Nakijkbladen Hoofdstuk 3
Samenvatting van Hoofdstuk 3
|
De titel oogt wat vreemd, maar bij nader inzien.......
We zijn geneigd, bij het zien van die hoge bergen, dat ze er altijd al zijn geweest en ook voor altijd zullen blijven. Toch zijn er naast de krachten, die de kilometers hoge bergen deden vormen, ook krachten, die het tegenovergestelde bewerkstelligen. Zelfs op het moment, dat gebergtevorming plaats vindt, wordt er tegelijkertijd rotsmateriaal weg gebroken. Als we bijvoorbeeld naar de Zuidelijke Alpen op het Zuider Eiland van Nieuw-Zeeland kijken, dan zien we dat de hoogste berg van het hele land, de Aoraki (ook bekend als Mount Cook) op dit moment nog slechts 3754 meter hoog is. In december 1991, brak er plotseling 10 meter van de scherpe top af. Zou er na de vorming van de Zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland helemaal geen afbraak meer hebben plaatsgevonden, dan zou de Aoraki 6 maal hoger zijn dan nu: dik 22 kilometer ! |
De toppen van de bergen in het Tweedsmuir Provincial Park in British Columbia, in het westen van Canada, reiken tot zo'n 3500 meter. De scherpe punten geven aan, dat het om een geologisch gezien 'jong' gebergte gaat.
|
Gletsjer in het Tweedsmuir Provincial Park, British Columbia, Canada.
Van een afstand valt het niet eens zo zeer op welke krachten deze bergen doen breken. Wanneer je echter over de grote gletsjer vliegt, dan krijg je al snel een beeld van de verwoestende kracht van de enorme gletsjers en ijsrivieren.
De Tasman Gletsjer in de Zuidelijke Alpen.
|
Tasman Glacier
De Tasman Glacier is veruit de grootste gletsjer in de Nieuw - Zeelandse Alpen. De bergketen, die zich in de lengterichting nagenoeg van de noordkant naar de zuidelijke punt van het Zuider Eiland uitstrekt, draagt de zelfde naam als die bij ons in Europa. Beide bergketens zijn in dezelfde periode ontstaan. Bekijk hier de reportage 'Hoog boven de Zuidelijke Alpen'.
|
In Mount Cook Village, voor het Hermitage Hotel, staat een standbeeld van Sir Edmund Hillary, de Nieuw-Zeelander, die als eerste mens ter wereld in 1953 de top van de hoogste berg van de wereld Qomolangma (Mount Everest), op een hoogte van 8848 meter, wist te bereiken. Op de foto hiernaast kijkt hij vanaf het terras van het hotel naar de besneeuwde top van de Aoraki.
In 'Te Ara', de online encyclopedie van Nieuw-Zeeland, kun je meer lezen over het leven van Sir Edmund Hillary. |
Sir Edmund Hillary kijkt naar de Aoraki.
|
GlossaryKlik hier voor de Engelstalige Glossary.
|
Media links:
|