Nederlanders en water….. Water of het nu de Noordzee, de Waddenzee is…... of onze grote rivieren, Maas Waal, Ijssel of Rijn. De Nederlandse geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met deze rivieren. Je kunt ook stellen, dat ze onze geschiedenis voor een groot deel bepaald hebben.
Een rivier is er niet alleen maar voor het afvoeren van regen- en smeltwater, maar is ook van enorm belang voor het transport van goederen. De meeste rivieren hebben veelal ook een recreatiefunctie, denk maar eens aan de vele cruiseschepen op bijvoorbeeld de Rijn. Rivieren spelen vaak ook een grote rol in het religieuze en culturele leven van veel mensen. |
Beroemde Rivieren - de Ganges
In de National Geographic van februari 2014 staat een uitvoerige reportage van het Kumbh Mela festival en de Ganges. Lees hier meer.
In een periode van nog geen acht weken komen er op Kumbh Mela in Allalabad miljoenen pelgrims. Na afloop van het moessonseizoen, eind november, wordt er aan de oevers van de Yamuna (links) en Ganges (stroomt vanaf rechtsboven) een tijdelijke 'stad' gebouwd. Foto: Digital Globe, gemaakt op 8 februari 2013.
Bekijk ook de foto's van de BBC fotoreportage over het Kumbh Mela van 2013.
Beroemde Rivieren - de Amazone
De Amazone in Zuid-Amerika is samen met de Nijl de langste rivier van de wereld. De rivier heeft een totale lengte van ongeveer 6500 km, ontspringt in Peru en mondt uit in de Atlantische Oceaan in Brazilië. De Amazone stroomt door het Amazone Regenwoud. Tijdens de regentijd is de Amazone op sommige plaatsen tot wel veertig kilometer breed. |
Media
BBC Bitesize: Rivers and Waters
|