De Waddenzee, Wad een landschap !
Wat de meeste inwoners van de noordelijke provincies en de waddeneilanden al lang weten, is nu ook in de rest van Nederland duidelijk geworden: het Waddengebied is het mooiste natuurgebied van Nederland. Niet voor niets staat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Landschap en Kunst
Eeuwenlang hebben kunstenaars zich, waar ook ter wereld, laten inspireren door de landschappen, waarin ze zich bevonden. Deze GeoGraphixs keuze opdrachten zijn bedoeld als jouw inspiratiebron, of je dat nu doet voor een CKV-opdracht of een sector- of profielwerkstuk. We laten je zien hoe je jouw aardrijkskundige kennis en vaardigheden kunt koppelen en integreren aan andere vakken.
Een reliëf in vilt, geïnspireerd op het landschap van de Lionserpolder, gemaakt door Cora Jongsma. Meer over haar werk vind je op haar website of op tekensvanhetland.nl. Foto: LC, 26 januari 2018.
Het Kweldercentrum van It Fryske Gea is een goede uitvalsbasis voor inspirerende landschapskunst.
Landschapspijn
Het woord landschapspijn bestaat nog maar een paar jaar, de inhoud en betekenis al veel langer. Wat is landschapspijn ? Wie voelt de pijn ? Wat voel je dan precies ?
Op welke manier beleven wij het landschap waarin we wonen, werken en recreëren ? Wat waarderen we aan en in het landschap en wat niet. In deze workshop gaan we op zoek naar de pijn. Waddenlandschap, een dynamisch landschap
GeoGraphixs biedt je een keur aan keuze-opdrachten over dit unieke natuurgebied. Ga mee op GeoGraphixs-excursie naar het Wad !
|
Het Friese Wad bij Zwarte Haan met in de verte de westpunt van Ameland.
Nationaal Landschap
Nederland kent 20 Nationale Landschappen. Het zijn typisch Nederlandse landschappen. Ze hebben elk een unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen en vertellen daarmee het verhaal van het Nederlandse landschap. De Nationale Landschappen kenmerken zich door de specifieke samenhang tussen de verschillende onderdelen van het landschap, zoals natuur (flora en fauna), reliëf (bijv. de kwelders, beekdalen en terpen), grondgebruik (bijv. landbouw, watermanagement) en bebouwing (bijv. dorpsgezichten en forten). Nationale Landschappen zijn geen musea, maar gebieden waar mensen gewoon wonen, werken, ondernemen en recreëren. Waarom die Nationale Landschappen? De twintig Nationale Landschappen zijn de visitekaartjes van het landelijk gebied. Het platteland staat onder druk, vooral door verstedelijking. Dit maakt het voor stedelingen steeds moeilijker om zijn ‘achtertuin’ te bereiken. Maar ook de uittocht van boeren is een bedreiging, omdat hiermee ook belangrijke beheerders van het landschap wegvallen. De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van de Nota Ruimte (voorjaar 2006) aangegeven het landschap te willen behouden en ‘ontwikkelen met kwaliteit’. Bronnen en Media
|