Ring of Fire |
Vuur en aardschokken
In de Engelstalige wereld spreekt men van "The Pacific Ring of Fire" of meestal de kortere vorm "Ring of Fire". De grote Oceaan (The Pacific) wordt nagenoeg geheel omsloten door een ring van actief vulkanisme. Deze zone strekt zich vanaf de zuidpunt van Zuid-Amerika langs de Noord-Amerikaanse westkust naar het Aziatische continent om vervolgens via het Indonesische- en Oceanische Eilanden Rijk in Nieuw-Zeeland uit te komen. Dit land kent een aantal actieve vulkanen, waarvan de Ruapehu, de Tongariro en de Whakaari de meest bekende zijn. In november 2012 was een kleine krater bij de Tongariro een paar dagen actief. Sindsdien is het weer rustig, maar voor hoelang ?
De Onbetwiste Nummer 1
De grootste en krachtigste vulkaanuitbarsting uit de geschiedenis is de eruptie van de Taupo vulkaan op het Noorder Eiland van Nieuw-Zeeland. Deze uitbarsting, die men in Nieuw-Zeeland kent als de "Oruanui Eruption", vond 26.500 jaar geleden plaats. Naar schatting kwam er 1170 kubieke kilometer (km³) aan lava, as en puin naar buiten. Met recht een eruptie van de klasse VEI8. De laatste uitbarsting van deze "supervulkaan" was ongeveer in het jaar 230 na het begin van onze jaartelling. De krachtige, explosieve en gewelddadige eruptie had een vulkanische kracht index van VEI7. Deze vulkaanuitbarsting was een van de meest explosieve en gewelddadige vulkaanuitbarstingen ter wereld. Tijdens deze krachtige eruptie kwam ruim 110 kubieke kilometer hoeveelheden lava, as en puin uit deze mega vulkaan. Ter vergelijking: De grote uitbarsting van de Pinatubo (op de Filippijnen) in 1991 leverde 'slechts' 7 km³ materiaal op; de uitbarsting van de Mount St. Helens (VS) was goed voor 3 km³ ! |
Bron: MSNBC.
|
Het Meer van Taupo (Lake Taupo) ontstond 26.500 jaar geleden, toen de reusachtige magmakamer instortte en er zich een caldera vormde, die in de loop der tijd is volgelopen met water. Lake Taupo beslaat nu een oppervlakte van 616 km². Op de voorgrond de stad Taupo en boven in het midden van de foto de vulkanen van de Tongariro, met de hoogste, de besneeuwde Ruapehu, duidelijk zichtbaar. Bron: Geonet.org.nz.
Lichte vulkanische activiteit rond de Te Maari Crater (VRS6980).