TopoGraphixs |
Eindopdracht TopoGraphixs
|
TopoGraphixs is de naam van de topografie-cursus van GeoGraphixs.
Topografie of Topo.... leuk of niet leuk ? Je kunt er niet omheen, zeker niet op school bij een vak als aardrijkskunde, maar zeker ook niet buiten school. Een TomTom mag dan heel handig zijn, parate topografische kennis is beter. Bij ieder onderwerp is er een topografie-opdracht. Soms is dit een korte opdracht, waarbij je alleen voor jezelf nagaat over welke plaats/gebied het onderwerp gaat. In een aantal gevallen is de opdracht uitgebreider. Aan het eind van leerjaar 3 doe je de Eindopdracht GeoGraphixs. De inhoud van deze praktijkopdracht is afhankelijk van jouw school. Een deel van de opdrachten is gebonden aan jouw (directe) leefomgeving. Tijdreis Topografie
Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht. Sinds die datum verzamelt en ontsluit de Nederlandse overheid geografische informatie: bijvoorbeeld over de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond. Later ging het Bureau verder onder de naam Topografische Dienst. In 2004 werd de Dienst onderdeel van het Kadaster. Hiermee haalde het Kadaster jarenlange ervaring met het verzamelen van geo-informatie in huis. Een resultaat om trots op te zijn: 200 jaar topografische kaarten van topniveau. Door nieuwe methoden en technieken hebben gebruikers nog meer plezier van de kaarten. Deze zijn actueler dan ooit en sinds kort biedt het Kadaster zelfs een topografische kaart aan in 3D. De geschiedenis van de topografie
In 200 jaar is er veel veranderd op het gebied van topografische kaarten. Van Militaire Verkenningen naar Kadaster, van Bonnebladen naar 3D kaarten en van driehoeksmeting naar luchtfotografie. In dit filmpje neemt het Kadaster je mee op reis door de geschiedenis en de ontwikkelingen van het in kaart brengen van Nederland. Om 200 jaar topografie te vieren heeft het Kadaster deze topotijdreis-app gemaakt. Ontdek met de app 200 jaar aan topografische gegevens van nederland!
|
Bij TopoGraphixs leer je werken met topografische kaarten en met digitale toepassingen als National Geographic MapMaker Interactive en Open Street Map.
In Werken met de Atlas hebben we zowel de instap- als de opfriscursus vernieuwd en aangepast aan de 54e editie van de Grote Bosatlas.
Topo leren in een vluchtsimulator
Met de Google Earth Flight Simulator kun je op een niet-alledaagse manier topografie leren. Of het nu de steden van de Randstad zijn of de Friese Waddeneilanden... Klik hier voor de instructie. Werken met de kaart
Werken met de kaart is een cursus van Digischool. Zeer geschikt als 'opfriscursus' voor leerlingen, die na groep 8 aan het voortgezet onderwijs beginnen.
Het gebruik kunnen maken van (topografische) kaarten, het kunnen 'lezen' van kaarten is één van de belangrijkste vaardigheden.
In Map Reading Skills lees je meer over de verschillende cursussen voor beginners én gevorderden. Alle GeoGraphixs topo-toetsen worden digitaal en online afgenomen. Klik hier voor de werkwijze.
|
Historische atlassen
Om nog maar even bij geschiedenis te blijven: de universiteitsbibliotheek Utrecht heeft een online tentoonstelling over de Bosatlas gemaakt. De 36 uitgaven, die tussen 1877 en 1939 zijn verschenen, zijn gedigitaliseerd en doorbladerbaar. Met een speciale viewer kunt je de kaartbladen uit verschillende edities met elkaar vergelijken. De ontwikkeling van de atlas laat niet alleen de veranderingen in de wereld zien, maar ook de verschuiving van accenten in het aardrijkskundeonderwijs in die periode. Klik hier voor de website.
rechts: de Twaalfde Editie van de Bos Atlas verscheen in 1896. Foto: Universiteitsbibliotheek Utrecht.
|
topografie in de onderbouw |
topografie in de bovenbouwTopoGraphixs 4 VMBO-T
|
topografie examen-onderwerpen |