Een groot deel van de Nederlandse Noordzeekust wordt beschermd door duinen. Hier in Fryslân zijn we vooral bekend met de grote en zware zeedijken, die onze provincie omringen.
Natuurijk zijn er meer gebieden op aarde, die door zeedijken worden beschermd, maar verreweg in de meeste gevallen is er sprake van een natuurlijke kust. In Nederland spreken we in het geval van onze dijken over 'kunstmatige kustverdediging'. In deze paragraaf vergelijken we de Nederlandse kust met die in Zuid-Engeland en Wales. |
De kust, of het nu die van Zuid-Engeland of duinenkust van Nederland betreft, staat voortdurend onder invloed van de zee. De recente winterstormen hebben laten zien, dat zelfs de meest imposante kliffen soms het onderspit moeten delven. Gesteld kan worden, dat de kusten van Zuid-Engeland en Wales 'afbraakkusten' genoemd kunnen worden, terwijl er in Nederland meer sprake is van een 'aanslibbingskust'.
In de twee korte videofragmenten (West Wales - sea arches and stacks en Isle of Wight) wordt gesproken over de werking van een drietal krachten:
- hydraulic action: de kracht van het water, die in de vorm van golven op de kust slaan. - abrasive action: de in het water voorkomende zand- en grinddelen, die een schurende werking op de rotskust hebben. - chemical weathering: verwering van rotsmateriaal door inwerking van bijvoorbeeld zuren, zoals zwavelverbindingen in neerslag. In de twee videofragmenten worden ook enkele kenmerkende kustverschijnselen besproken: de sea-stack en de arch, respectievelijk een zee-staak en een boog. In de mediatheek van BBC Bitesize Geography lees je meer over kust en kustvorming, erosie, verwering en sedimentatie. Je hoeft alleen maar het gewenste onderwerp aan te klikken en dan kiesje voor: revise. |
Media
Erosie en sedimentatie
Het ontstaan van duinen
Brede en smalle duinen
|