober gemaakt. Grote hoeveelheden modder en puin worden door de rivier terug in zee gevoerd. Bron: The Guardian. Foto: HANDOUT/Reuters.
Op de nieuwssite van The Guardian is een aantal vergelijkingsfoto's geplaatst. Zo krijg je een goed beeld van de verwoestingen, die door de aardbeving en de daarop volgende tsunami zijn ontstaan.
|
Tsunami in het kort
Tsunami is het Japanse woord voor vloedgolf. Deze vloedgolf, of vaak een serie van vloedgolven, wordt veroorzaakt door een beving in de bodem onder een wateroppervlak. Deze zeebevingen ontstaan bij krachtige aardbevingen, bij krachten van 7 en hoger op de Schaal van Richter. Afhankelijk van de plaats van de aardbeving kan een tsunami een enorme snelheid bereiken. Snelheden van 750 km per uur en meer zijn geen uitzonderingen. Naarmate de vloedgolf in ondieper water aankomt, wordt de voorwaartse snelheid wel minder, maar wordt de golf steeds hoger.
Meer over Tsunami's. Meer over de verwoestende kracht van water vind je hier. |