Advanced GeoGraphixs - vrije keuze
De onderstaande workshops en cursussen van Advanced Geographixs vormen het keuze deel van jouw studie. In jouw totaalrooster, maar ook op jouw persoonlijke studyplanner vind je een overzicht van de beschikbare weekblokken. De nummers in de tussen haakjes geplaatste code verwijst naar het leerjaar, waarin de workshop wordt aangeboden.
Met Map Warper kun je op een redelijk eenvoudige wijze, oude en historische kaarten over recente digitale (topografische) kaarten leggen, zodat je ontwikkelingen in een dorp, stad of gebied gemakkelijk kunt vergelijken. Dat geldt ook voor luchtfoto's. Na een korte introductie over de toepassingsmogelijkheden en de werkwijze gaan we aan de slag. Dat doen we met twee nieuw opdrachten over het Noarderleech. De opdrachten zijn ontwikkeld ter gelegenheid van de viering van de 75e verjaardag van de bevrijding van Nederland.
|
In het kort is Georefereren het omzetten van een historische (analoge) kaart of luchtfoto in een digitaal rasterbestand. Er is op internet diverse software beschikbaar, zoals MapWarper of GeoReferencer. In deze workshop leren we werken met Map Warper. De software van dit programma wordt gratis ter beschikking gesteld.
|
De Dijk - Behind the Dike (EW 1)
Wierum achter de zeedijk.
|
De strijd tegen het water is al net zou oud als de geschiedenis van de menselijke bewoning van Fryslân. In de voorgaande eeuwen is het land geworden, zoals we dat nu kennen. We wonen nu veilig achter de zware zeedijk. De terpen, die er nu nog zijn hebben hun oorspronkelijke functie reeds lange tijd verloren.
Vanaf het voorjaar 2014 is deze workshop beschikbaar. De voorbereiding vindt op school plaats, de uitwerking is in het Fries Museum in Leeuwarden. |
Topografische kaart van Aoraki/Mount Cook, Nieuw-Zeeland.
|
1. Werken met topografische kaarten uit o.a. het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Bondsrepubliek Duitsland (Ordnance Survey, Land Information NZ en BGeo).
2. Mountain Navigation (beperkte beschikbaarheid) 3. GPS-Skills 4. Astro Navigation (beperkte beschikbaarheid) |
Kaart maken en gereedschappen - Map Making and Tools (VO4, 5)
Open Street Map - Centraal Londen.
|
In deze workshop gaan we in op de geschiedenis van de kartografie en besluiten we met de moderne toepassingen. Dat doen we met de online en open-source toepassingen van National Geographic MapMaker Interactive. We nemen ook een kijkje bij Open Street Map
Meer over: National Geographic Interactive MapMaker |
Kaarten en toepassingen - Maps and Applications MO 3, 4 en 5)
Luchtvaart en globalisering.
|
In deze workshop staat de praktische toepassing van de digitale kaart centraal. Dit is de eerste workshop in een serie, waarin de luchtvaart centraal staat. We beginnen aan boord van een Air New Zealand Boeing 777 op de route van de Londense luchthaven Heathrow via Los Angeles naar haar eindbestemming Auckland. Het is zo'n beetje de allerlangste vlucht, die je op aarde kunt maken.
In deze workshop maak je nader kennis met het gebruik van luchtfoto's en de interpretatie van luchtfoto's en satellietbeelden. |
Geo Fotografie - Geo Photography (VP 3, 4, 5)
Waddenlandschap bij Ameland.
|
Als uitbreiding op de basiscursus fotografie, is deze workshop vooral gericht op de fotografie van aardrijkskundige onderwerpen. Doel is om een onderwerp vanuit aardrijkskundig oogpunt te benaderen en te fotograferen. Belangrijk aspect is de voorbereiding vooraf en de keuze van camerastandpunt en objectieven.
