GeoGraphixs
  • Start
    • Start English
    • Start Frysk
  • Geo Nieuws
  • GeoRef
  • Basic GeoGraphixs
    • Basic GeoGraphixs EN
  • Advanced GeoGraphixs
    • Advanced GeoGraphixs EN
  • Classroom
  • TopoGraphixs

§2 Infrastructuur

§1
§4
terug naar de inleiding
§2
§5
§3
§6

B35

De Sovjet Unie was het grootste land op aarde. Nu is dat Rusland.  Het land strekt zich van de westgrens, op 30 graden Oosterlengte uit, tot aan de meest oostelijke stad in Siberie, Uelen, die op 190 graden Oosterlengte ligt. Als je van de oostgrens naar de westgrens van Rusland vliegt, dan overbrug je maar liefst 10 tijdzones.

Duidelijk is dat de binnenlandse reisafstanden in Rusland gigantisch zijn. Zoals wij een 'dagje Amsterdam' doen, is het voor een inwoner van Norilsk een 'dagje Moskou' niet te doen.

Foto
Tijdzones in Rusland. Bron: 1BluePlanet.com
Foto
Rusland en Europa in de nacht. Kaartgegevens: National Gepgraphic Interactive MapMaker 2014 met data afkomstig van NASA Earth Observatory en NOAA National Geophysical Data Center, opgenomen in april en oktober 2012.
De Trans-Siberische Spoorlijn.
De trans-Siberische hoofdroute Transsibirskaja Magistral of kortweg 'Transsib' zoals de Russen de spoorlijn zelf noemen, is de langste spoorlijn ter wereld en de belangrijkste spoorlijn van Rusland. Deze transcontinentale spoorlijn is 9288 kilometer lang en strekt zich uit van Moskou dwars door Siberië naar Vladivostok. De meest beroemde trein die via deze route rijdt is de 'Rossija'.
De tweede trans-siberische spoorverbinding is de BAM, de Baikal-Amoer spoorlijn, die naar de stad Sovjetskaja Gavan leidt.
De andere hoofdspoorweg is de Trans-Mongolië spoorweg, die via Irkoetsk eerst naar de hoofdstad van Mongolië, Ulan Baatar, leidt en vervolgens in Beijing, de hoofdstad van de Volksrepubliek China, eindigt.
Foto
Eens per 7 dagen vertrekt de beroemde 'Rossia' (Rusland) trein in de kleuren van de Russische vlag van Moskou naar Vladivostok. Foto: RussiaTrains.com
Foto
De grote rivieren van Rusland
Een blik op een overzichtskaart laat zien, dat de grote Russische rivieren in grote lijn Noord-Zuid georiënteerd zijn. De Ob, Lena en Jenisej voeren hun water af naar de Noordelijke Ijszee. Met name in het voorjaar voeren de rivieren enorme hoeveelheden smeltwater af, waardoor ze regelmatig buiten hun oevers treden. In de winter ligt de waterafvoer stil, terwijl  ook 's zomers in verhouding relatief weinig water wordt afgevoerd. Deze omstandigheden maken scheepvaart op de rivieren nagenoeg onmogelijk.
De grote waterafvoer in het voorjaar heeft ook gevolgen voor het wegverkeer. Doordat rivieren buiten hun oevers treden, komen grote delen van het land onder water te staan en veranderen met name de onverharde wegen in onbegaanbare modderpoelen. Dit is wat de Russen 'raspoetitza' noemen, letterlijk de 'tijd zonder wegen'.

De Noordelijke Ijszee is gedurende een groot deel van het jaar dichtgevroren. De weinige havens, die er zijn, kunnen daardoor maar beperkt worden gebruikt.

De Russische hoofdtransport-as is West-Oost georiënteerd, waardoor de grote rivieren eerder een obstakel zijn, dan dat zij een betekenisvolle  functie in het vervoer van mensen en goederen hebben.
Deel van het stroomgebied van de Ob, 1 mei 2007: 
Hetzelfde gebied op 17 mei 2007:
Foto
Foto's gemaakt door de Thematic Mapper sensor aan boord van de Landsat 5. Bron: U.S. Geological Survey (USGS) Landsat Missions Gallery, "Ob River Flooding in Northern Russia," U.S. Department of the Interior / USGS and NASA.
De lichtblauwe kleuren op de twee foto's stellen de (deels) dichtgevroren meren voor, de donkerblauwe/zwarte kleuren: water. 
Op de NASA website "Images of Change" vind je meerdere van dit soort beeldparen, ingedeeld in verschillende rubrieken, zoals bijvoorbeeld: extreme gebeurtenissen, menselijke invloeden, water en ijs.