Bewegend Groningen
Ook Nederland heeft een 'aardbevingsgeschiedenis'. Met name in de eerste weken van 2013 zijn de bevingen in Groningen regelmatig in het nieuws geweest. Geen zware bevingen met heel veel schade en slachtoffers, maar toch. En het is bovendien vrijwel zeker, dat het onze eigen schuld is.....
Aan het eind van de jaren '50 van de vorige eeuw werd er bij geologisch onderzoek in het oostelijk deel van de provincie Groningen een enorm aardgasveld in de bodem werd gevonden. Enkele jaren later was 'het veld bij Slochteren' in productie. Daar zou het niet bij blijven, want ook elders in de provincie en onder de Waddenzee bleek een grote hoeveelheid aardgas verborgen te zitten. Om nog maar niet te spreken van de omvangrijke voorraden aan gas en aardolie in de bodem onder de Noordzee. Er was zoveel aardgas, dat Nederland zelfs één van de grotere gasproducenten van de wereld zou worden. Het gas bracht ons grote welvaart. Dat er ook een keerzijde aan de winning van olie en aardgas zou zitten, hebben we voor het gemak toen maar even aan de kant gezet. Nu worden de gevolgen van de gaswinning ons meer dan eens duidelijk gemaakt. Dat is de keerzijde van de medaille. |
Een dwarsdoorsnede van het gebied rond Slochteren in het oosten van de provincie Groningen. Foto van de presentatie over fossiele brandstoffen in het Geologisch Museum Hofland.
Het Groningse aardgas bevindt zich in microscopisch kleine ruimtes tussen de korrels van een laag zandsteen op een diepte van ongeveer 3 kilometer onder het aardoppervlak. Het gas is ontstaan uit nog dieper liggende steenkoollagen. Boven de zandsteenlaag ligt een ondoordringbare zoutlaag, waardoor het gas niet naar boven kon ontsnappen.
|
Op 15 juni 2017 publiceerde het KNMI de nieuwste seismische 'hazardkaart' voor Noordoost Nederland. Het KNMI heeft op basis van nieuwe metingen en berekeningen deze nieuwe versie van de seismische hazardkaart voor Groningen gemaakt. Hieruit blijkt dat de seismische dreiging nauwelijks is gewijzigd. Bron: KNMI.
Lees hier de toelichting van het KNMI op deze kaart.
|
Groningen..... en Friesland ?
In Groningen hebben we, zeker sinds het begin van de winning van aardgas, regelmatig te maken gehad met trillingen en bevingen onder hun voeten. Er wordt ook door wetenschappers een verband gelegd tussen de winning van delfstoffen en het optreden van bevingen. Ook in Fryslân wordt aardgas gewonnen. Sinds enkele jaren wordt er in het noordwesten van de provincie ook zout uit de bodem gehaald. Mogelijk heeft deze winning tot bodemverzakking in dit gebied geleid en zal die ook in de toekomst plaats vinden. Klik hier voor kaartmateriaal en andere informatie. Lees hier de presentatie over de bodemdaling in Noordwest Fryslân.
|
OpenQuake
Sinds oktober 2018 is er een nieuw platform, OpenQuake, waarop wereldwijd actuele informatie over aardbevingen worden gemeld. Een ieder kan, na aanmelding van de data gebruik maken én informatie toevoegen. Klik hier voor meer informatie over OpenQuake.
Wereldwijd zijn alle bekende actieve breuken in kaart gebracht en is hun actuele status weergegeven.
Bron: OpenQuake.org.
Bron: OpenQuake.org.
Aardbevingen in Groningen
|
Gas- en Oliewinning in Nederland
|
Links - Aardbevingen in Groningen* Het hele artikel "Als de Bodem schudt" kun je lezen in de National Geographic van mei 2016 (p.76 t/m 85). Deze NG is aanwezig in de mediatheek.
|
Links - Gas en Oliewinning in Nederland |
Klik op de case study van je keuze om verder te gaan.