De andere vorm van verdieping/specialisatie is een eerste kennismaking met luchtfotografie, fotograferen vanuit de lucht (zie hieronder). |
Vliegen en fotograferen boven de Tongariro.
|
De andere vorm van verdieping/specialisatie is een eerste kennismaking met luchtfotografie, fotograferen vanuit de lucht. Aan de praktijkles gaat een inleiding vooraf, waarin de beginselen van het fotografen vanuit de lucht worden behandeld. Ook de meer technische aspecten komen aan bod.
Aan deze workshop zijn vrij hoge kosten verbonden. Afhankelijk van de school, is het mogelijk een tegemoetkoming te krijgen. Reken, dat een vlieguur op ongeveer 180 euro uitkomt. |
De 'Perlan' met op de achtergrond Reykjavík.
|
Inleiding in de technieken van de luchtfotografie en interpretatie van lucht- en satellietfoto's. Je kunt een keuze maken uit diverse opdrachten.
De instap-opdrachten doen we 'aan boord' van NZ1, de intercontinentale lijnvlucht van Air New Zealand van Londen naar Auckland. Onderweg is er alleen een tussenstop op LAX, Los Angeles International Airport. Je kunt een keuze maken uit NZ1 boven de gletsjers van Groenland en Met NZ1 over Noord-Amerika. Je kunt ze uiteraard ook beide doen ! |
Cessna 206 op de vliegstrip van Glentanner, Nieuw-Zeeland.
|
Voor veel mensen is vliegen een grote droom, helemaal wanneer je zelf een vliegtuig kunt besturen. In deze workshop komt die droom uit. Na de grondige theoretische voorbereiding op school en de pre-flight briefing op Lelystad Airport, gaan we met een instructeur van de Martinair vliegschool de lucht in. Meteen na de start neem jij de besturing over.....
Aan deze workshop zijn vrij hoge kosten verbonden. Afhankelijk van de school, is het mogelijk een tegemoetkoming te krijgen. Reken, dat een vlieguur op ongeveer 180 euro uitkomt. De vliegdag vindt traditioneel op de eerste zaterdag van mei plaats (tenzij deze zaterdag in de mei vakantie valt). |
GeoGraphixs Examentraining VE 4, 5, 6)
Speciaal voor examenleerlingen is er de Geographixs Examentraining. Deze workshop is een opfristraining om je helemaal scherp en op-en-top voorbereid het eindexamen in te laten gaan. We oefenen alle cse-examenonderdelen. Jij kunt na elk onderdeel in een on-line toets vaststellen, of je de stof voldoende beheerst. Je krijgt via e-mail jouw gecorrigeerde toets met feedback terug.
Nieuw: Met ingang van het CSE 2012 kunnen ook leerlingen van buiten deelnemende scholen (tegen kostprijs) gebruik maken van GeoGraphixs eindexamentraining.
VE 4: Examentraining voor het CSE VMBO B/K en T, MAVO
VE 5: Examentraining voor het CSE HAVO
VE 6: Examentraining voor het CSE VWO
Kijk hier voor meer informatie
Nieuw: Met ingang van het CSE 2012 kunnen ook leerlingen van buiten deelnemende scholen (tegen kostprijs) gebruik maken van GeoGraphixs eindexamentraining.
VE 4: Examentraining voor het CSE VMBO B/K en T, MAVO
VE 5: Examentraining voor het CSE HAVO
VE 6: Examentraining voor het CSE VWO
Kijk hier voor meer informatie
Profielwerkstuk (VW 5, 6)
Het Profielwerkstuk is naast de voorbereiding op het CSE de andere grote opdracht aan het eind van jouw opleiding. GeoGraphixs biedt je uiteenlopende (aardrijkskundige) onderwerpen voor jouw profielwerkstuk. We hebben belangrijke bronnen (boeken, websites en tijdschriften) voor je geselecteerd. Je vindt in deze studiehulp ook informatie over het stapsgewijs doen van onderzoek en het beschrijven van je onderzoeksresultaten.